Prosztatadaganat - A BMI is fontos rizikófaktor

MTI
megjelent:

A rosszindulatú prosztatadaganat mérete egyenes arányban áll a betegek testsúlyával, és minél nagyobb a tumor, annál agresszívabb a kórlefolyás - derítették ki amerikai kutatók.

A detroiti Henry Ford Kórházban végzett hatéves vizsgálat során 3327 olyan páciens esetét elemezték, akik rosszindulatú prosztatadaganat miatt műtéten estek át. A pácienseket testtömegindexük (BMI) alapján hat kategóriába sorolták. (A BMI statisztikai mérőszám, amely az egyén magasságát és testtömegét veti össze. Kiszámítása során a kilogrammban megadott testtömeget osztják a méterben mért testmagasság négyzetével.).

A 24,99 alatti BMI normális testsúlyt vagy soványságot jelent, a 25 és 29,99 közötti testtömegindexszel rendelkezők túlsúlyosak, 30 és 34,99 BMI elhízásról tanúskodik. A 35 és 39,99 közötti BMI II. fokú elhízást jelent, míg a 40 feletti index súlyos elhízásról tanúskodik. A betegek átlagéletkora 60 év volt.

Prosztata teszt
A panaszok értékelésére nemzetközileg elfogadott pontrendszer van érvényben, melyet az Amerikai Urológus Társaság dolgozott ki. A teszt hét kérdésből áll, a válaszok hatfélék lehetnek. Ez alapján kialakul egy pontszám 0 és 35 között, mely a panaszok súlyosságát jól jellemzi.
A prosztata teszt kitöltése

A kutatók lemértek minden egyes eltávolított tumort. Az így nyert eredményeket összehasonlították a súly szerint kategorizált prosztata-adatbázissal. Mint kiderült, minden egyes BMI-csoportban a betegek testsúlya egyenes arányban volt a tumor méretével.

"Ahogy emelkedik a betegek testtömegindexe, növekszik a tumor mérete is. Eredményeink alapján meggyőződésünk, hogy a tumor nagyobb térfogata hozzájárulhat a betegség agresszívebb lefolyásához a magasabb BMI-vel rendelkező férfiak esetében" - emelte ki a kutatásokat irányító Nilesh Patil.

A prosztatavizsgálat
A kivizsgálás legkellemetlenebb, ám gyors és fájdalommentes része a prosztata végbélen keresztül történő vizsgálata, amely igen fontos információkkal szolgálhat az Ön orvosa számára.
Prosztatavizsgálat - Mire számíthat az orvosi rendelőben?

(MTI)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Vincze Dóra, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.