• Limfóma világnap

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az egészségügyi miniszter és elismert szakorvosok részvételével szerveznek orvos-beteg találkozót szeptember 15-én Budapesten.

    A Limfóma Világnap alkalmából meghirdetett rendezvényre betegeket és hozzátartozókat is várnak az egész országból, függetlenül attól, hogy melyik intézményben zajlik a gyógykezelésük. A szervezők előzetes regisztrációra kérik azokat, akik szeretnének ott lenni a találkozón.

    Az Egészségügyi Minisztériumban (Budapest, V. kerület, Arany János utca 6-8.) sorra kerülő találkozón az előzetes tervek szerint Sarnyai Eszter, a Limfóma Klub háziasszonya köszönti a vendégeket, majd Székely Tamás egészségügyi miniszter nyitja meg a rendezvényt.

    Előadás hangzik el arról, hogy az újabb terápiák miként biztosítanak hosszabb és teljesebb életet a krónikus limfoid leukémiában szenvedő betegek számára. Dr. Masszi Tamás, a Szent István és Szent László Kórház csontvelő transzplantációs osztályának főorvosa a Magyar Hematológiai és Transzplantációs Társaság, valamint a limfómás betegek együttműködési lehetőségeiről ad számot, majd bemutatkozik a szegedi új csontvelő transzplantációs központ. Az előadásokat követően Vasváry Artúrné, a rendezvényt szervező Magyar Rákellenes Liga elnökének moderálásával kerekasztal beszélgetés kezdődik, majd a résztvevők megismerhetik a betegklubok működését és szerepét.

    A szervezők a részvételi szándék előzetes jelzését kérik a vera.pettendi@daylightmedia.hu címen vagy a (1) 438-0814-es telefonszámon.

     

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Segítünk felismerni a betegségeket - Így végezze az önvizsgálatokat

    Nem lehet elégszer hangsúlyozni a tényt, hogy egy-egy daganatos elváltozás korai észlelése és a korai szakaszban adott orvosi kezelés jelentősen megnöveli a túlélési esélyeket. Ennek tükrében igen fontos, hogy bizonyos önvizsgálatokat havi rendszerességgel mindenki végezzen el. Milyen önvizsgálatok ajánlottak?

    Az idegrendszer befolyásolhatja a daganatos megbetegedések előfordulását

    Ha valaki hosszan stresszben él, annak az idegrendszere, majd az immunrendszere is legyengül. Összefüggést találtak a legyengült idegállapot, a szív- és érrendszeri, illetve a daganatos betegségek kialakulása között. Fontos tehát, hogy a stressz napi szinten kezelve legyen, mert hosszú távon komoly betegségek kialakulását okozhatja.

    Kevesebbszer alakul ki daganatos betegség az allergiásoknál

    Mivel az allergia tulajdonképpen az immunrendszer túlzott válasza, így azoknál, akik allergiásak, ritkábban alakul ki daganatos betegség, mivel a fokozott immunválasz a degenerált sejtosztódást is megtámadja.

    A vékonybélrák és tünetei

    A vékonybélből kiinduló rosszindulatú daganatok (adenocarcinoma, lymphomák és a carcinoid daganatok) igen ritkák, az összes rosszindulatú emésztőszervi daganat kevesebb mint 5 százalékát teszik ki.

    A limfómás esete a balszerencsével

    A félrevezető tünetek, a daganat rejtett elhelyezkedése a gyógyulás esélyét csökkentik.

    Kéri Ibolya: Hihetetlen erő van a betegekben

    Nagyon sokan nem tudják, hogy milyen betegségről van szó, ha meghallják, hogy limfóma, leukémia vagy mielóma multiplex. Pedig ma Magyarországon évente több ezer ilyen megbetegedést diagnosztizálnak. Mire számíthat egy beteg? Hová fordulhat, és ki segít neki és a hozzátartozóinak? Kéri Ibolyát, a Magyar Onkohematológiai Betegekért Alapítvány (MOHA) elnökét kérdeztük.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.