Bodrogi Gyula és Fábry Sándor a prosztatáról

Rákgyógyítás
megjelent:

A prosztata az idősödéssel csaknem minden férfinál növekszik. A felnőtt férfiak közel fele élete során legalább egyszer átesik prosztatagyulladáson, a prosztatarák pedig dobogós helyen áll a férfiak halálát okozó rosszindulatú daganatos betegségek sorában: minden tizedik rákos férfinek prosztatarákja van.

Bajra nemcsak panaszok esetén kell gyanakodni, ötven év felett a néhány perces szűrővizsgálat életet menthet akkor is, ha egyébként semmilyen tünet nem utal betegségre. A szeptemberi prosztata szűrő napon neves személyiségek, például Bodrogi Gyula és Fábry Sándor is kiáll a férfi egészségtudatosság propagálása mellett.

Amint arra a 2008-as országos Prosztata Szűrő Nap szervezői rámutatnak, a prosztata-tudatos életmód új kifejezés a nyelvben, de régi cél az urológusok körében. Harminc év felett ugyanis növekedni kezd a dülmirigy kötőszöveti része, majd később a mirigyes állomány is. Ennek a folyamatnak a következtében a férfiak többsége nem kerülheti el a jóindulatú prosztata-megnagyobbodást, ami az életminőség romlásán túl szövődményeket is okozhat.

A felnőtt férfiak közel fele élete során egyszer átesik prosztatagyulladáson, akár tudatosulnak a tünetek, akár nem. A prosztata rákos daganata pedig dobogós helyen áll a férfiak halálát okozó rosszindulatú betegségek sorában: minden tizedik rákos férfinek prosztatarákja van.

A Magyar Urológusok Társasága (MUT) 2007-hez hasonlóan ebben az évben is országos prosztata napot hirdet. A cél az ismeretterjesztés, a betegséggyanút felvető tünetek tudatosítása, valamint a panaszmentes állapotban lévő férfiak ösztönzése a szűrővizsgálaton való részvételre.

A szeptember 13-i városligeti prosztatanap 9 órakor kezdődik, majd dr. Falus Ferenc országos tisztifőorvos és prof. dr. Farkas László, a MUT elnöke a rendezvény megnyitásaként személyesen kíséri a szűrősátorba az első szűrésre jelentkező urat...

A cikk folytatása a rakgyogyitas.hu-n tekinthető meg!

(A rakgyogyitas.hu cikke)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.