Életmentő mozgásprogram prosztatarákos férfiaknak

Gyógyulj Velünk Egyesület
megjelent:

Nem elég csak a kórházakban kezelni a prosztatarákot: jobb gyógyulási és túlélési esélyei vannak a rendszeresen mozgó, egészséges testsúllyal élő prosztatarákos férfiaknak, ezért 10 Ezer Lépés Program néven országos mozgásprogramot szerveznek számukra - hangzott el a Magyar Urológus Társaság pécsi országos kongresszusán.

Akár 40 százalékkal is javulhat a túlélési esélye azoknak a prosztatarákos betegeknek, akik a hétköznapi szokásos teendőiken túl hetente három-négy alkalommal legalább fél órán át intenzív testmozgást végeznek – indokolta prof. dr. Nyirády Péter, a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának igazgatója Pécsen, a Magyar Urológus Társaság kongresszusán, miért indítanak betegszervezetek, urológusok, onkológusok, gyógytornászok összefogásával országos mozgásprogramot a prosztatarákos férfiaknak.

A prosztatarák műtéte vagy sugárkezelése után a gyógytorna segíthet a vizelettartási és erekciós problémák orvoslásában, mérsékli a trombózis kockázatát, a fizikai aktivitás javítja a légzéskapacitást, csökkenti a szívinfarktus veszélyét. A jobb kondícióban lévő férfiak könnyebben megbirkózhatnak a daganatellenes kezelések mellékhatásaival, a mozgás segít a szorongás enyhítésében is. Az egészséges testsúly elérése és megtartása szintén javítja az életkilátásokat.

Nyirády Péter hangsúlyozta: a rendszeres mozgással elérhető eredményeket egyetlen gyógyszerrel sem lehet pótolni, ma az urológiai és onkológiai ellátás során mégsem helyeznek elég nagy hangsúlyt a betegek kórházon kívüli aktivitásának segítésére.

A 10 Ezer Lépés Program elnevezés onnan ered, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint az egészség megőrzéséhez legalább napi 10 ezer lépésnyi mozgásra van szükség. A program keretében betegtájékoztató és gyógytorna füzetet adnak ki, speciális gyógytorna videókat tesznek közzé, a Gyógyulj Velünk Egyesület és a Magyar Rákellenes Liga Budapesten és vidéki városokban célzott mozgásprogramokra várja az érintett férfiakat, a gyógytornászok számára pedig továbbképzést szerveznek a prosztatarákos betegek speciális fizioterápiás szükségleteiről. A Janssen által támogatott kezdeményezés minden rendezvénye, szakmai továbbképzése, kiadványa és videója ingyenesen lesz elérhető a betegek, a családtagok és szakemberek számára is.

Tovább Milyen betegségeknél hasznos a gyógytorna?

A mozgásba nem kell beleszakadni, de kicsit erőlködni nem árt: a pozitív élettani hatáshoz a pulzusszámnak meg kell emelkednie, s valamivel többet kell teljesíteni, mint ami még éppen kényelmes. A mozgásra szánt idő a legjobb befektetés, mert azzal újabb egészségben és életben töltött időt nyerhetünk, az életminőség pedig már rövid távon is nagyon sokat javul – jelenti ki Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke.

Kalotay Gábornak, a Gyógyulj Velünk Egyesület elnökének 2012-ben egy szűrővizsgálaton derült ki a prosztatarákja, sugárkezelést és hormonterápiát kapott, ma is jól van.

– Minden évben mintegy 4500 új prosztatarákos beteget diagnosztizálnak idehaza, összesen több mint 20 ezren élünk ma az országban, akivel az orvosa közölte már a prosztatarák tényét. Szeretnénk, ha minél többen megélhetnék, hogy nemcsak passzív elszenvedői lehetnek a kezeléseknek, hanem cselekvő részeseivé válhatnak saját gyógyulásuknak – mondja a 10 Ezer Lépés Program meghirdetésének hátteréről Kalotay Gábor.

Prosztatarák és étrend

Sok szempontból a prosztatarák olyan a férfiaknak, mint a mellrák a nőknek. A második leggyakoribb oka a rákos haláleseteknek, s minél idősebb egy férfi, annál nagyobb valószínűséggel lesz prosztatarákos beteg.
Prosztatarák és étrend

(Gyógyulj Velünk Egyesület)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Keczán Judit, gyógytornász
WEBBeteg - Dr. Nagy László, infektológus
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit és Dr. Kerekes Éva
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.