• MR vizsgálattal szűrnék a prosztatarákot

    Szerző:
    WEBBeteg

    Brit kutatók a mágneses rezonanciavizsgálat (MR) segítségével szeretnék forradalmasítani a prosztatarák szűrését.

    Prosztatarák: a második leggyakoribb daganat


    A prosztatarák világviszonylatban a férfiak körében a tüdőrák után a második leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganat, a betegek száma pedig az egész világon - így hazánkban is - évről-évre nő.
    Prosztatarák>>

    A prosztatarák férfiak esetén egyike a leggyakoribb rosszindulatú daganatoknak. Jelenleg a PSA (prosztata-specifikus antigén) szintjének mérése a legelterjedtebb szűrővizsgálat, azonban a módszer hatásfoka megkérdőjelezhető, ugyanis a fehérje szintje a vérben bármilyen prosztatát érő (tehát nem csak daganatos) folyamat kapcsán megemelkedhet. A másik módszer a végbélen keresztül, ultrahang-vezérelt szövettani mintavétel, ami viszont szintén nem pontos, ráadásul a beteg megterhelésével jár. Ezen okok miatt a prosztataszűréshez szükséges lenne merőben új módszereket bevetni.

    Hirdetések

     Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A brit kormány 3 millió fonttal támogatott egy tanulmányt, mely az MR-t vetette be a prosztatarák diagnosztikájában. A képalkotó eljárástól azt várták, hogy a diagnózis felállításában jobb hatásfokkal rendelkezzen, valamint csökkentse a szükségtelen műtétek, és a rejtve maradt esetek számát.

    A módszert számos, daganatos betegeket kezelő központban tesztelték. Richard Hindley (North Hampshire-i Kórház) szerint az MR egy biztonságos eljárás, melynek alkalmazása hozzájárul a szükségtelen mintavételek csökkentéséhez. A hagyományos mintavétel során gyakori a rossz diagnózis, ráadásul a tű nem éri el a prosztata minden részét. Ráadásul, mivel a beavatkozást a végbélen keresztül végzik, nem elhanyagolható a fertőzés kockázata sem.

    Medipress

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Diabétesz, inkontinencia

    B. M., szakfordító

    Összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között.

    Mi mit jelent a prosztatarák patológiai leletén?

    A prosztatából vett szövetmintákat speciális előkészítés után, mikroszkóp segítségével vizsgálja meg a patológus, az eredményt patológiai lelet formájában küldi meg a kezelőorvosnak. A leletben leírt információk határozzák meg a beteg kezelésének lehetőségeit. Az alábbi kérdések és válaszok segítenek abban, hogy megértse a leletein található orvosi információkat.

    Tévhitek a prosztatáról

    Az alábbiakban néhány, a prosztatáról gyakran elhangzó tévhitet gyűjtöttünk össze és rövid magyarázatokkal próbáljuk meg eloszlatni azokat.

    Prosztatavizsgálat - Mire számíthat az orvosi rendelőben?

    A kivizsgálás legkellemetlenebb, ám gyors és fájdalommentes része a prosztata végbélen keresztül történő vizsgálata, amely igen fontos információkkal szolgálhat az Ön orvosa számára.

    A prosztatarák tünetei

    A prosztata daganatos megbetegedése sokszor egyáltalán nem okoz panaszokat, vagy nehezen különböztethető meg annak jóindulatú megnagyobbodásától. Vegyen részt a szűrővizsgálatokon, hogy időben felismerjék a bajt, vagy - a legtöbb esetben - hogy megnyugtassa magát!

    Prosztatagondja van? Így kerülheti el a komolyabb bajt

    Bár a legelterjedtebb daganatfajták közé tartozik, a korán felismert prosztatarák jó eséllyel gyógyítható. Dr. Szűcs László, urológus szakorvos a rendszeres szűrés és az egészséges életmód jelentőségéről beszélt.

    A prosztatarák stádiumai

    Akárcsak a többi daganatos betegség esetében, prosztatarák diagnosztizálásánál is attól függ a prognózis, milyen stádiumú a betegség. Összeszedtük a prosztatarák szakaszait, illetve azt, mire kell számítani ezeknél.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA