• SZÉP Putnokon

    Szerző:
    WEBBeteg

    Továbbra is igen népszerű a Szűréssel az Életért Program (SZÉP), a március végétől június végéig tartó harmadik rendezvénysorozaton már több mint tízezren vettek - mondta Székely Tamás egészségügyi miniszter a SZÉP borsodi állomásán Putnokon, szombaton.

    A Szűréssel az Életért Program az idén március 28. és június 28. között 44 kisebb településen szervezett-szervez ingyenes lakossági szűrővizsgálatot és életmód-tanácsadást, szombaton a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Putnok és Abaújszántó SZÉP helyszíne.

    A miniszter elmondta, hogy az idei szűrővizsgálatokon eddig 23 településen összesen több mint tízezren vettek részt, tehát az ott élő lakosság több mint tíz százaléka.

    Hirdetések

    Nagy az érdeklődés a SZÉP iránt a hátrányos helyzetű kisvárosokban, ahol magas a munkanélküliség, és az alacsony jövedelmek miatt kevesen jutnak el szakorvoshoz. Egyik célja a programnak éppen a megelőzés, illetve az emberek szemléletének megváltoztatása, nem pedig a gyógyítás - utalt rá a miniszter

    A 2007-ben kezdődött SZÉP 2009-ben éppen ezért koncentrál a leghátrányosabb helyzetű észak-magyarországi, észak-alföldi és dél-dunántúli kisvárosokra, községekre, ahol a népegészségügyi szempontból leggyakoribb - szív- és érrendszeri, szem-, fog-, bőr- és ortopéd - betegségek szűrését végzik.

    Putnokon ott volt az ÁNTSZ emlőrákszűrő busza is, ott voltak a legtöbben. Laczkovich Katalin, a gömöri város főorvosa úgy fogalmazott: örvendetes, hogy a rendezvény azokra a településekre is eljut, ahol a lakosság egészségi állapota rosszabb az országos átlagnál. A program erősíti az emberek felelősségérzetét, tudatosítja bennük, hogy többet kell törődniük az egészségükkel, mert csak így tudják megelőzni a magas rizikóval járó betegségeket - tette hozzá.

    Szakemberek szerint az emberek általában azért nem mennek el szűrővizsgálatra, mert úgy gondolják, nem tudnak tenni az egészségükért, illetve feleslegesnek gondolják a vizsgálatot, nem érzik magukat betegnek, és attól tartanak, hogy fájdalmas lesz a szűrés. A minisztérium a "helybe vitt" szűrővizsgálattal és felvilágosítással akarja eloszlatni ezeket a bizonytalanságokat.
    A két előző SZÉP-en, amely nagyobb városokban zajlott, összesen mintegy százezer ember vett részt, és negyedmillió szűrést végeztek.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Az intimlézer

    Dr. Kiss György

    Hogyan zajlik a nőgyógyászati lézerkezelés, és mikor alkalmazzák?

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Életmódváltás már a fogantatás előtt!

    Az önmegfigyelésen túl törekedni kell az esetleges ártalmas, a magzatot vagy az anyai szervezetet károsító tényezők kiküszöbölésére. Sőt, a leendő apáknak is ki kell venniük a részüket a felkészülésből!

    Gyakori daganatos betegségek első tünetei

    Napjainkban egyre többeket érdekel, hogy melyek az életkorral járó természetes változások, és melyek azok a problémák, amelyeket életmódváltással, mozgással, egészséges táplálkozással elkerülhetnénk. Nos, összegyűjtöttük azokat a daganatos megbetegedéseket, melyek elsősorban 50 éves kor felett jelentenek nagy veszélyt. 

    Hogyan szűrhető ki a Down-szindróma?

    Sok gond, probléma merülhet fel egy terhesség során. Legtöbbször nem is gondolunk arra, hogy sajnos nem minden magzat egészséges. A Down-szindróma a leggyakrabban előforduló kromoszómarendellenesség.

    Évente egy szűrővizsgálat is életet menthet

    A daganat keletkezésének folyamatában az első lépcső csupán egyetlen sejt működésének zavara, mindaddig viszont, amíg ez az elváltozás 1 centis lesz, minimum 5 év telik el.

    Kettős biztonságot ad az új vizsgálat: ismerje meg a teljes testtérképes anyajegyszűrést!

    A rosszindulatú bőrelváltozások esetében a gyógyulás esélyei akkor a legjobbak, ha a kezdetben szabad szemmel sokszor nem is látható jeleket korai stádiumban felismerik. Az Anyajegyszűrő Központban a bőrelváltozások felismerésében tapasztalt bőrgyógyászt a legmodernebb készülék segíti, ami képes rá, hogy az egyes anyajegyek elváltozásait az orvosnak külön is jelezze. (x)

    Látogatói rekord Nyírmadán

    Minden negyedik ember részt vett a Szűréssel az Életért Program nyírmadai rendezvényén szombaton. Csaknem 1300-an vettek részt az ingyenes vizsgálatokon, ez a szabolcsi kisváros lakóinak több mint egynegyede.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.