• Számít, hogy vagy! - a lelki egészség megőrzése társadalmi ügy

    Szerző:
    WEBBeteg

    A magyar társadalom nagy része lelki problémákkal küzd, de sokan nem mernek segítséget kérni. Az Országos Közegészségügyi Intézet a Norvég Alap támogatásával egy kísérleti programot indított el, melynek keretében hat városban Lelki Egészség Központokat hoztak létre. Ennek a szakasznak a lezárásaként készítettek egy animációs kisfilmet, mellyel szeretnék felhívni a lakosság figyelmét arra, hogy van hova fordulniuk.

    Magyarországon több millió ember küzd lelki problémákkal vagy szenved valamilyen mentális betegségben. Többségük azonban - gyakran megfelelő információ hiányában - nincs tisztában a valós probléma gyökerével vagy a megbélyegzettségtől való félelmében nem kér segítséget problémái megoldására. A családi vagy munkahelyi problémák, a sokasodó stresszhelyzetek egyaránt lelki egyensúlyvesztést okozhatnak. Ilyen állapotban különféle mentális betegségek is megjelenhetnek, mint például a szenvedélybetegségek, a depresszió, de elmagányosodáshoz és a társadalom peremére sodródáshoz is vezethetnek. A lelki egészség megőrzésével kapcsolatos felvilágosítás és az érzékenyítés tehát kiemelten fontos társadalmi ügy.

    Hirdetések

    Az Országos Közegészségügyi Intézet elindított egy Lelki Egészség nevű projektet ennek megváltoztatása érdekében a Norvég Alap támogatásával. A program egy évig tartott, és az volt a célja, hogy országszerte hat helyszínen előmozdítsa a már működő Egészségfejlesztési Irodák (EFI) munkáján keresztül a terület lakosságának lelkiegészség-megőrzését és megteremtse az alapokat az erre irányuló munka folytatásához.

    A legpesszimistább nép?

    A megmérettetésnél Magyarország könnyűnek találtatott, ami köznapi nyelvre lefordítva annyit jelent: csaknem a legpesszimistább ország a miénk. A világ szinte el is könyveli a magyart borúlátó, jövőkép nélküli, lógó orral, örömtelen arccal járó népnek.
    A legpesszimistább nép?

    A Lelki Egészség Projekt feladatai közé tartozott, hogy feltérképezze az adott járásban a lelki egészséget érintő legfontosabb problémákat, összegyűjtse és értékelje a mentális problémák megelőzésével, fel- és megismerésével, kezelésével kapcsolatos jó gyakorlatokat, valamint képzésekkel, és a preventív-integratív szemléletmód terjesztésével erősítse a szakemberek és segítők együttműködését.

    A lelki egészség elérésének lehetőségéről készítettek egy videót is “Számít, hogy vagy!” címmel, mely bemutatja, hogy ki lehet kerülni a negatív gondolatok és érzések spiráljából. Ahogyan Dr. Sümegi András, a Lelki Egészség projekt szakmai igazgatója elmondta: “Sokféle módszer létezik arra, hogy megőrizzük vagy visszanyerjük lelki egészségünket, csak meg kell tennünk az első lépést. Ezt szerettük volna bemutatni ezen az animáción keresztül.”

    Norvég Alap Lelki Egészség Projekt oldala
    Számít, hogy vagy! animációs oktatófilm

    (MITTE Communications)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Demencia

    Dr. Veress Dóra

    Nyelési nehézség, félrenyelés. Megoldások táplálkozási nehézségek esetére.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A stressz, düh és depresszió hatásai

    A stressz, idegesség, harag és a negatív érzelmek életünk velejárói. A túlzott mértékű és nem megfelelően kontrollált stressz és idegeskedés azonban már nem csak saját és környezetünk mindennapjait teheti tönkre, de egyben a szívbetegségek rizikófaktora is.

    A gyakran használt gyógyszerek növelhetik a depresszió kockázatát

    A gyakorta felírt gyógyszerek, például fogamzásgátlók, fájdalomcsillapítók és szívgyógyszerek egy része növelheti a depresszió kockázatát - derült ki egy új amerikai tanulmányból.

    Hol kezdődik az alkoholizmus?

    Felvetődik a kérdés, hogy hol a határ az ártalmatlan poharazgatás és a komoly alkoholizmus között.

    10 tipp a dohányzásról való leszokáshoz

    Abbahagyom a dohányzást - bizonyára sokaknak ismerősen hangzik ez a fogadkozás. Cikkünkben olvashat néhány tanácsot, melyek megkönnyítik búcsúját a cigarettától.

    Halálos alkoholmegvonás: a delirium tremens

    A delirium tremens olyan akut krízishelyzet, mely hirtelen alkoholmegvonás talaján fejlődik ki és potenciálisan halálos kimenetelű lehet. A jelenség az alkoholfüggőség által kialakított akut fizikális elvonási tünetek egyik legsúlyosabb formája.

    Menj orvoshoz! - A LEAP módszer alkalmazása

    A lelki egészséggel kapcsolatos kérdések kezelése gyakran nem egyszerű feladat. Ennek hátterében több tényező állhat: egyrészt vannak olyan betegségek, melyeknek velejárója a betegségbelátás hiánya, másrészt a betegek vagy családtagjaik illetlennek vagy akár sértőnek találhatják, ha a lelki egészséggel kapcsolatos témák szóba kerülnek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.