• Éljen a szíve szerint

    Szerző:
    WEBBeteg

    Már gyermekkorban érdemes elkezdeni a legveszélyesebb betegség megelőzését: a szív világnapján szűrővizsgálatok és előadások hívják fel a figyelmet a kockázatokra.

    Hazánkban minden második ember szív- és érrendszeri betegségben hal meg. A fejlett országokban világszerte vezető haláloknak számító betegség azonban kivédhető lenne. Erre hívja fel a figyelmet a szív világnapja szeptember 25-én Debrecenben is.

    A Fórum bevásárlóközpontban 10 és 16 óra között a Debreceni Egyetem Kardiológiai Intézete és a Kenézy Kórház szakemberei felvilágosító előadásokkal, szűrővizsgálatokkal várják az egészségtudatos közönséget. Bemutatkozik a nemrég nyílt egyetemi Sportdiagnosztikai, Életmód és Terápiás Központ, illetve zenés-táncos programok is lesznek.

    Hirdetések

    - Magyarországon az évi 130 ezer haláleset fele valamilyen szív- és érrendszeri betegségre vezethető vissza. Ez nagyon magas halálozási arány, holott a kockázati tényezők ismeretében a betegség megelőzhető – mondta Czuriga István egyetemi tanár.

    A hirtelen szívhalál

    A hirtelen szívhalál gyakran kiszámíthatatlan: szívbetegeken, illetve ismert szívbetegség nélkül is előfordulhat, az első tünetek jelentkezése és a halál között legfeljebb egy óra telik el. A hirtelen szívhalál

    A betegség legfőbb okai a dohányzás, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, illetve a cukorbetegség és a mozgásszegény életmód, az elhízás, de a genetikai tényezők is meghatározóak lehetnek. Ezek közül több már gyerekkorban is jelentkezik, így nagy felelősség hárul az iskolákra és a családokra is. A pedagógusoknak és szülőknek komoly szerepe van abban, hogy pozitív példát mutassanak a gyermekek számára az egészségmegőrzésben. Az érelmeszesedés ugyanis már gyermekkorban elkezdődhet, ám odafigyeléssel megállítható az az éveken át tartó folyamat, amely végül a betegség kialakulásához vezet.

    - A megelőzés mindenkire vonatkozik, azokra is, akik egészségesek – hangsúlyozta a professzor, aki azt javasolta, érdemes az egészséget választani. A kockázati tényezők csökkentésével éveket nyerhetünk. Példaként említette, hogy egy felmérés szerint 10-15 évvel élnek tovább azok, akik lemondanak a dohányzásról.

    Ma már nem csak a rizikófaktorokat tudják csökkenteni, hanem javultak a terápiás technikák, és az utóbbi évek fejlesztéseinek köszönhetően megelőző gyógyszerek is rendelkezésre állnak.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A kardiológus felhívta a figyelmet a könnyen megjegyezhető egészséges szív kódjára: 0-3-5-140-5-3-0. Az első nulla a dohányzás kiiktatására vonatkozik, a 3-as azt jelenti, hogy fussunk, sétáljunk naponta minimum 3 kilométert, vagy tornázzunk 30 percig. Az 5-ös a napi ötszöri, zöldségben, gyümölcsben gazdag egészséges étkezésre utal. A 140 az egészséges vérnyomás felső határa, a következő 5-ös, az összkoleszterin, a 3-as pedig a rossz koleszterin felső értéke. A szív kódját záró nulla az elhízás és a cukorbetegség elkerülésére figyelmeztet.

    Az akut szívinfarktus kezelése sokat fejlődött az elmúlt évtizedben, a gyógyszeres és az eszközös kezelés is jobb lett.  A Debreceni Egyetem Klinikai Központjában is alkalmazott úgynevezett katéterterápiás módszernek köszönhetően például az akut szívinfarktus korai halálozása az elmúlt 15 évben a felére csökkent. Ezt az eljárást is megismerhetik az érdeklődők szeptember 25-én, a szív világnapja debreceni rendezvényén.

    (Debreceni Egyetem)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fájdalmak sportolás után?

    WEBBeteg

    A masszázsfej segítségével a gélt közvetlenül a fájdalmas területre lehet felvinni. (x)

    Miért fáj a hátam?

    WEBBeteg

    A hátfájás az egyik legfőbb közegészségügyi probléma a világon. (x)

    Szűréssel az egészségért

    Szerencsére egyre többen ismerik fel a szűrővizsgálatok fontosságát. A betegségmegelőzésben ez lenne az egyik legfontosabb elem, hiszen számos betegség csak akkor ad tünetet, ha már nagy a baj.

    Mekkora esélye van, hogy 5 éven belül meghal? - Becslés vérteszttel

    Jelenleg több száz olyan konkrét betegség létezik, amelynek a diagnosztikai kritériumaihoz, azaz, hogy fennáll-e a betegség vagy sem, elegendő egy egyszerű vérvizsgálat. A vérben előforduló különböző eltérések lehetnek kórjelzőek, előszűrésnek tehát kiváló a vérvétel, nem helyettesítik azonban a pontos diagnosztikát.

    Menedzserszűrés - Amit a vizsgálatokról tudni kell

    A menedzserszűrés kifejezetten a menedzserek esetleges betegségeinek, egészségügyi problémáinak kiszűrését célozza meg. Az átfogó vizsgálatok kiterjednek valamennyi fontos szerv, az anyagcsere-folyamatok és a keringési rendszer állapotának és működésének felmérésére.

    A sport is segít a fiatalság megőrzésében

    Csonka Pici rendszeresen jár kardioedzésre, számára a fittség az egészség része. Ezenkívül évente minden egészségügyi ellenőrzést elvégeztet. A megelőzésben hisz, de mivel a színész híres a betegségfóbiájáról, ha valamilyen tünetet észlel, rögtön orvoshoz fordul.

    Szívinfarktus - Megbecsülhető a kockázata

    Ha bárki azzal szembesülne, hogy nagy az esélye annak, hogy a következő öt évben szív- és érrendszeri megbetegedés lépjen fel nála, akkor valószínűleg megpróbálna változtatni az életmódján. A kardiológiai kockázatbecslés egyéni és társadalmi jelentőségéről dr. Ádám Zsófia kardiológus beszélt.

    Mit tegyünk mellünk egészségéért?

    Természetesen minden nő hallott már arról, hogy rendszeresen el kell járni szűrővizsgálatra, ám ezen kívül még van pár dolog, amivel segíthetünk megőrizni melleink egészségét.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.