• Éljen a szíve szerint

    Szerző:
    WEBBeteg

    Már gyermekkorban érdemes elkezdeni a legveszélyesebb betegség megelőzését: a szív világnapján szűrővizsgálatok és előadások hívják fel a figyelmet a kockázatokra.

    Hazánkban minden második ember szív- és érrendszeri betegségben hal meg. A fejlett országokban világszerte vezető haláloknak számító betegség azonban kivédhető lenne. Erre hívja fel a figyelmet a szív világnapja szeptember 25-én Debrecenben is.

    A Fórum bevásárlóközpontban 10 és 16 óra között a Debreceni Egyetem Kardiológiai Intézete és a Kenézy Kórház szakemberei felvilágosító előadásokkal, szűrővizsgálatokkal várják az egészségtudatos közönséget. Bemutatkozik a nemrég nyílt egyetemi Sportdiagnosztikai, Életmód és Terápiás Központ, illetve zenés-táncos programok is lesznek.

    Hirdetések

    - Magyarországon az évi 130 ezer haláleset fele valamilyen szív- és érrendszeri betegségre vezethető vissza. Ez nagyon magas halálozási arány, holott a kockázati tényezők ismeretében a betegség megelőzhető – mondta Czuriga István egyetemi tanár.

    A hirtelen szívhalál

    A hirtelen szívhalál gyakran kiszámíthatatlan: szívbetegeken, illetve ismert szívbetegség nélkül is előfordulhat, az első tünetek jelentkezése és a halál között legfeljebb egy óra telik el. A hirtelen szívhalál

    A betegség legfőbb okai a dohányzás, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, illetve a cukorbetegség és a mozgásszegény életmód, az elhízás, de a genetikai tényezők is meghatározóak lehetnek. Ezek közül több már gyerekkorban is jelentkezik, így nagy felelősség hárul az iskolákra és a családokra is. A pedagógusoknak és szülőknek komoly szerepe van abban, hogy pozitív példát mutassanak a gyermekek számára az egészségmegőrzésben. Az érelmeszesedés ugyanis már gyermekkorban elkezdődhet, ám odafigyeléssel megállítható az az éveken át tartó folyamat, amely végül a betegség kialakulásához vezet.

    - A megelőzés mindenkire vonatkozik, azokra is, akik egészségesek – hangsúlyozta a professzor, aki azt javasolta, érdemes az egészséget választani. A kockázati tényezők csökkentésével éveket nyerhetünk. Példaként említette, hogy egy felmérés szerint 10-15 évvel élnek tovább azok, akik lemondanak a dohányzásról.

    Ma már nem csak a rizikófaktorokat tudják csökkenteni, hanem javultak a terápiás technikák, és az utóbbi évek fejlesztéseinek köszönhetően megelőző gyógyszerek is rendelkezésre állnak.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A kardiológus felhívta a figyelmet a könnyen megjegyezhető egészséges szív kódjára: 0-3-5-140-5-3-0. Az első nulla a dohányzás kiiktatására vonatkozik, a 3-as azt jelenti, hogy fussunk, sétáljunk naponta minimum 3 kilométert, vagy tornázzunk 30 percig. Az 5-ös a napi ötszöri, zöldségben, gyümölcsben gazdag egészséges étkezésre utal. A 140 az egészséges vérnyomás felső határa, a következő 5-ös, az összkoleszterin, a 3-as pedig a rossz koleszterin felső értéke. A szív kódját záró nulla az elhízás és a cukorbetegség elkerülésére figyelmeztet.

    Az akut szívinfarktus kezelése sokat fejlődött az elmúlt évtizedben, a gyógyszeres és az eszközös kezelés is jobb lett.  A Debreceni Egyetem Klinikai Központjában is alkalmazott úgynevezett katéterterápiás módszernek köszönhetően például az akut szívinfarktus korai halálozása az elmúlt 15 évben a felére csökkent. Ezt az eljárást is megismerhetik az érdeklődők szeptember 25-én, a szív világnapja debreceni rendezvényén.

    (Debreceni Egyetem)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Milyen a jó INR-érték?

    Dr. Ujj Zsófia

    A laboratóriumi paraméter a véralvadás rendszerének részvizsgálatára szolgál.

    A horkolás veszélye

    Cs. K., fordító

    Sokkal komolyabb egészségügyi kockázatot is jelenthet, mint azt gondolnánk.

    Tojás és koleszterin - Fél évszázadig...

    A tojás közismert a magas koleszterintartalmáról. Mivel a koleszterin - pontosabban a vér magas koleszterintartalma - bizonyítottan...

    K2-vitamin hatása a csontritkulás...

    Csontrendszerünk épségének megőrzésében számos biológiai anyag, köztük hormonok, ásványi anyagok vesznek részt. Mindezen bonyolult...

    A Szív Világnapja: wellness programok a...

    A szív egészsége és az agyi keringési zavar kérdését akarják a figyelem középpontjába állítani idén a Szív Világnapja szervezői. A...

    Mit tegyünk, ha influenzás lett a...

    Sokan tanácstalanok, hogy vajon mit is tegyenek, és mikor forduljanak orvoshoz a kisgyermekükkel, ha az influenza tünetei jelentkeznek.

    Dr. Hasitz Ágnes: nem bántam meg, hogy a...

    Szentendre belvárosában, a Bükkös-patak partjánál található dr. Hasitz Ágnes háziorvosi rendelője, ahová kiemelkedő számú beteg jár...

    Farmakovigilancia: Ön is bejelentheti a...

    A gyógyszerek 4 százalékát mellékhatás miatt vonják ki a forgalomból, pedig a megfelelő információk birtokában ez elkerülhető lenne. A...

    Mit kell tudni a monitor szemüvegről?

    Mára éltünk részévé váltak a számítógépek. Szinte nincs olyan életterület, ahol ne találkoznánk velük. Sokan - munkájukból...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.