• Megérteni. Elfogadni. Segíteni. - Autizmus - Film az autista gyermekékért

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az Út a Mosolyért Alapítvány és az Északi Támpont Közhasznú Egyesület azzal a céllal készített filmet, hogy az autista spektrum zavarral élő gyerekek hétköznapi problémáit egy autista gyermeket nevelő családon keresztül mutassa be. A film rávilágít, hogy miért ennyire fontos egy speciális vizsgálóközpont kialakítása. Az alapítvány célja, hogy egy Közép-Európában is egyedülálló autista ellátóközpontot hozhasson létre a Heim Pál Gyermekkórházban.

    Egyéves korban látszanak a jelek

    Legkorábban általában kétéves korban diagnosztizálják az autizmust, de nem ritka, hogy ennél később. A Nature brit tudományos lap aktuális számában közölt tanulmány megmutatta, hogy ennél jóval korábban, már egyévesen látszanak az agyban az autizmusra utaló jelek - írta a BBC hírportálja.
    Autizmus: egyéves korban látszanak a jelek

    A három gyermeket nevelő Matula család élete teljesen megváltozott, amikor kétéves kisfiúknál diagnosztizálták az autizmus spektrum-zavart. Eleinte beszédfogyatékosságot állapítottak meg nála, de a végső diagnózis előtt már tudták, hogy valami egészen mással állnak szemben. Az autizmussal.

    „Az autizmussal élőknek nehézkes vagy alacsony szintű a mentalizációs készségük, a környezetükben élők reakcióit, szándékait nem tudják meghatározni, és ez az, ami nagyon nehézzé teszi számukra a világban való tájékozódást.” – ismertette a legfőbb problémát Dr. Büki György, a Heim Pál Gyermekkórház gyermekneurológusa.

    Általános jellemző még, hogy nehezen követik az íratlan társadalmi szabályokat, beszédproblémákkal küzdenek, nem kedvelik a változásokat, azoknak ellenállnak, nehezen boldogulnak ismeretlen helyen vagy helyzetben. Számukra egy egészen egyszerű fogorvosi vizsgálat is nagyon nehezen kivitelezhető és megterhelő, hiszen kiszakadnak a jól ismert és biztonságot nyújtó mindennapi rutinból.

    Hirdetések

    „Minden váróteremben legalább két autizmus spektrum-zavaros gyermek ül ma a kórházunkban. Őket ki kell emelni ebből a tömegből, hogy érdekeiknek megfelelően történjen az ellátás.” – mondta el Dr. Nagy Anikó, a Heim Pál Gyermekkórház főigazgató főorvosa.

    Az autizmus kockázata

    A nőknél az életkor előrehaladtával nő a kockázata annak, hogy születendő gyermekük autista lesz, az idősödő férfiak gyermekeinél azonban ez a veszély kisebb,mint azt eddig feltételezték – derül ki egy kutatásból, melyet több mint 5 millió születés adatainak kiértékelésével készítettek.
    Idősebb nők gyermekeinél nagyobb az autizmus kockázata

    A kialakításra váró létesítmény azért is lesz kiemelkedő Magyarországon, mert az ott tevékenykedő szakemberek egy olyan speciális képzésben részesülnek, amely az autista gyermekek professzionális ellátására helyezi a hangsúlyt. A nyugodt környezetet biztosító és akadálymentesített vizsgálóközpont, illetve váróhelyiség pedig nagyban megkönnyíti majd a gyermekek orvosi vizsgálatát és kezelését.

    „Az alapítvány mostani célja a Heim Pál Gyermekkórház Madarász utcai részlegén Magyarország első autista ellátóközpontjának létrehozása, amellyel a speciális gondozásra szoruló gyermekek általános orvosi ellátásának körülményeit tehetjük könnyebbé. Fantasztikus érzés, hogy ilyen sokan álltak már a nemes ügy mellé, és nem győzünk elég hálásak lenni ezért a példátlan összefogásért.” – fejezte ki köszönetét Szijjártó-Nagy Szilvia, az Út a Mosolyért Alapítvány elnöke.

