Rákmegelőzés - Európai Rákellenes Kódex

Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség
megjelent:

Növekszik a rák előfordulása a WHO Európai Régiójában. Az Európai Rákellenes Kódex új kiadása 12 módszert ismertet, amelyek segítségével az emberek egészségesebb életmódra válthatnak, és egész Európában lendületet kaphat a rákmegelőzés. Február 4. a rákellenes világnap.

Rákmegelőzés - Európai Rákellenes Kódex

Növekszik a rák előfordulása a WHO Európai Régiójában – a 2012-ben diagnosztizált új rákos esetek száma összesen 3,7 millió volt, míg ez a szám becslések szerint 2030-ra 25 százalékkal emelkedni fog, és eléri a 4,6 milliót.

A növekedés mögött részben az egyre nagyobb létszámú idősödő népesség, részben egy sor különböző tényező áll, mint például a dohányzás és az alkoholfogyasztás, az egészségtelen táplálkozás, a testmozgás hiánya, a túlsúlyosság és az elhízás terjedése, a munkahelyen vagy a környezetben jelen lévő rákkeltő anyagoknak (pl. azbeszt, benzol, levegőszennyezés) való kitettség, sugárzás (pl. ultraibolya, környezeti radon), valamint bizonyos fertőzések (mint a hepatitisz B, a Helicobacter pylori vagy a humán papillomavírus fertőzés).

Mozogjunk az életünkért!

Fél óra sport heti három alkalommal drasztikusan, 40 százalékkal csökkenti a daganatos betegségek kialakulásának esélyét. A mozgás a rák kezelésében is segít, az orvosok szerint ezt kellene támogatnia a betegkasszáknak.

A WHO minden év február 4-én népszerűsíti azokat a módszereket, amelyek segíthetnek enyhíteni a rák globális terhét. A „We can. I can.”, azaz „Mi képesek vagyunk rá. Én képes vagyok rá” mottóval megrendezésre kerülő rákellenes világnap 2016-ban azt a kérdést járja körül, hogyan veheti ki mindenki – együtt és egyénenként – a részét a rák globális terhének csökkentéséből.

12 módszer a rák kockázatának csökkentésére

A WHO Nemzetközi Rákkutatási Ügynöksége (IARC) megjelentette cselekvési kódexének új kiadását – ebben olyan intézkedések szerepelnek, amelyeket egyének tehetnek a rák megelőzéséért. A kormányzati politika és intézkedések támogatásával a kódex segíthet csökkenteni a rák előfordulását a Régióban.

Nem csak tüdőrákot okozhat a dohányzás!

Sok dohányos vélekedik úgy, hogy ha akarná, bármikor abba tudná hagyni a cigarettázást. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy ez nem így van, a többség időről-időre visszaesik, okot ugyanis mindig lehet találni arra, hogy valakinek miért muszáj rágyújtania. Pedig van ok elég a füstölés abbahagyására. Nem csak tüdőrákot okozhat a dohányzás

A kódex 12 módszert ismertet, amelyek segítségével az emberek egészségesebb életmódra válthatnak, és lendületet kaphat a rákmegelőzés. Becslések szerint Európában a rák okozta halálesetek mintegy fele elkerülhető lenne, ha mindenki követné a kódex ajánlásait.

1. Ne dohányozzon. Ne fogyasszon semmiféle dohányterméket.

2. Otthonát tegye dohányfüstmentes övezetté. Támogassa a füstmentes munkahely megteremtését célzó kezdeményezéseket.

3. Tegyen az egészséges testsúly eléréséért.

4. Iktassa napirendjébe a rendszeres mozgást. Minél kevesebb időt töltsön ülve.

5. Táplálkozzon egészségesen: - Egyen sok teljes kiőrlésű gabonából készült terméket, hüvelyeseket, zöldséget és gyümölcsöt. - Mértékkel fogyasszon magas kalóriatartalmú (sok cukrot vagy zsírt tartalmazó) ételeket, és kerülje a cukrozott italokat. - Kerülje a feldolgozott hústermékeket; mértékkel fogyasszon vörös húsokat és magas sótartalmú élelmiszereket.

