Gyógyszer az agresszív prosztatarák ellen

Független Hírügynökség
megjelent:

Brit kutatók kifejlesztettek egy gyógyszert, amellyel - az első klinikai teszt szerint - sikeresen lehet kezelni az agresszív prosztatarákot. Az gyógykészítményt olyan pácienseken próbálták ki, akiknél sem a műtét, sem a besugárzás, sem a kemoterápia nem volt eredményes, így legfeljebb egy éve volt hátra.

A kutatók remélik, hogy az abiraterone 2-3 éven belül tabletta formájában hozzáférhető lesz a betegek számára is.

Az abiraterone sikeréről kedden beszámoló Independent című brit napilap és a BBC brit közszolgálati tv és rádió megszólaltat egy 50 éves beteget, Simon Busht, akit 2005-ben kezdtek hagyományos módon kezelni prosztatarákkal, és 2006-ban két évet jósoltak neki.

Tavaly áprilisban kezdte kapni az abiraterone-t, és már egy héttel később csökkent a vérében a prosztatarákot jelző antigén szintje, egy hónappal később pedig már abbahagyhatta a fájdalomcsillapító szerek szedését, és gyakorlatilag tünetmentessé vált.

Az abiraterone egy olyan enzim működését gátolja, amely a tesztoszteron férfi nemi hormon termelődéséhez szükséges. A prosztatarák kialakulásában ugyanis a tesztoszteron szerepet játszik. Eddig a prosztatarák kezelésében kemoterápiával kiiktatták a herék tesztoszterontermelését. De kiderült, hogy a rákos daganat maga is előállít tesztoszteront. Az új gyógyszer az enzim gátlásával az egész szervezetben blokkolja a tesztoszteron termelődését.

Szakértők szerint a prosztatarák elleni küzdelemben 70 éve nem történt akkora előrelépés, mint amekkorát az abiraterone ígér.

A prosztatarák a férfiak körében a legelterjedtebb rák. De az emlőrákkal ellentétben a prosztatarák kezelésében nem sok előrelépés történt eddig, és a betegség szinte mindig rövid időn belül halálhoz vezet.

Gyógyszeres kezelés: világszerte folynak a kísérletek

Az abiraterone-t most 1200 páciensen próbálják ki a világ számos országában. A klinikai kipróbálás első szakaszában csak arra voltak kíváncsiak az orvosok, hogy a szer biztonságos-e, de már ekkor látványosnak minősítették az eredményességét. Az elsőszakaszos klinikai teszt még nem alkalmas a túlélési arány kimutatására, de az orvosok beszámolója szerint van már olyan páciens, aki 2 év és 8 hónapja él, és nincsenek panaszai.

Az ígéretes gyógyszerről a kutatásvezető, Johann de Bono közölt beszámolót a Journal of Clinical Oncology című orvosi szaklapban.

(FH)

Cikkajánló

A prosztatarák tünetei

Dr. Kónya Judit, családorvos
Prosztatarák
A prosztata daganatos megbetegedése sokszor egyáltalán nem okoz panaszokat, vagy nehezen különböztethető meg annak jóindulatú megnagyobbodásától. Vegyen részt a szűrővizsgálatokon, hogy időben felismerjék a bajt, vagy - a legtöbb esetben - hogy megnyugtassa magát!
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.