A legjobb immunerősítők gyerekeknek járvány idejére

Szponzorált tartalom
megjelent:

Egyre többször, egyre komolyabb járványok nehezítik meg az életünket, és sodorják veszélybe a szeretteink egészségét. A koronavírus elsősorban az idősebb korosztályra jelent veszélyt, míg az influenzajárvány nem válogat fiatalok és öregebbek között. Az elsődleges higiéniai szokások mellet ezért szükség van arra, hogy megelőzzük a kórokozók elszaporodását és azt, hogy le tudják rohanni az emberi szervezetet. (x)

A káros mikroorganizmusok (gombák, baktériumok és vírusok) sokszor velünk élnek, akár a testünk felületén, vagy jelentkezhetnek járványszerűen is. Mindegyikük közös jellemzője, hogy az erős, alapbetegségektől mentes, jól működő szervezetet nem, vagy nagyon nehezen támadják csak meg. Ezért az elsődleges, hogy jól létünkről gondoskodjunk! Idősebb hozzátartozóink és gyermekeink helyett nekünk kell a megfelelő védelmet garantálni számukra, ami azzal kezdődik, hogy felkészítjük, megerősítjük és jól működővé tesszük az immunrendszerüket - és persze a sajátunkat is.

Mi is az immunrendszer?

Immunrendszer nem egy összefüggő szervrendszer, több különálló szerv, mirigy, és sejtek illetve szövetek tartoznak ide. Az immunrendszer tagjai felelnek azért, hogy a különböző kórokozókkal és betegségekkel szemben ellenállóak legyünk. Bár jellemzően a téli időszakban gondolunk az immunerősítésre, mára világossá vált a koronavírus járvány következtében, hogy egész évben kiemelten fontos a felkészültség, a védelem, és a rendszer erősítése. Ha immunrendszerünk jól működik, akkor helyesen ismeri fel a szervezetbe jutó anyagokat, így szelektálja, hogy saját vagy idegen anyagot érzékel. Idegen anyag érzékelésekor megkezdi a védekező folyamatokat, ellenanyagokat (antitesteket) termel.

Első védelmi vonalunk a bőrünk, amely összeköt a külvilággal, és el is választ attól. Kevesen gondolnák, de a bőrünk, mint a leghatalmasabb szövetünk, az immunrendszerünk fontos tagja. A mirigyeiben termelődő verejték és faggyú például megakadályozza a kórokozók bejutását, kémhatásuk akár el is pusztíthatja azokat. Bőrünk lepergeti a vizet, hőszabályoz és véd. Azt már jól tudjuk, hogy higiéniai védelme mennyire fontos, de nem árt fejben tartanunk, hogy a felépítésére, épségére és helyes működésére is oda kell emiatt figyelnünk.

Ha mélyebben vizsgáljuk szervezetünket, akkor találkozhatunk immunrendszerünk következő részeivel, melyek az úgynevezett nyirokrendszer tagjai: mandulák, a csecsemőmirigy, a lép, a nyirokcsomók, sőt, a féregnyúlvány is a bélrendszerben. A nyirokszervek nyiroksejteket termelnek, melyek felveszik a harcot a betolakodókkal. Szintén nem sokan gondolják, de a beleink nemcsak az emésztőszervrendszer részei, hanem bizonyos szakaszai az immunrendszer munkájába kapcsolódnak be. A bél hasznos bélbaktériumoknak ad otthont, és ezek is védelmi funkciókkal bírnak.

Immunrendszerünk folyékony tagja maga a vérünk, ami folytonos keringésben van, szívünk pumpálva mindenhova eljuttatja a testünkben. Így jut el az oxigén (vörösvérsejtek által) és a fehérvérsejtek is a szervekhez, melyeknek különleges fajtái (falósejtek, nyiroksejtek, limfociták elcsípik, és vagy bekebelezik a kórokozókat, vagy ellenanyaggal pusztítják el őket.

A gyermekek sokszor energikusabbak, ellenállóbbak, mint a felnőttek, ám az immunrendszerük sokszor nem ismeri még fel a kórokozókat (ezért kapnak védőoltásokat), illetve a sok játékban, mozgásban, hamarabb lemerülnek a tartalékaik. Ráadásul a tesók és óvodás illetve iskolatársak között nem ritka, hogy “adják-veszik” egymás közt a betegségeket, kettőt pislogunk és a fél csoport máris náthás vagy bárányhimlős. Ezek miatt kiemelt szerephez kell, hogy jusson egy család életében a gyermeki immunrendszer támogatása. Mivel a gyerekek immunrendszere még tanul, a vérükben a fentebb említett fehérvérsejtek ún.memóriasejt fajtái keringenek, amelyek megjegyzik a kórokozókat, és, ha újra találkoznak velük az élet más szakaszában, már van kialakult immunitásuk ellenük - így legyőzik azokat.

Mivel erősíthetjük gyermekeink immunrendszerét?

Mivel egy komplex rendszerről van szó, az erősítésére és támogatására is egy összetett, többlépcsős folyamatként kell gondolni, ahol minden mindennel összefügg. Fontos figyelni a kicsik, fiatalok helyes táplálkozásra (kevesebb szénhidrát, mert a kórokozók is cukron élnek), az ásványianyag- és vitaminpótlásra (vitamin komplexek, cseppek), legyengültség esetén fordulhatunk a gyógynövényekhez (esténként egy jó tea), és a környezetet, a levegőt is érdemes fertőtleníteni járványos időszakban (tegyünk teafa olajat, eukaliptusz, vagy rozmaring olajat a diffúz párologtatóba).

