• Speciális gyermeknap a klinikán

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az ajak- és szájpadhasadékkal született gyermekeket foglalkozásokkal, szüleiket pedig szakmai előadással várják szombaton a Gyermekklinkán.

    A "Lépésről lépésre a mosolyotokért" egyesület tavaly jött létre annak érdekében, hogy összefogja az ajak- vagy szájpadhasadékkal született gyermekek családjait, és rendszeresen találkozási lehetőséget teremtsen számukra.

    Hirdetések

     Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt!
    Az arcot torzító fejlődési rendellenesség gyakorisága hazánkban 1-2 ezrelék, vagyis minden 500-1000 csecsemő közül egy születik ajak- vagy szájpadhasadékkal. A debreceni Gyermekgyógyászati Intézet Gyermeksebészeti Osztályán az elmúlt 10 év alatt több mint 200 gyermeket kezeltek ezzel a betegséggel. A terápia része a speciális neonatológiai ellátás, a rekonstrukciós műtétek megtervezése, kivitelezése, a fogszabályozás, a fül-orr-gégészeti gondozás és a beszédfejlesztő logopédia.

    Az egyesület május 23-án, szombaton 10 órától a Gyermekgyógyászati Intézet tantermében tartja következő találkozóját, melyen a szülőket leginkább érdeklő témák felmérése után ezúttal a logopédiáról lesz szó. Erdélyi Árpádné logopédus – aki évekig foglalkozott hasadékos gyermekek beszédterápiájával – előadásában bemutatja a logopédiai diagnosztika és kezelés korszerű lépéseit.

    Míg a szülők szakmai fórumon vesznek részt, addig a gyerekeket a közelgő gyermeknap alkalmából lufibűvésszel, kézműves foglalkozással, ügyességi feladatokkal várja a Gyermekváros Egyesület. A Debreceni Orvostanhallgatók Egyesületének tagjai a Teddy-Maci Kórház bemutatásával segítenek leküzdeni a kisgyerekek fehér köpenytől való félelmét, illetve megismertetik velük az addig félelmetesnek tűnő orvosi eszközöket, melyeket ki is próbálhatnak.

    (Debreceni Egyetem)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Diabétesz, inkontinencia

    B. M., szakfordító

    Összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között.

    Indul a nyaralás! Veszélyek a vízparton és a vízben

    A figyelmeztetések ellenére minden évben történnek vízbe fulladások vagy vízi balesetek, pedig szinte minden esetben ki lehetne védeni a balesetet, a tragédiát.

    Orvosok vonóval: május 28-án koncertezik a kvartett

    A négy belgyógyász orvosból álló Semmelweis Vonósnégyes tagjai többféle hangszeren is játszanak, munka után összejárnak és gyakorolnak, gyakran pedig koncertre hívják őket.

    Ápoló- és védőnőhiány: nagyobb probléma, mint a kevesebb orvos?

    Az EU átlagához képest 25 százalékkal kevesebb a magyar kórházakban az ápoló, a szakdolgozói kamara, a MESZK honlapján több mint 200 álláshirdetés olvasható. Amíg nem találnak megfelelő szakdolgozót a kórházak, bérnővért alkalmaznak, magasabb fizetésért.

    Gyógyszerbiztonság: új adatbázisba kerülnek az étrend-kiegészítők

    Megújul egyebek mellett az étrend-kiegészítők és a speciális gyógyászati célra szánt tápszerek adatbázisa – köszönhetően egy, az Európai Unió társfinanszírozásával megvalósuló projektnek.

    Beszédterápia stroke után - Mire számíthat?

    A stroke-betegségek okozta agyi károsodás következtében a betegek mintegy 30 százalékánál alakul ki beszédzavar. Bár a stroke gyakori velejárója, fontos hangsúlyozni, hogy más idegrendszeri betegségek következményeként is kialakulhat.

    Mikor indokolt az orrplasztika?

    Évente körülbelül 15- 20 ezren fordulnak plasztikai sebészhez Magyarországon, kiknek 80 százaléka még mindig a gyengébbik nem képviselői közül kerül ki. Az utóbbi években azonban növekedett a férfiakon végzett kozmetikai beavatkozások száma is, főként orr- vagy fülplasztikára, szemhéjműtétre illetve hajbeültetésre van igény. Mikor lehet indokolt a plasztikai beavatkozás?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.