Gyógyszerbiztonság: új adatbázisba kerülnek az étrend-kiegészítők

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Megújul egyebek mellett az étrend-kiegészítők és a speciális gyógyászati célra szánt tápszerek adatbázisa – köszönhetően egy, az Európai Unió társfinanszírozásával megvalósuló projektnek.

Szakmai fejlesztéseket hajthat végre az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI). Az uniós támogatású, informatikai fejlesztéseket is magába foglaló projektben adatbázisokat újítanak meg, illetve hoznak létre, ajánlásokat készítenek, amelyek a lakosság és a szakemberek tájékozottságát, ezen keresztül pedig a betegbiztonságot szolgálják.

A fogyasztók táplálkozással, gyógyszerekkel, gyógyszerbiztonsággal kapcsolatos ismeretekhez való hozzáférésének bővítése a projekt fő célja, ennek keretében mind a táplálkozás-egészségügy, mind a gyógyszerbiztonság területén megvalósulnak fejlesztések.

Megújul az étrend-kiegészítők és a speciális gyógyászati célra szánt tápszerek adatbázisa

A bővített adattartalom olyan információkat biztosít majd, amely a vásárlók tudatos döntéshozatalát segítik elő, az egészségügyi szakemberek számára pedig támpontul szolgálnak majd javaslataik megfogalmazásakor. Megkezdik az étrend-kiegészítők minőségértékelési rendszerének továbbfejlesztését.

Cél az új termékek innovációja is

Az elkészült adatbázisban, hozzávetőleg 9000 készítmény adatai válnak elérhetővé. A rendszer kialakítása magában foglalja a minőségértékelési rendszer továbbfejlesztését, és egy laboratóriumi, úgynevezett LIMS rendszer kiépítését is.

A másik fókuszterület az időskorúak táplálkozási szokásainak felmérése, nyomon követése és egy ajánlás elkészítése. Ezzel kapcsolatban több nagy kutatást és felmérést is készítenek a táplálkozástudományi szakemberek. A pályázat lehetőséget teremt arra is, hogy bővüljenek a gyógyászati segédeszközök felhasználásával kapcsolatos lakossági ismeretek.

A projektben jelentős hangsúlyt kap a gyógyszerek mellékhatásainak jelentését ösztönző rendszer fejlesztése is, ugyanis a betegektől származó információk nélkülözhetetlenek a gyógyszerfejlesztések folyamatában. Készül egy speciális gyógyszer-interakciós adatbázis, emellett pedig a betegbiztonságot növelő, hamisítás elleni fejlesztésekre is jut forrás a támogatásból.

Bővebben Farmakovigilancia: Ön is bejelentheti a fellépő mellékhatást!

Újdonság a klinikai vizsgálatok körül

Megújul és a betegek számára értelmezhetővé, kereshetővé válik a klinikai és a beavatkozással nem járó vizsgálatok adatbázisa, ily módon a magyar nyelven elérhető információk segítségével a betegek is ellenőrizhetik, van-e olyan vizsgálat, amelyhez csatlakozva esetleg remélhetik állapotuk javulását.

A projekt keretében alakuló kutatási munkacsoport végzi a fejlesztésekhez szükséges valamennyi felmérést, a már említett időskorúak táplálkozási ajánlását és az e-cigaretta egészségre gyakorolt hatásait megalapozó kutatásokat, valamint a Népegészségügyi Termékadó hatásvizsgálatát is.

A megvalósulással mindenki nyer, a fejlesztések segítik a fogyasztók, betegek és a szakmai szereplők döntéshozatalát, abban, hogy a hétköznapok során egészségükre értékként tekintve tudatosan hozhassák meg döntéseiket – hangsúlyozta dr. Ladányi Márta egészségügyi ágazati koordinációs helyettes államtitkár a projekt nyitórendezvényén tartott sajtótájékoztatón. Az OGYÉI képes lesz a társadalom egészségvédelmét és egészségfejlesztését hatékonyabban és eredményesebben ellátni a projekt megvalósulása után.

WEBBeteg Forrás: WEBBeteg
Tóth András, újságíró, Forrás: „Komplex egészségvédelem és szemléletfejlesztés a táplálkozás és a gyógyszerfogyasztás területén” című, EFOP-1.8.10-VEKOP-17-2017-00001 számú projekt, OGYÉI

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.