• Milyen következménye lehet, ha nem kezeljük a BV-t?

   Szerző:
   WEBBeteg

   A különböző hüvelyfertőzések kínos és kellemetlen tünetei közismertek. Ha más nem is, annyi a javukra írható, hogy garantáltan megkongatják a vészharangot, és jelzik: valami baj van.(x)

   A leggyakoribb hüvelyfertőzés, a bakteriális vaginózis (BV) is jellegzetes tünetekkel jár, ám némely esetekben tünetmentes is lehet. Ilyenkor nehéz felismerni és megfelelő időben orvoshoz fordulni. A kezelés mellőzése pedig kockázatos és veszélyes szövődmények kialakulásához vezethet.

   A témával kapcsolatos kérdéseinkre Dr. Ujházy András szülész-nőgyógyász szakorvos válaszolt.

   Mi történik, ha nem ismerjük fel időben a bakteriális vaginózist?

   Ha a betegséget tünetek hiányában nem ismerjük fel, a fertőzés hónapokig, sőt akár évekig fennállhat. Ilyenkor a megváltozott hüvelyváladék (fehér, krémszerű) megszokottá válik és emiatt az érintettek gyakran nem tartják kórosnak. Ha a tartósan fennálló bakteriális vaginózis során a fertőzést okozó baktériumok a méh üregébe, majd a petevezetékekbe is feljutnak, annak következtében akár kismedencei gyulladás is kialakulhat, visszafordíthatatlan petevezeték károsodást, elzáródást okozhat. Ezek következtében fokozottá válik a méhen kívüli terhesség, valamint a meddőség kialakulásának kockázata, krónikus kismedencei fájdalom alakulhat ki, illetve extrém esetben akár kóros cytologiai elváltozáshoz is vezethet.

   Mit tehetünk, hogy elkerüljük?

   A legfontosabb a megelőzés és a rendszeres orvosi szűrővizsgálat. A bakteriális vaginózis diagnosztizálása akár panaszmentesség, akár hüvelyfertőzést gyanúja esetén nőgyógyászati vizsgálattal és mikroszkópos kenetvizsgálattal könnyedén elvégezhető. A tartós panaszmentesség záloga a lactobacillus flóra megőrzése és helyreállítása. Ez a tejsavas hüvelyflóra a legfontosabb védekező tényező a különböző bakteriális, gombás és vírusok okozta fertőzések ellen.

   A BV kezelésének és megelőzésének antibiotikum mentes eszköze lehet a Lactofeel hüvelygél. Tejsavat és glikogént is tartalmaz, így hatékonyan segíti elő a jótékony baktériumok megfelelő szaporodását és a hüvely egészséges pH értékének elérését, megtartását.

   Előzd meg a bajt!

   (LadeePharma)

   Legutóbb frissült:
   • WEBBeteg.hu