• Kiállítás a Sziklakórházban

    Szerző:
    WEBBeteg

    Május 28-án délután nyitja meg Dr. Székely Tamás egészségügyi miniszter, Kárpáti Zsuzsanna az Egészségügyi és Készletgazdálkodási Intézet igazgatója, valamint Dr. Nyulasi Tibor a Szent János Kórház orvosigazgató-helyettese „A háborús ellátás orvosi eszközei, műszerei 1944-1980” című történelmi kiállítást a Sziklakórházban (Bp. I. Lovas út 4/c.).

    A Sziklakórház a Terror háza mellett az egyetlen olyan objektum az országban, ami az 1944-45-ös, majd az 1956-os történelmi korszakot és eseményeket korabeli berendezésekkel, tárgyakkal mutatja be. A hely nemzetközi viszonylatban is egyedülálló, egyben Közép-Európa legnagyobb panoptikuma.

    Hirdetések

    A környezet eredetisége és hitelessége valóságos időutazássá teszi a tárlatot. Végigvezet a háborús események egészségügyi ellátásán, valamint az atombunker részben a hidegháború – nukleáris csapás esetére szolgáló – eszköz- és eljárásrendszerében. A kiállítást 2008-ban több médium is az év legérdekesebb kiállításai közé sorolta. Ezúttal a Sziklakórház két újabb tárlattal gazdagodik. Az EKI – az ország háborús orvosi ellátásáért, készleteiért felelős intézmény – segítségével rendezhetik meg a kiállítást. Az egyik teremben olyan eszközöket, felszereléseket mutatnak be hiteles környezetben, amelyek szerencsére az utóbbi évtizedekben csak a raktárak mélyén hevertek, vagy amiket magyar orvosok a külföldi missziós munkájuk során használtak. A komplett, felszerelt tábori kórházsátor mellett számos műszert és orvosi eszközt tekinthetnek meg látogatók.

    A másik helyiségben, az élethűen berendezett kórteremben a II. világháború légkörét idézik fel a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum jóvoltából. A látnivalókat emeletes ágyakkal és korabeli felszereléssel illusztrálják. Egykor a Sziklakórházban sebesültek százait helyezték el, később, Budapest ostroma idején ez volt a védők utolsó kórháza, ami a Nemzetközi Vöröskereszt felügyelete és védelme alatt egészen 1945. júniusáig fogadta a betegeket.

    Megdöbbentő történelmi tények

    Az ott dolgozó orvosok és ápolók a jelenkor számára is példamutató hősiességgel, emberfeletti teljesítménnyel, döbbenetes körülmények között álltak helyt. Beszámolók szerint Karl Pfeffer-Wildenbruch SS tábornok, a „Budapest erőd” parancsnoka akkor látta be helyzete teljes reménytelenségét és határozta el a kitörést – a főhadiszállás és Hitler személyes parancsa ellenére –, amikor a barlangban elhelyezett német Lazarettet majd a magyar Sziklakórházat felkereste. Itt még a sokat próbált katona is elsápadt, ahogy – szemtanúk beszámolói szerint – véletlenül az amputált végtagok tárolására szolgáló helyiségbe nyitott be, az ugyanis kezekkel és lábakkal volt telezsúfolva...

    Szerencsére a most megnyíló rendkívül érdekes tárlat békés időkben és körülmények között fogadja a minden bizonnyal nagy számú érdeklődött.

    (WEBBeteg - Krasznai Éva)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    A hagyományos kínai orvoslás számos betegségre gyógyír

    Június 20-án rendezik Budapesten az Egészség Kapuja konferenciát és kiállítást, amelynek középpontjában Kína és a kelet-közép-európai országok egészséggazdasági együttműködése áll. Dr. Oberfrank Ferenc kutatóorvos, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetének ügyvezető igazgatója szerint az, hogy Kína az elmúlt évtizedekben a világ egyik meghatározó gazdasági hatalmává vált, az egészségügyi technológiák területén is megmutatkozik. (x)

    János kórház: A betegellátás a régi

    Az elmúlt évek kórházi médiaszereplésének központjában talán a legtöbbször a Szent János Kórház állt. Nem szeretnénk belemenni a híradások valóságtartalmának elemzésébe, de véleményünk szerint kimondható, hogy a János betegellátása és infrastruktúrája sem nem jobb, se nem rosszabb a hasonlóképpen magára hagyott, nem felújított kórházakénál.

    Kiállítás és flashmob a vese világnapján

    Flashmobbal és plakátkiállítással hívják fel figyelmet a vese központi szerepére a csütörtöki világnapon egy budapesti rendezvényen.

    Dental World 2009

    A Dental Press 2009. október 15-17. között 9. alkalommal rendezi meg a Dental World Továbbképző Konferenciát és Fogászati Szakkiállítást, a fogászat egyik legrangosabb találkozóját a Syma Sport- és Rendezvénycsarnokban.

    Jótékonysági est

    Jótékonysági estet rendeznek a Kézenfogva Alapítvány javára a budapesti Stereo Gallery-ban csütörtök este. A kiállítóhely úgy támogatja az alapítvány 2008-as "Fogadd el, fogadj el!" című országos kampányát, hogy a következő két hétben eladott képek árának felét átutalja a nonprofit szervezetnek.

    Kiállítás a vakok világáról

    Interaktív kiállítással mutatják be a vakok hétköznapi életét a látóknak a főváros XVII. kerületében. Az "Árny alatt" című kiállítás június közepéig várja az érdeklődőket a Gregor József Általános Iskola melletti épületben.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    A hiperhidrózis egy kellemetlen egészségügyi probléma, amire van hatékony orvosi megoldás.
    Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetések
   • Szavazás

    Korábbi szavazások