A prosztatarák örökletességét vizsgálták meg svéd kutatók

MTI
megjelent:

A prosztatarák különböző formáinak örökletességét vizsgálták meg svéd kutatók - írta a Science Nordic portál.

A Lundi Egyetem kutatói mintegy 50 ezer férfit vizsgáltak meg, akinek a testvére prosztatarákos volt. Ezeknél az embereknél 30 százalékos eséllyel jelent meg a betegség 75 éves korukig, szemben a svéd férfilakosság átlagánál mért 13 százalékkal.

Még nagyobb veszélyben voltak azok, akiknek az édesapja és a testvére is prosztatarákos lett - náluk a kór előfordulási kockázatát 48 százalékban állapították meg.

A prosztatarák legagresszívebb, a test más tájain is áttéteket okozó formájának örökölhetősége meglehetősen kicsi a kutatók szerint. Kockázata az átlagos férfilakosságnál öt százalék, azoknál, akiknek a testvére a kórban szenvedett, kilenc százalék.

Azoknál alakulhatott ki legnagyobb, 15 százalékos eséllyel a kór legagresszívebb változata, akiknek az apját és a testvérét is prosztatadaganat sújtotta

A kutatókat leginkább az lepte meg, hogy a legagresszívebb változat esélye egyforma volt azoknál, akiknek a testvérénél prosztatarákot diagnosztizáltak - függetlenül attól, hogy a kór enyhe vagy súlyos változatáról volt szó.

Prosztatarák rizikófaktorok

A prosztatadaganat rizikófaktorainak többségét (mint az életkor, öröklődő hajlam) sajnos nem tudjuk befolyásolni. A kiegyensúlyozott táplálkozással, megfelelő életmóddal a betegségre hajlamos férfiak is sokat tehetnek egészségük megőrzése érdekében. Prosztatarák - Kik a veszélyeztetettek?

A svéd kutatók azt javasolják, hogy azok a férfiak, akiknek közeli családtagjánál prosztatarákot fedeztek fel, menjenek el szűrésre 40 és 50 éves koruk között.

Megelőzésként az egészségügyi hatóság azt kéri a férfiaktól, kövessék a modern irányelvek szerinti egészséges étrendet, végezzenek rendszeres testmozgást és tartózkodjanak a dohányzástól.

(MTI)

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Szimuly Sándor, családorvos
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.