• Szűréssel az egészséges fogazatért

    Szerző:
    WEBBeteg

    Már az ötéveseknek is átlagosan 5 rossz foguk van – nem lehet elég korán kezdeni a fogápolást. Ezért szerveznek idén is ingyenes szűrőnapot a klinikán.

    Minden ötödik 65 éven felüli teljesen fogatlan, és már a középkorúaknak is átlagosan 9 foguk hiányzik. A 35-44 éves korosztály fogainak fele beteg vagy tömött, és 46 ország között első helyen állunk a szájüregi rosszindulatú daganatok tekintetében, melyet ugyancsak okozhat az elhanyagolt szájhigiéné – indokolja a fogászati szűrőnap fontosságát Alberth Márta egyetemi docens, tanszékvezető.

    A Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Kara ötödik alkalommal szervez ingyenes fogászati szűrést a város és a régió lakosságának. A vizsgálatokat és a fogtisztítást negyed- és ötödéves hallgatók végzik szakorvosi felügyelettel. A beavatkozások mellett a látogatók felvilágosító előadásokon is részt vehetnek, a gyerekek pedig játékos formában ismerhetik meg a szájápolási szokásokat. A szűrőnap után a betegek előre egyeztetett időpontban a szükséges fogászati kezeléseket is igénybe vehetik. A fogtömésekért akkor sem kell fizetni, míg fogpótláskor is csak a fogtechnikai díjat számolják fel.

    Hirdetések

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt
    A korábbi szűrőnapok tapasztalatairól szólva Alberth Márta elmondta: az előző években több mint 850-en vettek részt a programon. A páciensek 70 százalékának volt ínybetegsége, 30 százalékuk igényelt fogpótlást, és átlagosan 4-5 foguk további kezelése volt szükséges.

    A kar célja a rendszeres szűrővizsgálatok fontosságának hangsúlyozásával nemcsak a rendkívül rossz hazai fogászati statisztikák javítása, hanem a megelőzéssel és a korai ellátással hosszútávon is az egészséges fogazat és fogágy megtartása.

    A medikusok október 8-án, szerdán 17-től 19 óráig és október 11-én, szombaton 9-től 13 óráig várják a lakosságot a Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Karán (Nagyerdei krt. 98.).

    (Debreceni Egyetem)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    A szájápolás nem csak a fogakra vonatkozik

    A szájhigiénia alatt sokan csupán a rendszeres fogápolást értik. Természetesen nagyon fontos az is, hisz sok probléma és gyulladás megelőzhető vele. De a szájban jelen lévő jó és rossz baktériumok egyensúlya is nagyon fontos, hiszen ennek az egyensúlynak a felborulásával kialakulhat a kellemetlen lehelet. Egyszerű probiotikumpótlással megoldható az egyensúly visszaállítása.

    Fogszuvasodás - Miért alakul ki? Hogyan előzhető meg?

    A teljesen megtisztított fogon már 20 perc múlva megindul a plakk-képződés, amely hamarosan a fogzománcot roncsoló, és hosszabb távon fogszuvasodáshoz vezető savas kémhatást idéz elő.

    Mit szabad és mit nem foghúzás után?

    Szeretném tudni, hogy véséssel és varrással együtt járó foghúzást követően mi a teendő? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Hogyan veszélyeztetik a szívet a szájüregi baktériumok?

    A szájüregben számtalan baktérium hemzseg. Ezek némelyike folyamatosan zsírmolekulákat választ ki, amelyek az ereket és a szívet is veszélyeztethetik.

    A szájszag kialakulásának megelőzése

    A rossz szájhigiénia sokszor kellemetlen lehelettel jár, a szájszag pedig rossz hatással van az önértékelésre és rányomja bélyegét a szociális kapcsolatokra is. A rossz lehelet megszüntetéséhez, illetve kialakulásának elkerüléséhez nem elegendő a rendszeres fogmosás.

    A fogágybetegség szív- és érrendszeri problémák kialakulásához vezethet

    Sokan akkor mennek csak fogorvoshoz, amikor már baj van. Pedig ma már a helyes fogápolással és a rendszeres kontrollal megelőzhető a fogászati betegségek zöme. Érdemes a fogszakorvostól személyes fogápolási tanácsot kérni, hiszen egyénenként eltérőek lehetnek az ajánlott fogtisztító eszközök és azok szakszerű alkalmazása.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.