    A kezdeményezést már több ezren támogatták, az adományokból eddig közel tizenegymillió forint gyűlt össze. A felajánlásokra továbbra is van lehetőség, amelyet az alapítvány bankszámlájára utalással lehet megtenni.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A napokban megjelent kisfilm is a megértés, az elfogadás és a segítség jegyében készült, amellyel a mindennapi emberek közelebb kerülhetnek és megismerhetik az autizmus spektrum-zavarral élők és családjaik nem hétköznapi életét.

    Az Út a Mosolyért Alapítvány kezdeményezését támogató felajánlásokat a következő bankszámlaszámra lehet eljuttatni: 10918001-00000087-36910019.

    További részletek az Út a Mosolyért Alapítvány weboldalán és közösségi oldalain találhatók.

    A „Megérteni. Elfogadni. Segíteni. – Autizmus” című kisfilm erre a linkre kattintva érhető el

    A Heim Pál Gyermekkórház weboldala ide kattintva érhető el

    Az Északi Támpont Közhasznú Egyesület weboldala ide kattintva érhető el

    (Út a Mosolyért Alapítvány)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Hgb (haemoglobin)

    Dr. Dobi Gyöngyi

    Mennyi a normálértéke? Mi okozhatja azt, ha a szintje eltér a normál tartománytól?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Az Asperger-szindróma és tünetei

    Az Asperger-szindrómát, amelynek diagnosztikai elemei közé tartozik a szociális válaszkészség hiánya, a mások iránti teljes érdektelenség, a zárkózottság, még napjainkban sem tudják helyesen értelmezni, diagnosztizálni a szakemberek.

    Autizmus, a bezárt világ - Ezek lehetnek a figyelmeztető jelek

    A gyermek fejlődése során leggyakrabban 3 éves kor körül válnak a tünetek olyan markánssá, hogy a szülők orvoshoz fordulnak, valójában azonban már pár hónaposan is vannak a betegségre utaló tünetek. Melyek ezek?

    Átadták Közép-Európa első autistavizsgáló-központját Budapesten

    A központ a felújított Heim Pál kórház Madarász utcai részlegében kapott helyet - mondta el Nagy Anikó, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet főigazgatója.

    Az autista gyerekek is fejleszthetők

    Ma már számos módszer van arra, hogy ha egy gyerek bármilyen szintű csökkent képességgel születik, az a legtöbb esetben fejleszthető. Még a súlyosan autista gyerekek képességeinek fejlesztésére is folynak kutatások, és úgy tűnik, ígéretes eredményeket tapasztalnak bizonyos peptidek alkalmazását követően.

    Idősebb nők gyermekeinél nagyobb az autizmus kockázata

    A nőknél az életkor előrehaladtával nő a kockázata annak, hogy születendő gyermekük autista lesz, az idősödő férfiak gyermekeinél azonban ez a veszély kisebb,mint azt eddig feltételezték – derül ki egy kutatásból, melyet több mint 5 millió születés adatainak kiértékelésével készítettek.

    Czeizel Barbara édesapja nyomdokait követi

    Huszonöt éves fennállását ünnepli a Budapesti Korai Fejlesztő Központ, amely fejlődésükben veszélyeztetett csecsemők, fogyatékos kisgyermekek és családjuk számára nyújt komplex diagnosztikai és terápiás szolgáltatásokat. Czeizel Barbara, gyógypedagógus, a korai fejlesztésért, gyermekkori intervencióért felelős miniszteri biztos, egyben a Budapesti Korai Fejlesztő Központ vezetője elmondta: az intézményben fejlődési rizikóval élő, koraszülött, a különböző fejlődési területeken eltérően fejlődő, fogyatékos és autizmussal élő gyermekek diagnosztikájával és terápiájával foglalkoznak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Az inkontinencia termékek széles választéka segít javítani a betegek életminőségét.
    Javítja a memóriát és az agyi vérkeringést. Gyógyszer nem csak időseknek. (x)
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetések
   • Szavazás

    Korábbi szavazások