Korszerű terápiával az IBD ellen

Debreceni Egyetem
megjelent:

Az új biológiai terápiákkal teljes életet élhetnek a gyulladásos bélbetegségben szenvedők, akiknek ellátásában kiemelt szerepe van a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának. A betegség világnapján, május 19-én este lila fénybe borul a Nagyerdei Víztorony.

víztoronyTízezrek életét nehezíti meg Magyarországon a gyulladásos bélbetegség, avagy az IBD, amely a Crohn-betegség és a Colitis Ulcerosa összefoglaló elnevezése. A betegségre és a közösségi elfogadásra hívja fel a figyelmet május 19-én a gyulladásos bélbetegek világnapja, melynek alkalmából este lila fénybe öltözik majd a Nagyerdei Víztorony.

Az emésztőrendszer krónikus gyulladásos betegsége és a fekélyes vastagbélgyulladás ugyan gyógyíthatatlan, de korai felismeréssel és megfelelő kezeléssel teljes életet élhetnek a betegségben érintettek.

Sikerrel küzdhetünk a bélgyulladás ellen!

Vastagbélgyulladás, Crohn-betegség... Ismerősen csengenek ezek a kifejezések? Magyarországon körülbelül 25 ezer beteg szenved gyulladásos bélbetegségben. Sokan azt hiszik, csak egy gyomorfertőzést kaptak el, aminek hatásai évekig tartanak. Pedig korai felismeréssel és megfelelő gyógymóddal hatékonyan gyógyíthatók a bélbetegségek.

Sikerrel küzdhetünk a bélgyulladás ellen!

Előrelépés a betegség megértésében

- Óriási előrelépés történt a gyulladás folyamatának megismerésében és ma már célzottan tudjuk alkalmazni a gyulladás ellen ható új gyógyszereket. Az elmúlt 1-2 évben olyan innovatív biológiai kezelések jelentek meg, amelyeket, ha időben alkalmazunk, megakadályozhatjuk a súlyos szövődmények, például a fibrózis kialakulását – mondta a hirek.unideb.hu-nak Palatka Károly, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar, Belgyógyászati Intézet, Gastroenterológiai Tanszék egyetemi docense.

Az IBD-vel élők többségénél a betegség fiatal felnőttkorban jelenik meg először, de egyre gyakrabban diagnosztizálják már gyerekkorban. Bár a betegség során panaszmentes időszakok is előfordulnak, a tünetek kiújulásának időszakaiban az IBD a betegek életvitelét jelentősen befolyásolja. Tünetei többek között az erős, krónikus hasmenés, a hányinger, a fáradtság, a fogyás és a láz. A teljes gyógyulás még nem lehetséges, így a cél továbbra is a tünetmentes állapot elérése és fenntartása.

Tovább IBD, a láthatatlan betegség - Ahogyan még sokan nem hallottak róla

Az IBD betegek ellátása speciális tudást és hátteret igényel

A Debreceni Egyetem Klinikai Központjában működik az ország egyik kiemelt és egyben legnagyobb forgalmú IBD központja, ahol a legmodernebb és legkomplexebb ellátást kapják a súlyosabb állapotban lévő, kiemelt figyelmet igénylő betegek.

- Szakmailag arra törekszünk, hogy világszínvonalú ellátást nyújtsunk, ugyanakkor az is hangsúlyos, hogy felhívjuk a figyelmet a betegségre és támogatást nyújtsunk az IBD betegeknek abban, hogy merjenek szégyenkezés nélkül beszélni problémáikról, bevonva őket a betegséggel élők egyre bővülő közösségébe – fogalmaz a szakember.

E cél érdekében minden évben május 19-én tartják a gyulladásos bélbetegek világnapját, amelyhez idén harmadik alkalommal Magyarország is csatlakozott. A világnapon Debrecenben orvosok, betegek és hozzátartozóik közös fotót készítenek a víztoronynál, amely sötétedéskor, a nap végén lila fényárba borul majd. A gyülekező 16 órakor lesz a Ködszínház melletti padoknál. A rendezvényen Palatka Károly mellett Papp Csaba, Debrecen Megyei Jogú Város tanácsnoka és Hajkó Judit, a Kelet-Magyarországi Crohn-Colitis Betegek Egyesületének elnöke is részt vesznek

(Debreceni Egyetem)

Cikkajánló

Gyulladásos bélbetegségek - Az IBD

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
IBD
Magyarországon közel 45 ezer ember él együtt az IBD (Inflammatory Bowel Disease, magyarul gyulladásos bélbetegségek) nevű gyógyíthatatlan kórral, amely a Crohn-betegség és a colitis ulcerosa összefoglaló neve. Ezek a betegségek olyan általános tünetekkel járnak, melyek alapján eleinte nehezen elkülöníthetőek egyéb tápcsatornai panaszoktól.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.