6. Ha bármilyen alkoholt fogyaszt, tartson mértéket. A rákmegelőzés szempontjából az a legjobb, ha egyáltalán nem iszik alkoholt.

7. Óvakodjon a túlzott napozástól, különös tekintettel a gyermekekre. Használjon napvédő termékeket. Kerülje a szoláriumot.

8. Munkahelyén kövesse az egészségügyi és biztonsági előírásokat, hogy óvja egészségét a rákkeltő anyagoktól.

A mérsékelt alkoholfogyasztás is rákot okozhat

A kevesebb mint napi két adag ital is növelheti a rák kifejlődésének a kockázatát, olyannyira, hogy az alkohollal kapcsolatba hozott rákbetegségek egyharmada mérsékelt szeszesital-fogyasztáshoz köthető - állapították meg amerikai kutatók, külön kiemelve a mellrákos elhalálozásokat, amelyek 15 százalékát kimutathatóan alkohol okozza. A mérsékelt alkoholfogyasztás is rákot okozhat

9. Járjon utána, nincs-e kitéve otthonában a természetes, magas radonsugárzásnak. Tegyen intézkedéseket a radonsugárzás szintjének csökkentésére.

10. Nőknek: Az anyák a szoptatással csökkenthetik a rák kockázatát. Ha csak teheti, szoptassa a csecsemőjét. A hormonpótló kezelések növelik a rák bizonyos fajtáinak kockázatát. Korlátozottan alkalmazzon hormonpótló kezeléseket.

11. Gondoskodjon róla, hogy gyermekei részt vegyenek az alábbi oltási programokban: Hepatitis B (újszülöttek) Humán papillomavírus (HPV) (lányok).

12. Vegyen részt szervezett rákszűrő programokban: Vastagbélrák (férfiak és nők) Emlőrák (nők) Méhnyakrák (nők)

Az Európai Rákellenes Kódexet rákspecialisták, tudományos kutatók és más szakértők állították össze annak érdekében, hogy jobban megismertessék az európai polgárokkal a rákmegelőzés hatékony módszereit. A kódex első kiadása 1987-ben jelent meg, a 4. kiadás alapjául szolgáló tudományos munkát pedig nemrégiben tették közzé.

A változást elősegítő WHO szakpolitikák

A WHO Európai Regionális Irodája egész Európában támogatja az országok azon erőfeszítéseit, hogy polgáraik körében lehetővé tegyék és népszerűsítsék az egészséges életmódot. A WHO Európai Regionális Irodája az elmúlt néhány évben számos cselekvési tervet dolgozott ki, amelyek segítik az országokat a rák kockázati tényezőinek hatékony kezelésében.

  • Elkészült a dohányzási útmutató (Tobacco Roadmap), amely támogatja az országokat a dohányzás visszaszorításáról szóló keretegyezmény végrehajtásában.
  • Az WHO Európai Regionális Irodája az alkoholfogyasztás csökkentése érdekében segít az országoknak egy 10, bizonyítottan hatékony gyakorlati intézkedésből álló lépéssort megvalósítani (például az alkoholtermékek adójának emelése, az alkoholreklámok betiltása).
  • A 2015-2020 közötti időszak élelmiszerekről és táplálkozásról szóló európai cselekvési terve egy sor olyan politikára hívja fel a figyelmet, amelyek hozzáférhetőbbé és megfizethetőbbé teszik az egészségesebb élelmiszereket, és segítenek a fogyasztóknak egészségesebb döntéseket hozni, mint például az iskolai élelmiszerszabványok, az élelmiszerek tápértékét javító összetétel-változtatások, valamint a felhasználóbarát tápértékjelölő címkék.
  • A WHO Európai Régiójának a 2016-2025 közötti időszakra szóló testmozgási stratégiája olyan módszereket ismertet, amelyek révén a kormányzatok segíthetnek a testmozgást a mindennapi élet részévé tenni, például kerékpárutak építésével, valamint a kikapcsolódásra és aktív játékra alkalmas, biztonságos közterületek kialakításával.

(Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.