• Mentálhigiénés Egyetemi Napok

    Szerző:
    WEBBeteg

    Idén már 12. alkalommal rendezi meg a DEMEK a Mentálhigiénés Egyetemi Napokat december 1-4. között.

    Adókedvezmény súlyosan fogyatékosoknak: fontos információk!

    A személyi jövedelemadóról, illetve a személyi kedvezményekről rendelkező törvény szerint az adóév első napján érvényes havi minimálbér 5 százalékának megfelelő összeg illeti meg a súlyosan fogyatékos magánszemélyeket, a cukorbetegek is ebbe a kategóriába tartoznak. Adókedvezmény súlyosan fogyatékosoknak: fontos információk!>>

    - A rendezvény eredeti célja nem változott az évek során. Továbbra is azt szeretnénk elérni, hogy minél több hallgató ismerje fel, hogy a lelki egészség érték és ezért mindenkinek önmagának is tennie kell. Így az egyetemről kikerülő diplomások munkájuk során is tudják képviselni ezt a szemléletet. Az ENSZ 1992-ben a Fogyatékos Emberek Világnapjává nyilvánította december 3-át, hogy felhívja a figyelmet a baleset, betegség, katasztrófa következtében fogyatékossá váltak problémáira. Nem véletlen, hogy e nap köré szerveződött az egyetem mentálhigiénés programsorozata - fogalmazott Berényi András, a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központjának vezetője.

    A Debreceni Egyetemen jelenleg több mint 170 fogyatékkal élő - látás-, hallás, vagy mozgáskorlátozott, kommunikációban akadályozott - hallgatót regisztrált a központ.

    A programsorozat hétfőn közös fotózással kezdődik. A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Nonprofit Közhasznú Kft.(FSZK) kezdeményezésére az országban több helyen, így a Debreceni Egyetemen is közös fotót készítenek az ép és a fogyatékkal élő hallgatókról. A képek - figyelemfelhívó jelleggel - felkerülnek az FSZK honlapjára és Facebook oldalára is. A csoportkép december 1-én 11 órakor az egyetem Főépülete előtt készül.

    Hirdetések

    A rendezvény kedden a Mentálhigiénés Filmklub vetítésével és a film témája köré szervezett kerekasztal-beszélgetéssel folytatódik. December 3-án, a Fogyatékos Emberek Világnapján Esélyegyenlőségi Nap lesz a Böszörményi úti campuson, ahol szakmai tanácskozás, előadások, láthatatlan kiállítások, csoportos önismereti demonstráció és érzékenyítő programok, emellett az érdeklődők megismerkedhetnek az infokommunikációs akadálymentesítéshez szükséges segédeszközökkel is, amelyeket ki is lehet próbálni.

    A program keretében a csapatok most is megküzdhetnek a Mentál Kupa Egyetemi Labdarúgó Torna vándorserlegéért.

    Bővebb információ: www.lelkiero.unideb.hu

    Részletes program>>

    (Debreceni Egyetem)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    A mentális egészség fejlesztéséért

    Harminckilenc millió forintot nyert a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Egészségfejlesztési Irodája a mentális egészség megőrzésével, javításával kapcsolatos programokra. Az előadások, tanácsadások, klubfoglalkozások augusztusban kezdődnek.

    Pszichés problémák is okozhatnak merevedési zavart

    A negatív érzések, amilyen a lelki nyugtalanság, a stressz, a frusztráció, az aggodalom és a félelem, csökkentik a nemi vágyat, már azelőtt, hogy egyáltalán az intim együttlétre sor kerülne.

    A hasfájásnak lelki okai is lehetnek

    Az emésztőrendszer és a hasűri szervek érzékeny jelzői lehetnek a pszichés állapotnak, stressznek, szorongásnak, elfojtott feszültségnek. Hányszor halljuk, hogy kilyukad a gyomrom az idegességtől, vagy nem veszi be a gyomrom ezt a hazugságot...

    Akár teljes elszigeteltséghez is vezethetnek a kezeletlen fóbiák

    Több tízezer ember életét nehezítik meg a fóbiák, amelyek akár a szakmai előmenetelünkre vagy társas kapcsolatainkra is negatív hatást gyakorolhatnak - mondja Dr. Simon Lajos.

    A szülővé válás aggodalmai

    Hogyan legyünk elég jó szülők? Mit tanácsol a pszichológus?

    Mi okozhatja a tavaszi fáradtságot?

    A kora tavaszi napokban sokan érzik magukat bágyadtnak, aluszékonynak és panaszkodnak ingerlékenységről. Mi lehet ennek az oka?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.