• A hagyományos kínai orvoslás számos betegségre gyógyír

   Szerző:
   WEBBeteg

   Június 20-án rendezik Budapesten az Egészség Kapuja konferenciát és kiállítást, amelynek középpontjában Kína és a kelet-közép-európai országok egészséggazdasági együttműködése áll. Dr. Oberfrank Ferenc kutatóorvos, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetének ügyvezető igazgatója szerint az, hogy Kína az elmúlt évtizedekben a világ egyik meghatározó gazdasági hatalmává vált, az egészségügyi technológiák területén is megmutatkozik. (x)

   – Nyugaton, így Magyarországon is jelentős érdeklődés mutatkozik a több ezer éves hagyományokon alapuló kínai gyógyászat iránt – jelenti ki dr. Oberfrank Ferenc, aki a terület szakértőjeként vesz részt a június 20-i konferencián. Mint mondja: hazánkban is több évtizeddel ezelőtt elindult a kínai orvoslás, de a jogi szabályozás csak 2015 óta tekinthető megnyugtatónak (1997. évi CLIV. törvény és 42/2015. (IX. 18.) EMMI rendelet). Eszerint a hagyományos kínai gyógyászat területén oklevéllel rendelkező személy egészségügyi tevékenységét az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) engedélyezi. Az engedély azoknak a gyógyászati tevékenységeknek az ellátására jogosítja fel a megfelelő képzettséget igazoló szakembereket – akár kínaiak, akár magyar vagy más nemzetiségűek –, amelyeknek a tudományos előírásoknak megfelelően bizonyított a biztonságossága és a hatásossága az adott betegségben. Ezek közé tartozik a keleti mozgás- és masszázsterápia, az akupunktúra és az akupresszúra. Ezen eljárások alkalmazása során is érvényesek a betegjogok, a tájékoztatási és dokumentációs kötelezettség, valamint az ellátást végző személyek jogai és kötelezettségei is, úgy ahogy azt az egészségügyi törvény tartalmazza.

   A hagyományos kínai gyógyászat biztonságossága és hatásossága számos betegségben bizonyított.

   Az internetről és az ismerősöktől származó információkat megfelelő engedéllyel rendelkező gyógyászok és a háziorvos, kezelőorvos segítségével érdemes ellenőrizni – figyelmeztet a szakember. A Magyar Tudományos Akadémia Orvosi Tudományok Osztálya 2010-es állásfoglalásában felhívja a figyelmet arra, hogy betegellátás során kórismét és terápiát csak érvényes orvosi diplomával rendelkező személy állíthat fel. Bármilyen más felsőfokú végzettséggel rendelkező személy diagnózis felállítására, gyógyító tevékenység végzésére nem jogosult. Ebből az következik, hogy az a személy, aki ilyen gyógymódot kíván igénybe venni, annak egészségügyi problémájával egyúttal háziorvosát és szükség esetén szakorvost is fel kell keresnie. A kínai gyógyásznak kötelező orvosi konzíliumot kérnie, amikor észleli, hogy a hozzá fordulónak erre szüksége van, és az állapotának megfelelő ellátás ezt teszi szükségessé.

   A kínai orvoslás általában a nyugati orvoslást kiegészítő tevékenység, ami azonban kiváló hatást gyakorolhat a gyógyulási folyamatra, a tünetek, panaszok enyhülésére és nem jár súlyos nem kívánt hatásokkal – emeli ki Oberfrank Ferenc. Ezek az eljárások azonban csak nagyon ritkán alkalmazhatók a nyugati orvoslás helyett, annak alternatívájaként, de akkor is csak (szak)orvos és hagyományos kínai gyógyász konzultációját követően, a beteg megfelelő tájékoztatása mellett.

   A hagyományos kínai orvoslás, a nyugatihoz hasonlóan csak szigorú etikai normák betartása mellett művelhető, s nem puszta üzletszerűen nyújtott szolgáltatás. A Hagyományos Kínai Orvoslás Magyarországi Egyesülete, amely 2005 óta a Magyar Orvostudományi Társaságok és Egyesület Szövetségének is tagja, ügyel arra, hogy a kínai gyógyászat hazai művelői a legmagasabb szakmai és etikai előírásoknak megfelelően, orvoskollégáikkal együttműködve lássák el a hozzájuk fordulókat – teszi hozzá a szakértő.

   Az „Egészség Kapuja” konferencia és kiállítás június 20-án a Millenárison várja a látogatókat.

   Egészség Kapuja

   Dr. Oberfrank Ferenc   Dr. Oberfrank Ferenc
   - kutatóorvos
   - az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet (MTA KOKI) ügyvezető igazgatója
   - a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége (MOTESZ) ügyvezetője, megválasztott elnöke
   - a Nemzeti Agykutatási Program igazgatója

   Legutóbb frissült:
   • WEBBeteg.hu