• Az év praxisa a Kárpát-medencében - Íme a díjazottak

    Szerző:
    WEBBeteg

    Mindszentről és Erdélyből, Mádéfalváról érkezett a két első helyezett. A hetedik alkalommal kiírt pályázatot Dr. Ávéd János hazai és Dr. Kovács Rozália határon túli háziorvos nyerte meg.

    Dr. Ávéd János, a kép forrása: promenad.hu

    Dr. Ávéd János
    kép forrása: promenad.hu

    A Kárpát-medencén átívelő pályázat díjátadó gáláján - az Emberi Erőforrások Minisztériumában - dr. Szentes Tamás helyettes államtitkár, a zsűri elnöke köszöntötte a megjelent TOP 21 Praxis képviselőit, hiszen a zsűri egy különdíjat is kiadott, valamint a megjelent polgármestereket, megyei kormányhivatalok munkatársait, plébánosokat és lelkészeket, idős és gyermekotthonok vezetőit, határon túli szerkesztőségeket, akik számos történetet írtak, azaz ajánlották háziorvosukat.

    Az összetartozás fontossága

    Szentes Tamás szerint „Az év praxisa a Kárpát-medencében” pályázat legfontosabb mondanivalója, hogy „mi a Kárpát-medencében összetartozunk.” Amikor a II. világháború után elődeink nekiláttak újjáépíteni az országot, a magyar egészségügyi ellátórendszer szervezésekor figyelembe vették azt a szempontot, hogy a határon túli honfitársainkról is gondoskodnunk kell. Ez igaz volt Trianon után is, amikor frissek voltak a sebek - amikor a béke diktátum területe kétharmadával és 3.3 millió magyarral csonkította meg a történelmi Magyarországot - de igaz most is, amikor ezek a sebek már nem frissek, hanem krónikusak.

    Hirdetések

    Az viszont mit sem változott, hogy nekünk ugyanúgy gondoskodnunk kell határon túli honfitársainkról, hiszen ugyanúgy összetartozunk, és ugyanúgy együtt kell építenünk azt a kulturális jövőt, ami a most élő magyarságot összetartotta, összetartja és remélhetőleg a jövőben is össze fogja tartani. Ezért külön örülök annak, hogy idén is csakúgy, mint tavaly: a hazai praxisok mellett a felvidéki, az ukrajnai, az erdélyi magyar orvosok is bekerültek a díjazottak közé!„

    Páciensek elismerése

    Az elmúlt években, hat esztendő alatt, több mint 1200 hazai és határon túli remek háziorvos és legalább ennyi nővér élvezhette páciensei és tágabb környezete elismerését, vehetett részt a nemes versengésben. Közülük százhúszan kapták meg „Az év praxisa a Kárpát-medencében” kitüntető elismerést Budapesten, az Emberi Erőforrások Minisztériumának épületében. Ez a szám, most újabb 20 praxissal gyarapodott.

    A díj átadása - Dr. Szentes Tamás (balra) és Dr. Ávéd János (jobbra), a kép forrása: Tisztiorvos (Facebook)

    A díj átadása - Dr. Szentes Tamás (balra) és Dr. Ávéd János (jobbra)

    A helyettes államtitkár elmondta, hogy 2016. december 20-án sajtótájékoztató keretében indították el hivatalosan az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatalban „Az év praxisa a Kárpát-medencében” pályázatot, amelynek fővédnöke Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes.

    A díjátadóról

    A helyszín nem véletlen: a hivatal harmadjára támogatta a versengést, amelynek célja, hogy az emberséges és szakmailag is elhivatott gyógyítókra, a példaértékű orvos-beteg kapcsolatokra és a háziorvosok kitartó, szolgálatkész munkájára irányítsa a szélesebb nyilvánosság figyelmét, erősítve ezzel a praxisok megbecsülését, presztízsét.

    Az is elhangzott, hogy a hét éve tartó pályázat során idén érkezett be a legtöbb ajánlás, több mint 350 történetet küldtek be háziorvosukról fél esztendő alatt a hálás páciensek és az önkormányzatok, szakmai és érdekvédelmi szervezetek.

