• Székelyföldre indul a gyermekmentő szolgálat önkéntes csoportja

    Szerző:
    WEBBeteg

    Ismét székelyföldi gyógyító körútra indul a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntes csoportja: május 8. és 13. között 32 orvos és egészségügyi szakember végez szűréseket és kezeléseket - közölte az MTI-hez eljuttatott közleményében a szervezet.

    A csoport tagjai Csíkszeredába, Székelyudvarhelyre, Csíkszentmártonba, Csíkkozmásra, Csíkszentmihályra, Kászonaltízbe, Gyimesbükkre, Tusnádra, Sepsibükkszádra és Oklándra mennek el. A felkeresett településeken iskolákban, óvodákban és egyéb gyermeknevelési intézményekben, valamint a megyei kórházban szűrik, vizsgálják és gyógykezelik a rászoruló gyermekeket. Az intézményeket ugyanakkor gyógyszerekkel, gyógyászati segédeszközökkel, szakmai továbbképzéssel is segítik.

    Hirdetések

    A csoportban csecsemő- és gyermekgyógyászok, gyermekneurológus, gyermek fül-orr-gégészek, gyermekszemész, fogorvosok, gyermekimmunológus, szülész-nőgyógyász, gyermekurológus, ortopéd műszerész mester, mentőápolók és szakorvosjelöltek vesznek részt.

    Székelyföldre viszik a szolgálat mobil fogorvosi rendelőjét és nőgyógyászati szűrések elvégzésére kialakított kamionját is.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A gyermekmentő szolgálat önkéntesei 2015-ben két erdélyi úton több mint 10 ezer szűrővizsgálatot végeztek, amelyek eredményeként 40 gyermek magyarországi műtétjére és gyógykezelésére került sor és 54 gyermek jutott ingyenesen szemüveghez. A mobil fogorvosi rendelőben Erdélyben csaknem 2500 szűrést és szaktanácsadást, valamint 270 fogászati kezelést, a nőgyógyászati rendelővé alakított kamionban pedig több mint 700 szűrést végeztek. 

    Az csoport látogatásával egy időben idén is sor kerül a hagyományos erdélyi gyermek és ifjúsági focikupára Csíkszentdomokoson, amelyet Buzánszky Jenő Erdélyi Focikupának neveztek el. A korábbi évekhez hasonlóan a győztes csapatokat a gyermekmentő szolgálat vendégül látja a városligeti gyermeknapon.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Földimogyoró-allergia

    Dr. Hidvégi Edit

    A tünetek súlyossága az enyhe irritációtól az életveszélyes reakcióig terjedhet.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Operációra várva - Hogyan segítsen gyermekének a félelme leküzdésében?

    A félelemmel és szorongással kapcsolatosan a műtétre váró gyermekek helyzete meglehetősen egyedi, hiszen gyakran hajlamosak a szülő beavatkozással kapcsolatos pozitív vagy negatív hozzáállását átvenni. Amennyiben a szülő nyilvánvalóan fél a műtéttől, általában a gyermekre is átragadnak a negatív érzések, és ő is szorongani, félni fog a várható beavatkozástól.

    Több mint TestŐr előzetes

    A gyerekek idegrendszeri fejlődését a mozgás segíti elsősorban. A speciális fejlesztő tornák segítenek az írási és olvasási nehézségek megelőzésében vagy korrigálásában. Hogyan vehető észre, ha baj van, és mely gyerekek veszélyeztetettek a leginkább? Megkérdezzük.

    Léteznek már egészséges nassolnivalók!

    A gyerekek táplálkozásából nehéz kivonni az édességet, ezért érdemes a pozitív alternatívát választani. Fontos lenne, hogy a vásárlók tudatosan vásároljanak és a feltüntetett összetevőket is elolvassák. Például a kekszekből is léteznek már rostdús, egészséges ropogtatnivalók, amiknél a cukorpótlásra is odafigyeltek.

    Az egészséges táplálkozás alapja a rostdús táplálkozás!

    A gyerekeknél sokszor jelent problémát a kellő mennyiségű rost bevitele, hiszen a legtöbb kisgyerek nem rajong a zöldségekért. Trükkökkel és persze türelemmel rászoktathatók a zöldségfogyasztásra, de addig is megoldás lehet a rostpótlásra a magas rosttartalmú, teljes kiőrlésű kekszek fogyasztása.

    Az egészséges táplálkozás alapja a rostdús táplálkozás!

    A gyerekeknél sokszor jelent problémát a kellő mennyiségű rost bevitele, hiszen a legtöbb kisgyerek nem rajong a zöldségekért. Trükkökkel és persze türelemmel rászoktathatók a zöldségfogyasztásra, de addig is megoldás lehet a rostpótlásra a magas rosttartalmú, teljes kiőrlésű kekszek fogyasztása.

    Ezért érdemes beoltatni magunkat influenza ellen

    A 60 évnél idősebbeknek, a két évesnél fiatalabb gyermekeknek, a krónikus betegségben szenvedőknek és a várandós nőknek különösen ajánlott az influenza elleni védőoltás, de mindenkinek érdemes beoltatnia magát, aki nem akar 3-5 napot lázasan feküdni, családtagjait, barátait, munkatársait megfertőzni - mondta Szlávik János infektológus főorvos az M1 aktuális csatorna műsorában.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.