Testmozgás és prosztatarák

Medipress
megjelent:

Azok a prosztatarákos betegek, akik rendszeresen tesznek egy-egy rövid sétát, jobb eséllyel gyógyulnak. Nem csak az állapotromlás kockázata csökken, de a halálozásé is, állítják a kutatók.

Az eredmények ugyanazon tudóscsoporttól származnak, akik már korábban is jelezték, hogy az erőteljes testmozgás csökkenti a prosztatarákból eredő halálozás kockázatát.

Azok a férfiak, akik fürge sétákat tesznek (legalább 5 km/óra sebességgel) a diagnózist követően, csökken a betegség súlyosbodásának esélye azokhoz képest, akik lazábbra veszik a tesmozgást. – mondta el a szerző, Erin L. Richman, a Kalifornia Egyetem epidemiológia és biostatisztika tanszékéről.

Az eredmények nem függtek egyéb klinikai tényezőktől, mint például az elhízás vagy a dohányzás. A cikk a Cancer Research június 1-i számában jelenik meg.

A prosztatarák a második leggyakoribb halálok

A szerzők rámutattak, hogy az Egyesült Államokban napjainkban kb. 2,2 millió férfi szenved prosztatarákban, ez a második leggyakoribb halálok. 2010-ben 217 000 új esetet regisztráltak. 1 455 betegen vizsgálták azt, hogy az életmód miként hat a betegség kimenetelére. 2004 és 2005 között 40 urológiai klinikáról toborozták őket. Egyiküknek sem voltak még áttétei, legtöbbjük átesett a radikális prosztata-eltávolításon és/vagy sugárterápián.

Rendszeresen és dinamikusan!

A kutatók megfigyelték, hogy a testmozgás nagyjából felét a séta tette ki, és azok, akik ezt gyors tempóban tették, a fiatalabbak és fittebbek közé tartoztak. Közülük kevesebben is dohányoztak. Azoknak, akik legalább három órát sétáltak gyors tempóban hetente, 57 százalékkal kevésbé romlott az állapotuk, mint azoknak, akik kevesebbet és lassabb ütemben mozogtak.

Valójában a séta tempója fontosabbnak tűnt, mint a sétával töltött idő. A könnyedebb mozgás nem járt különösebb védő hatással. Richman csapata felhívta a figyelmet arra, hogy több kutatás szükséges az eredmények megerősítéséhez, és más mozgásfajták is eredményesek lehetnek.

(Medipress)

Cikkajánló

Reflux
Reflux

Milyen szövődményei lehetnek, ha nem kezelik?

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

WEBBeteg - Keczán Judit, gyógytornász
WEBBeteg - Dr. Nagy László, infektológus
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit és Dr. Kerekes Éva
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.