    Az ajánlások közül választották ki a bírálóbizottság tagjai a 10-10 legjobb történetet, illetve praxist. A végső sorrendet azonban nem a zsűri, hanem a www.evpraxisa.hu internetes portál olvasói és szavazói döntötték el. Tavaly összesen 40 000, idén több mint a duplája, majd 90000 voks érkezett Erdélyből, Ukrajnából, Szlovákiából, de Norvégiából, Hollandiából, Írországból, az Amerikai Egyesült Államokból, Franciaországból, Svédországból is, azaz sikerült a Kárpát-medencén túli magyar diaszpórát is megszólítani.

    „Örülök a pályázat közösségformáló erejének, hiszen ahogy a legnagyobb közösségi portál hozzászólásaiból kiderül: idén például Mindszent, Csongrád és az erdélyi Mádéfalva, valamint Oklánd lakosságát kovácsolta közösséggé, hogy a jó ügy mellé állhatnak. „- hangsúlyozta a zsűri elnöke, aki végezetül mindenkinek a figyelmébe ajánlotta a portál böngészését, hogy minél többen megismerhessék az olykor novellaszépségű ajánlásokat.

    A praxisok képviselőit a zsűri tagjai és a támogatók is méltatták, azaz a Magyar Örökség díjas Berszán Lajos atya Gyimesfelsőlokról, Béres Klára, a Béres Alapítvány elnöke, valamint Dr. Farsang Csaba, a Magyar Hypertonia Társaság örökös tiszteletbeli elnöke, Dr. Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója, Dr. Rurik Imre, a Debreceni Családorvosi Intézet vezetője, valamint Böszörményi Krisztina, Fodor Erika, Lázár Szabolcs, Oláh Péter és Vincze Attila.

    (www.evpraxisa.hu)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Földimogyoró-allergia

    Dr. Hidvégi Edit

    A tünetek súlyossága az enyhe irritációtól az életveszélyes reakcióig terjedhet.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Dr. Fodor Zsuzsanna: eddig nem tapasztalt összefogás jellemezte a falut

    Pusztaföldvár egyetlen háziorvosa négy éve dolgozik az 1600 fős településen, de már eddig is több fejlesztést, változtatást valósított meg, mint több tíz éve praktizáló pályatársai: betegirányító rendszer, modern betegvizsgáló készülék, barátságos váróterem.

    Dr. Mangó Gabriella: egészként tekintem és így is kezelem a betegeimet

    A betegre egészként kell tekintenünk, fizikai-szellemi-lelki összességében, és ezektől függ a kezelés, a gyógyszerszedés és a gyógyulás is – véli dr. Mangó Gabriella gyöngyösi háziorvos.

    Dr. Kovács György Zoltán: a Teljesség az új kulcsszó!

    Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázat diplomája az ékköve mindegyiknek, ahogyan Dr. Kovács György Zoltán fogalmazza: az összes elismerés betetőzése. A nyugdíjas háziorvos Körösladány Díszpolgára, több helyi és országos kitüntetés birtokosa.

    Dr. Kormány Zsolt: az elismerés az összes háziorvosi praxisnak szól

    A Gubacsi lakótelep egy külön kis világ, alig 8oo fő lakja. A családok háziorvosa, dr. Kormány Zsolt 37 éve dolgozik itt. Közel 15oo betege van, nem csak innen, hanem a környező területekről, sőt vidékről is.

    Dr. Hasitz Ágnes: nem bántam meg, hogy a klinikum helyett a háziorvoslást választottam

    Szentendre belvárosában, a Bükkös-patak partjánál található dr. Hasitz Ágnes háziorvosi rendelője, ahová kiemelkedő számú beteg jár, összesen közel háromezer. Fontos számára a prevenció, a betegek egészségének megőrzése. Ezt kommunikálja személyesen, saját internetes oldalán, valamint a havonta megrendezett előadásokon is.

    Dr. Ávéd János: különleges és egyben felelősségteljes életforma a háziorvosi hivatás

    Ritkaságszámba menő, izgalmas orvostörténeti gyűjteményt gondoz, büszkén mutatja veterán autóit Mindszent megbecsült háziorvosa, akinek az édesapja is ebben a városban dolgozott mint a családok orvosa. Különleges történet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.