• Kutatási program indult a libák töméses hízlalásának kiváltására

    Szerző:
    WEBBeteg

    A tudomány mai állása alapján a töméses módszeren kívül nincs más elfogadott technológia a hízott liba- és kacsamáj előállítására. A kutatási projekt célja, hogy kifejezetten növényi eredetű táplálék kiegészítők és az MCH-1 receptor segítségével máj- és testsúlygyarapodást vizsgáljon szárnyasokon.

    A projekt a Magyar Kormány támogatásával, a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap finanszírozásával valósul meg 1.285.453.836 Ft támogatással, a LibaFoodTech Kft és a Debreceni Egyetem konzorciumában.

    A kutatás fő fókusza a magyar libamájtermelés állatetikai szempontok szerinti kifogástalansága, és a töméses hízlalás kiváltása, ill. a máj jobb minőségének elérése takarmányozással. A kutatásban alkalmazott tudományos megközelítés lényege, hogy tömés helyett vagy mellett speciális takarmány kiegészítő került alkalmazásra. Kísérleteinkben másik fő célja az volt, hogy a szárnyasok táplálékfelvételét non invazív módszerrel követni és vizsgálni tudjuk.

    Hirdetések

    A projektet a LibaFoodTech Kft., mint konzorciumvezető, és a Debrecen Egyetem, mint kutatási szervezet közösen valósítja meg. A projekt a Magyar Kormány támogatásával, a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap finanszírozásával valósul meg 1.285.453.836 Ft vissza nem térítendő támogatással.

    Az általunk tudományosan fejlesztett takarmány-kiegészítő alkalmazásával jobb minőségű májat állítottunk elő pl. a telített/telítetlen zsírsav arány tekintetében. A kutatási projekt eredménye egy tudományosan alátámasztott metodika, mely egyedülálló módon lehetővé tette a táplálékfelvétel (éhezés, éheztetés, ad libitum, tömés) során változó, táplálékfelvételre ható markerek non-invazív mérését. Előállítottunk az MCH-1 receptor mérésére alkalmas agonista és antagonistaradioligandokat, amelyek segítségével mérni tudjuk a fent említett receptor változását mind centrálisan, mind perifériásan. Kísérleteinkkel megalapoztunk egy humán vizsgálatot, melyben az alkalmazott ágens jótékony hatásúnak bizonyult az inzulin érzékenyítésében.

    Pályázati adatok
    Pályázat címe: Melanin Koncentráló Hormon Receptor (MCH-R) Izgató Hatás Mezőgazdasági Kiaknázására Irányuló Kutatások. A Töméses Hizlalás Kiváltása Takarmányozással Májlibákon
    Pályázati azonosító: AGR_PIAC_13-1-2013-0008
    Projekt futamideje: 2014.02.01. – 2017.03.31.
    További információ: LibaFoodTech Kft., email: libafoodtechkft@gmail.com

    (LibaFoodTech Kft)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Rett-szindróma

    Dr. Debreczeni Anikó

    Általában a szokottnak megfelelő a fejlődés 1 éves korig, de ekkor megreked.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Indul a nyaralás! Veszélyek a vízparton és a vízben

    A figyelmeztetések ellenére minden évben történnek vízbe fulladások vagy vízi balesetek, pedig szinte minden esetben ki lehetne védeni a balesetet, a tragédiát.

    Orvosok vonóval: május 28-án koncertezik a kvartett

    A négy belgyógyász orvosból álló Semmelweis Vonósnégyes tagjai többféle hangszeren is játszanak, munka után összejárnak és gyakorolnak, gyakran pedig koncertre hívják őket.

    Ápoló- és védőnőhiány: nagyobb probléma, mint a kevesebb orvos?

    Az EU átlagához képest 25 százalékkal kevesebb a magyar kórházakban az ápoló, a szakdolgozói kamara, a MESZK honlapján több mint 200 álláshirdetés olvasható. Amíg nem találnak megfelelő szakdolgozót a kórházak, bérnővért alkalmaznak, magasabb fizetésért.

    Gyógyszerbiztonság: új adatbázisba kerülnek az étrend-kiegészítők

    Megújul egyebek mellett az étrend-kiegészítők és a speciális gyógyászati célra szánt tápszerek adatbázisa – köszönhetően egy, az Európai Unió társfinanszírozásával megvalósuló projektnek.

    Országjelentés: az összes halálozás egynegyede elkerülhető lett volna!

    A szív- és érrendszeri betegségek tartoznak hazánkban a fő halálokok közé, ezek hátterében pedig olyan rizikófaktorok vannak, mint a dohányzás, elhízás és a túlzott alkoholfogyasztás. A daganatos megbetegedések a dobogó második fokára kerültek.

    Fogszuvasodás és kezelése

    A fogszuvasodás (caries) jó néhány éve népbetegségnek számít. Néha a szuvasodás oly mértékű, hogy nem marad más választás, mint a beteg fog kihúzása. Azonban nem minden esetben kell a végső megoldáshoz folyamodni!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.