• Eredményes a gyermekkori elhízás visszaszorításáért indított GYERE Program

        Szerző:
        WEBBeteg

        7 százalékkal csökkentette a súlyfelesleggel küzdő 6-12 éves gyermekek számát a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének GYERE Programja Dunaharasztiban.

        A gyermekkori túlsúly kockázatai

        A gyermekkorban jelentkező és 6-7 éves kor után is tartósan fennálló túlsúly nagymértékben növeli a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Dr. Kósa Éva, az Oxygen Medical belgyógyász orvosának segítségével most megismerhetjük a gyermekkori elhízás veszélyeit és tanácsokat kaphatunk a súlyosabb szövődmények megelőzésére vonatkozóan.

        A gyermekkori túlsúly kockázatai

        A GYERE®- Gyermekek Egészsége Programban Dunaharaszti városában 3500 gyermek vett részt 0-tól 18 éves korig. A projekt három éve alatt a település összes oktatási és nevelési intézményében, azaz 5 óvodában, 1 gimnáziumban és 3 általános iskolában az egészséges táplálkozásról 8 témakörben, dietetikus szakemberek által tartott 580 foglalkozáson vehettek részt a gyerekek, amelyek korcsoportra lebontva foglalták össze a témákhoz kapcsolódó legfontosabb információkat.

        A legkisebbeket és szüleiket a védőnőkön keresztül érte el a szakmai szervezet. Közel 300 írásos oktató anyag készült, köztük szülőknek és pedagógusoknak szóló tájékoztatók is.

        A GYERE® Program Facebook oldalán mintegy 400 poszt született szintén a kiegyensúlyozott táplálkozás népszerűsítése jegyében.

        Számos egyéb program – beleértve a mozgást – színesítette a projektet, a szülők pedig a témáról tartott megközelítően 200 szülői értekezleten kívül online dietetikai tanácsadást vehettek igénybe. A három tanév során a gyakorlatban is megtapasztalhatták a gyerekek, hogy lehet finom az, ami egészséges, hiszen a dietetikus szakemberek az élelmezésvezetővel közösen heti rendszerességgel GYERE menüt állítottak össze a rendelkezésre álló költségkereten belül, amelyet elfogyaszthattak az ovisok és az iskolások a közétkeztetésben.

        Hirdetések

        A tanév végeztével Dunaharasztiban záruló program 35 dietetikus, és dietetikus hallgató folyamatos aktív közreműködésével valósult meg.  

         Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt!

         „A program indulásakor tápláltsági állapotfelmérést  végeztünk a 6-12 éves korcsoportba tartozók körében. A gyermek kétharmada (64,5 százalék) normál tápláltságú volt, 26,5 százalék túlsúlyos. A 2017 tavaszán lezajlott második mérés szerint – a fenti korcsoportnak megfelelően – a túlsúlyosak 5 százalékkal, az elhízott gyerekek aránya pedig 2 százalékkal csökkent, összességében tehát 7 százalékkal sikerült visszaszorítani a súlyfelesleggel rendelkező gyerekek számát!” – emeli ki a program egyik legfőbb eredményét Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.

        „A súlyfelesleggel küzdő gyerekek arányának 7 százalékos csökkenése azért is figyelemre méltó, mert mindössze 3 év alatt valósult meg, továbbá nemzetközi szinten is jelentős eredmény! Éppen ezért fontos lenne a program további fenntartása és más városokra, településekre történő, esetleg országos kiterjesztése!” – jelentette ki az adatok tükrében Dr. Szalay László, Dunaharaszti polgármestere.

        A GYERE® Program
        A három évig tartó modellprogram az EPODE célkitűzésein alapul, amelynek lényege a gyermekkori elhízás visszaszorítása a helyi közösségek összefogásával. A szakemberek főként az egészséges táplálkozás, a mozgás, az aktív játék és kikapcsolódás élvezetével összefüggő hétköznapi normák és szabályok kialakításához és elsajátításához segítették hozzá a gyermekeket és rajtuk keresztül a családokat.

        Hazánkban elsőként Dunaharasztiban indult el a program 2014-ben széles társadalmi összefogással. A projekt a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének szakmai vezetésével, a helyi oktatási és nevelési intézmények, a védőnői szolgálat, Dunaharaszti Város Önkormányzata együttműködésével, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Egészségügyért Felelős Államtitkársága, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kara és az Országos Gyermekegészségügyi Intézet összefogása által valósult meg.

        (Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége)

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Látászavar, szédülés?

        Dr. Kapocsi Judit

        A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

        Gyümölcsök és puffadás

        Dr. Hidvégi Edit

        Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

        10 egyszerű tanács a rák megelőzéséhez

        Az alábbiakban közöljük a 10 legfontosabb teendőt, melyet az Amerikai Dietetikusok Szövetsége tett közzé chicagói konferenciáján. Bár a legtöbb tanács közismert, a legtöbben mégsem teszünk meg mindent, hogy csökkentsük a rákos megbetegedés esélyét.

        Gyorséttermi ebéd - Amit a dietetikus is megengedne

        Nem tiltja a dietetikus a gyorséttermi menüt, de hangsúlyozza: csak alkalomadtán, havonta néhány alkalommal ebédeljünk a kedvenc éttermünkben. Választhatunk sült krumplit és szendvicset, azonban a salátáról sem feledkezzünk meg.

        Nehéz a rohanó életvitelt összeegyeztetni az egészséges táplálkozással, de nem lehetetlen

        A nagyvárosi élet velejárója, hogy sokan nem tudnak otthon ebédelni. Ilyenkor nehéz megoldani az egészséges táplálkozást, pedig ez az egészségmegőrzés alapja. De az ételrendelés ma már nem csak a menzaszintű ételeket jelenti, sőt vannak olyan helyek, ahol a szénhidrátcsökkentett diétától a fehérjedús diétán át cukormentes ételek is választhatók.

        Táplálkozási trendek 2018-ban

        A táplálkozástudomány egy folyamatosan fejlődő tudományág, ahol Hérakleitoszt szavaival élve „az egyetlen állandó a változás maga”. Napi rendszerességgel látnak napvilágot új tanulmányok, és jelennek meg a legújabb kutatások eredményei. Az egészségtudatosság is egyre nagyobb teret hódít, számos felmérés (ELEF2014, Nielsen 2016, GFK 2016) szerint a magyar emberek többsége úgy véli, hogy a genetikai, biológiai adottságokon túl az egészség megőrzésének a kulcsa, ha mi magunk is teszünk érte, vagyis az egészségtudatos életmód.

        A rostok szerepe az étrendben

        Az élelmi (diétás) rostok a táplálékban lévő emészthetetlen, összetett szénhidrátok, más néven poliszacharidok. Létfontosságú szerepet töltenek be az emésztésben.

        Tejcukorérzékeny betegek táplálkozása

        Tejcukor-érzékenységről (laktózintoleranciáról) akkor beszélünk, ha a tejcukor (laktóz) bontó enzim (laktáz) részlegesen vagy teljesen hiányzik a szervezetből. Ezáltal a tejcukor emésztetlenül halad a vastagbélbe, ahol a baktériumok elbontják rövid szénláncú zsírsavakká és gázokká.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.