Változatos és egészséges étrend

Mielőtt mindenféle csodaszerekben gondolkodnánk, a legegyszerűbb és legfontosabb dolog a gyerekünk étrendje. A mai fogyasztói társadalomban ember legyen a talpán, aki ellen tud állni a gyermek kérlelésének, egy újabb csoki, cukorka vagy chips után, pedig muszáj! A feldolgozott élelmiszerek, kiemelten a szénhidrátok nagyon sok betegség forrásai, ráadásul táplálják a kórokozókat, elnyújtják a betegségek időtartamát.

Adjunk a gyermekeknek nassolás gyanánt magvakat, gyümölcsöt, zöldségchipset, nyers zöldségeket, esetleg aszalványokat, és csak minimális, jó minőségű csokit. Hiszen nem gyerek egy gyerek, ha nem szeretne édességet. Emellett figyeljünk oda, hogy húsokból is változatosan egyen, ismerje meg a halételeket, szárnyasokat, és a vörös húsokat se zárjuk ki, ugyanis tele vannak vassal, B-vitaminokkal stb. Százszor inkább félni kell a szénhidrát és cukor túltáplálástól, mint, hogy a gyerek zsíros ételt, szalonnát vagy karajt kíván!

Módjával szoktassuk őket a pékárura és a tésztákra is, mert ezek hirtelen emelik meg a vércukrot, ami nem kedvez az immunrendszernek.

A fehérjék, tejtermékek gyermekkorban fontosak, de itt is figyeljünk, hogy ne cukrozott, ízfokozott termékeket válasszunk.

A lényeg a változatosság, és a mértékletesség. Ha táplálkozásra gondolunk, ne felejtsük el a megfelelő folyadékpótlást, amibe nem tartoznak bele a cukrozott üdítők, sem a szénsavas italok, sem a túlédesített gyümölcslevek.

Mozgással teli életmód

Szorosan összefügg az étkezéssel a mozgáshiány. Rengeteg a túlsúlyos gyermek, akik ráadásul nem is egészségesen étkeznek. Egyik a másikat erősíti, és mire kamaszkorba ér, nem tud szabadulni az ördögi körből. A felelősség pedig a szülőké!

A mozgás a gyerek lételeme, örömöt ad, boldogsághormont termel, erősít, lefáraszt, de fel is tölt. A gyerekek alapjáraton szeretnek mozogni. Ne vegyük ezt el tőlük. Egy fiatal, aki mozog, sokkal könnyebben regenerálódik bármilyen betegségből, a szervei ellenállóbbak. Lényegtelen, hogy futni, úszni, focizni, balettozni, birkózni vagy táncolni szeret - engedjük, hogy azt válassza, amiben örömét leli!

A sport és mozgás ráadásul kiegyensúlyozottabb lelkivilágot is teremt, a gyerek ki tudja adni a hétköznapok stresszét.

A bélflóra egészségvédelme

A táplálkozáshoz kapcsolódik, de koncentráltabb annál a bélflóra védelme. Ahogyan fentebb írtuk, az immunrendszerünk oszlopos tagja a bél, amit meg kell támogatni probiotikumokkal. Különösen fontos ez, ha pl.antibiotikumot szedett a gyermek, mivel ezek a gyógyszerek nemcsak a kórokozókat irtják ki, de a hasznos bélbaktériumokat is. Vehetünk probiotikum készítményeket a patikában, de pótolhatjuk élőflórás tejtermékekből is.

Alapvető vitaminok, nyomelemek

A C-vitamin rendkívüli hatását mindenki ismeri, ráadásul a vas felszívódását is segíti. De a megfelelő D-vitamin-, vas- és cinkbevitel is fontos a gyerekeknél, illetve az Omega-3 zsírsavak pótlása. Kombinált formákkal nem lőhetünk mellé, és könnyedén pótolhatjuk a szükséges ásványi anyagokat és vitaminokat. Számos gyermek multivitamin, rágótabletta és csepp létezik, de van csak természetes anyagokból készülő rágótabletta is.

“Fűben-fában orvosság”

Már az ókorban tudták, hogy a természet kincsestára tele van jótékony dolgokkal, és nagyszüleink is jó néhány növényt hívtak segítségül náthás, influenzás, járványos időszakban. Ezeket gyógyteák vagy gyógycukorkák formájában fogyaszthatják a gyerekek, de vannak illóolajak is, melyeket például párologtatóba téve, Salvus-vízzel keverve remek légtisztítót kapunk. A Salvus-víz toroköblögetésre is kiváló! A gyógynövényeket akár forró fürdőbe is tehetjük.

A fitoterápiás készítményekre is igaz, hogy gyermekek esetén nagy körültekintéssel használhatóak, ezért érdemes tájékozódni, vagy kikérni a háziorvos, védőnő véleményét.

Kiváló immunerősítő a kasvirág, ami direkt gyermekek számára is kapható szirup formájában. Köhögés esetén segít a hársfa, a pemetefű és kakukkfű, de remek rá az izlandi zuzmó szirup is, ami szintén kapható gyermek változatban. Finom és vitaminokkal teli a csipkebogyó tea.

Bár nem növény, a természet kincsestárából származik a méz is, mely édességnek sem utolsó, gyulladáscsökkentő és egészséges. A gyerekeknek elérhető propolisz-csepp is, illetve méhpempő, amelyeknek kitűnő hatása van az immunrendszerre.

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.