• Gyógyszerbiztonság: új adatbázisba kerülnek az étrend-kiegészítők

    Szerző:
    WEBBeteg

    Megújul egyebek mellett az étrend-kiegészítők és a speciális gyógyászati célra szánt tápszerek adatbázisa – köszönhetően egy, az Európai Unió társfinanszírozásával megvalósuló projektnek.

    Szakmai fejlesztéseket hajthat végre az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI). Az uniós támogatású, informatikai fejlesztéseket is magába foglaló projektben adatbázisokat újítanak meg, illetve hoznak létre, ajánlásokat készítenek, amelyek a lakosság és a szakemberek tájékozottságát, ezen keresztül pedig a betegbiztonságot szolgálják.

    A fogyasztók táplálkozással, gyógyszerekkel, gyógyszerbiztonsággal kapcsolatos ismeretekhez való hozzáférésének bővítése a projekt fő célja, ennek keretében mind a táplálkozás-egészségügy, mind a gyógyszerbiztonság területén megvalósulnak fejlesztések.

    Hirdetések

    Megújul az étrend-kiegészítők és a speciális gyógyászati célra szánt tápszerek adatbázisa

    A bővített adattartalom olyan információkat biztosít majd, amely a vásárlók tudatos döntéshozatalát segítik elő, az egészségügyi szakemberek számára pedig támpontul szolgálnak majd javaslataik megfogalmazásakor. Megkezdik az étrend-kiegészítők minőségértékelési rendszerének továbbfejlesztését.

    Cél az új termékek innovációja is

    Az elkészült adatbázisban, hozzávetőleg 9000 készítmény adatai válnak elérhetővé. A rendszer kialakítása magában foglalja a minőségértékelési rendszer továbbfejlesztését, és egy laboratóriumi, úgynevezett LIMS rendszer kiépítését is.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A másik fókuszterület az időskorúak táplálkozási szokásainak felmérése, nyomon követése és egy ajánlás elkészítése. Ezzel kapcsolatban több nagy kutatást és felmérést is készítenek a táplálkozástudományi szakemberek. A pályázat lehetőséget teremt arra is, hogy bővüljenek a gyógyászati segédeszközök felhasználásával kapcsolatos lakossági ismeretek.

    A projektben jelentős hangsúlyt kap a gyógyszerek mellékhatásainak jelentését ösztönző rendszer fejlesztése is, ugyanis a betegektől származó információk nélkülözhetetlenek a gyógyszerfejlesztések folyamatában. Készül egy speciális gyógyszer-interakciós adatbázis, emellett pedig a betegbiztonságot növelő, hamisítás elleni fejlesztésekre is jut forrás a támogatásból.

    Bővebben Farmakovigilancia: Ön is bejelentheti a fellépő mellékhatást!

    Újdonság a klinikai vizsgálatok körül

    Megújul és a betegek számára értelmezhetővé, kereshetővé válik a klinikai és a beavatkozással nem járó vizsgálatok adatbázisa, ily módon a magyar nyelven elérhető információk segítségével a betegek is ellenőrizhetik, van-e olyan vizsgálat, amelyhez csatlakozva esetleg remélhetik állapotuk javulását.

    A projekt keretében alakuló kutatási munkacsoport végzi a fejlesztésekhez szükséges valamennyi felmérést, a már említett időskorúak táplálkozási ajánlását és az e-cigaretta egészségre gyakorolt hatásait megalapozó kutatásokat, valamint a Népegészségügyi Termékadó hatásvizsgálatát is.

    A megvalósulással mindenki nyer, a fejlesztések segítik a fogyasztók, betegek és a szakmai szereplők döntéshozatalát, abban, hogy a hétköznapok során egészségükre értékként tekintve tudatosan hozhassák meg döntéseiket – hangsúlyozta dr. Ladányi Márta egészségügyi ágazati koordinációs helyettes államtitkár a projekt nyitórendezvényén tartott sajtótájékoztatón. Az OGYÉI képes lesz a társadalom egészségvédelmét és egészségfejlesztését hatékonyabban és eredményesebben ellátni a projekt megvalósulása után.

    WEBBeteg Forrás: WEBBeteg
    T.A., újságíró, Forrás: „Komplex egészségvédelem és szemléletfejlesztés a táplálkozás és a gyógyszerfogyasztás területén” című, EFOP-1.8.10-VEKOP-17-2017-00001 számú projekt, OGYÉI

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Diabétesz, inkontinencia

    B. M., szakfordító

    Összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között.

    Szénanátha: gyógyszer, spray, szemcsepp?

    Az allergiás eredetű nátha a magyar lakosság mintegy egytizedét érinti. A betegség a tünetek alapján könnyen diagnosztizálható, és hatékonyan kezelhető. Ha Ön tartós tünetekkel küzd, ne folytasson folyamatos öngyógyszerelést, inkább kérje ki szakorvos tanácsát!

    Hogyan utazzon gyógyszereivel?

    A gyógyszerekkel való utazás - még ha vényköteles készítményekről is van szó - nem olyan egyszerű. Cikkünkből megtudhatja, hogyan utaztathatja gyógyszereit legálisan, bármi is legyen az úti cél.

    A vitaminok és ásványi anyagok szerepe a menopauza tüneteinek csökkentésében

    A menopauza a női lét természetes velejárója, és egy bizonyos életkor felett minden hölgyet érint. A változókor folyamatával tulajdonképpen a nők életük harmadik szakaszába lépnek, melynek végeredményeként a reproduktív, vagyis fogamzóképes életszakaszuk lezárul. Milyen étrend-kiegészítők segíthetnek átvészelni az időszakot?

    Megváltoznak a gyógyszerdobozok, mutatjuk, miért

    Jövőre két biztonsági elemmel is találkozhatunk a gyógyszeres dobozokon. Az uniós cél: megakadályozni a hamis készítmények forgalomba kerülését. Ehhez évente 17 milliárd doboz vényköteles gyógyszer adatait rögzítik egy átfogó adatbázisban.

    Milyen hibalehetőséget rejt magában a gyógyszerlista hiánya, ha a beteg eszméletlen?

    Rendszerint egy hétköznapi orvosi vizsgálat során is értékes percek telnek el azzal, hogy az orvos megpróbálja kideríteni, betege milyen típusú gyógyszereket, milyen gyakran és mekkora dózisban szed. Még inkább értékessé válik az idő, ha ez a feladat vészhelyzetben, elsősegélynyújtás közben hárul az orvosra.

    Barkóba az orvossal - Vajon kitalálja, hogy mire gondoltam?

    Miért kell hosszú perceket tölteni az orvosi váróban,és miért időzik bent olyan sokat a korábban érkezett beteg? Nem lehetne meggyorsítani ezt az egész folyamatot?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.