• Tegyünk együtt az egészségünkért! - I. Semmelweis Egészségverseny

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az ember személyiségében jelentős változás történik kamaszkorban, ekkor nyílik a legjobb lehetőség a helyes út felé terelni a fiatalokat. Ebben az életkorban számos negatív hatás érheti őket, azonban ezek nagy része megelőzhető kellő odafigyeléssel és megfelelő oktatással.

    Az oktatás egyik fontos eszköze az egészségnevelés, ami magába foglalja az alkohol-, dohányzás- és drog-prevenciós órák tartását, hiszen ez az a generáció, amely leginkább ki van téve ezen ártalmaknak. Adekvát tájékoztatással az oktatók segíthetnek abban, hogy a fiatalok ne próbálják ki ezeket a szereket. Sajnálatosan társadalmunkban igen nagy mind a szív- és érrendszeri, mind a tumoros betegek aránya. Ezen betegségek sok esetben megfelelő életvitellel megelőzhetőek. Fontos, hogy minél hamarabb megértessük a rizikótényezőket és megelőzési módokat a kamaszokkal, hiszen számos esetleges jövőbeli betegség a megelőzési tevékenységek korai bevezetésével és életünk végéig tartó gyakorlásával késleltethető vagy kivédhető. Továbbá a szexuális- és mentálhigiéniás felvilágosítás is elengedhetetlen. Sok fiatal a gimnáziumi évei során éli át az első szexuális élményét, ugyanakkor többségük nincs igazán tisztában ennek súlyával, illetve veszélyeivel. Előfordul, hogy az elhangzó felvilágosító előadás jelenti az első segítséget, az első támpontot ezen a téren.

    Hirdetések

    Orvostanhallgatóktól kamaszoknak

    Hogyan védekezzenek a fiatalok a terhesség ellen?

    Számtalan módszert ismerünk, amellyel a teherbeesés elkerülhető. A nem kívánt terhesség a serdülőkorúak között a legveszélyesebb. Hogyan védekezzenek a fiatalok a terhesség ellen?>>

    A Semmelweis Egyetem hallgatóiból álló Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete sokéves múltra tekint vissza prevenciós órák tartása terén. Óráik sikerének kulcsa abban rejlik, hogy az előadóik mind orvostanhallgatók, akik pár évvel ezelőtt még ugyanezekkel a problémákkal néztek szembe, így közelebbről át tudják érezni a kamaszok vívódásait. Ma viszont már komoly orvosi tudással rendelkeznek, amit könnyen át is tudnak adni. A prevenciós tevékenység során a BOE tagok középiskolákban tartanak órákat, a 2015-ös évben mintegy 750 prevenciós órát tartottak, ezzel több mint 15 ezer középiskolás diákot oktatva egészséges életmódra.

    Hogyan járul hozzá a verseny az egészségneveléshez? 

    Az idei évben először kerül megrendezésre az I. Semmelweis Egészségverseny az egyesület tagjai által. A verseny háromfordulós, az első és második forduló online történik, ahol a középiskolás diákok az orvostanhallgatók által készített - szakorvosok által lektorált - szakmai segédanyagokkal ismerkednek meg, majd témakörönként egy-egy tesztsort oldanak meg. A versenyen osztályonként egy ötfős csapat indulhat. A résztvevő diákok, tanárok, szülők a folyamatosan frissülő honlapon, plakátokon és Facebookon keresztül is tájékozódhatnak a nevezés menetéről és a verseny szabályzatáról. Az egész napos, interaktív döntőbe végül 20 csapat juthat tovább. A döntő az Egyetem egy impozáns épületében kerül megrendezésre, ahol a csapatokra izgalmas feladatok és programok várnak.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A rendezvény fővédnöke Prof. Dr. Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem rektora, aki támogatja a rendezvény megvalósítását. A verseny során az egészségvédelemmel kapcsolatos információk átadása interaktív feladatokon keresztül, játékos formában történik.

    Az egészségnevelés során fontos, hogy a szükséges tudományos ismeretek átadása a diákok nyelvén történjen, ezáltal sikerülhet még egy lépést megtenni az egészségesebb jövőbeli társadalom felé. Tegyünk együtt az egészségünkért!

    (Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Diabétesz, inkontinencia

    B. M., szakfordító

    Összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között.

    A mentális egészség fejlesztéséért

    Harminckilenc millió forintot nyert a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Egészségfejlesztési Irodája a mentális egészség megőrzésével, javításával kapcsolatos programokra. Az előadások, tanácsadások, klubfoglalkozások augusztusban kezdődnek.

    Így kezdjen neki a mozgásnak trombózis után

    A mélyvénás trombózis az egész életre kiható állapot, hiszen az tüdőembólia veszély elhárítása után fontos, hogy a beteg a jövőben fokozottan ügyeljen életmódjára, hiszen ha már egyszer kialakultak a vérrögök, utána már lényegesen nagyobb eséllyel fordul elő ismételten a probléma. A prevenció ezért kiemelten fontos, ami véralvadásgátló kezelést, egészséges étkezést és rendszeres testmozgást foglal magában.

    Az év második felétől már húsz egészségügyi szűrőbusz járja az országot

    Elsősorban a daganatos betegségek megelőzése érdekében tíz egészségügyi szűrőbusz járja az országot, ez a flotta hamarosan megduplázódik - közölte a miskolci önkormányzat rendészeti bizottságának elnöke, a városi Salkaházi Sára-program igazgatója.

    Több mint TestŐr - Tizenegy éve kezdtük

    3000 riport és 10 ezer perc a testi és lelki megújulásról. Ugyanazt kutatjuk, mint amire minden nézőnk kíváncsi. Egészség, szépség, prevenció.

    Több mint TestŐr - Tizenegy éve kezdtük

    3000 riport és 10 ezer perc a testi és lelki megújulásról. Ugyanazt kutatjuk, mint amire minden nézőnk kíváncsi. Egészség, szépség, prevenció.

    Prevencióval csökkenthető a demencia kialakulásának kockázata

    A Nemzetközi Alzheimer Társaság közzétette idei Világjelentését, amelyben azt hangsúlyozzák, hogy a demenciát még késői életkorokban is ugyanúgy potenciálisan csökkentheti a cukorbetegség és a magas vérnyomás féken tartása, mint a dohányzás beszüntetésére és a szív-érrendszeri megbetegedések csökkentésére tett intézkedések.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.