• Fájdalommentes ultrahang-vizsgálat a pajzsmirigy-betegségek felismerésére

   Szerző:
   WEBBeteg

   Manapság az ultrahang-vizsgálat már könnyen elérhető, rutin vizsgálómódszerré vált. Nagyon sok helyen jól alkalmazható diagnosztikus módszer, így a pajzsmirigy szerkezetének megítélésére is kiválóan alkalmas. (x)

   A pajzsmirigy betegségei - a szerteágazó tünetek miatt - sok esetben nem, vagy csak későn kerülnek felismerésre.

   Szerteágazó tünetek

   Diagnoscan Magyarország-elérhetőségek

   • Budapest – Péterfy Sándor utcai Kórház: 06-30-941-79-69
   • Budapest–MH EK, Dózsa György úti központ (Honvédkórház): 06-30-944-68-60
   • Debrecen: 06-30-944-69-20
   • Győr: 06-30-944-68-55
   • Szeged: 06-30-944-69-50

   A pajzsmirigy a légcső előtt pajzsszerűen elhelyezkedő belső elválasztású mirigyünk. Az általa termelt hormonok felelősek a szervezet anyagcsere folyamatainak megfelelő működésért. Éppen a bonyolult működés miatt a nem megfelelő működése által okozott tünetek is olyan sokfélék lehetnek, hogy a diagnosztizálás mindenképpen szakorvos feladata.

   A pajzsmirigy-betegségben szenvedők gyakran tapasztalnak például rossz közérzetet. A fel nem ismert betegség változatos tünetei, az állandó fáradtságérzet, az idegesség, vagy álmatlanság negatívan befolyásolja a beteg teljesítő képességét, munkavégzését, a hangulati változások társas kapcsolatait tehetik tönkre.

   Az indokolatlan hízás (vagy éppen a fogyás) is gyanús lehet, különösen, ha mindez megfelelő táplálkozás és mozgás mellett következik be. Megfelelő kezelés hiányában a pajzsmirigy túlműködése mellett továbbra is feszültek, ingerlékenyek leszünk, azonban az idejében felismert betegség terápiája segíti a panaszok megszüntetését és segítségével megelőzhető a beteg állapotromlása is.

   Kiket érint a pajzsmirigy betegsége?

   Fájdalommentes ultrahangvizsgálat a pajzsmirigy-betegségek felismerésére

   Pajzsmirigy-betegségek különös gyakorisággal fordulnak elő serdülőkorban, a változókor és a terhesség idején, illetve az azt követő időszakban. A szülések 10-17 százalékában a szülést követően 2-6 hónap múlva pajzsmirigy-gyulladás alakul ki, amelynek kezdeti jellegzetes, sokrétű tünetei az erős szívdobogás, az idegesség, majd a kimerültség, a testsúly-növekedés, és a hajhullás. A pajzsmirigy-betegség gyakori oka a terméketlenségnek, a vetéléseknek, menstruációs zavaroknak. 60 éves kor fölött a nők jelentős részének alakul ki valamilyen pajzsmirigy rendellenessége, ám a legtöbben nem is tudnak róla.

   Napjaink jellemző népbetegségeinek hátterében is sok esetben a pajzsmirigy működésének zavara áll. Ilyen tünetek lehetnek például a szívritmuszavarok, a magas koleszterinszint, a pánik tünetek, a depresszió, az elhízás.

   Vizsgálatok a pontos diagnózisért

   A Diagnoscan Magyarországról

   A Diagnoscan Magyarország Budapestről indult, ma már a nemzetközi cégcsoport, a Euromedic International tagja. Az elmúlt huszonkét évben a vállalat 13,5 milliárd forintot fektetett be Magyarországon különböző fejlesztésekbe, a szolgáltatások bővítésébe.

   A vizsgálat során elengedhetetlen a betegek tüneteinek részletes kikérdezése és fizikális vizsgálata, a pajzsmirigy tapintása. A laboratóriumi vérvizsgálatok a szerv aktuális működéséről adnak felvilágosítást. Az agyalapi mirigy által termelt a TSH-, illetve a pajzsmirigy hormonok FT3 és FT4 szintjének és a pajzsmirigy gyulladását jelző anti TPO szintjének meghatározása jelzi a szerv aktuális funkcionális állapotát.

   A pontos diagnózist segíti az ultrahang-vizsgálat is, amelynek segítségével a pajzsmirigy felépítésére (göbös jellegére), a gyulladás fennállására, daganatok jelenlétére lehet következtetni. A vizsgálat nem csak fájdalommentes és gyorsan elvégezhető, de a pajzsmirigy egészének állapotáról is képet ad. A vizsgálat alkalmas arra is, hogy segítségével vékony tűvel végzett biopszia (mintavétel) révén eldönthessük a folyamat jó- vagy rosszindulatúságát. Az idejében felismert elváltozások által kiváltott panaszok az esetek többségében gyógyszeres kezeléssel hatékonyan orvosolhatóak.

   Az ultrahang-vizsgálat lényege

   Ultrahangnak nevezzük a 20.000 Hz feletti tartományba eső hullámokat, melyek az emberi fül számára már nem hallhatóak. Az orvosi diagnosztikában általában a 2-12 MHz tartományba eső hullámokat alkalmazzuk. Ebben a frekvencia tartományban az ultrahangok biológiai károsodást nem okoznak.

   A képalkotás lényege, hogy a különböző sűrűségű anyagok eltérő módon vezetik a hanghullámokat, azok a határfelületeken visszaverődnek. Ezeket a visszavert hanghullámokat használjuk fel a képalkotásban. A hanghullámok előállítása és vétele az adó-vevőként működő vizsgálófejjel (transducer) történik. A jelfeldolgozást számítógép végzi, mely a visszavert jeleket frekvenciájuktól függően egy 64 fokozatból álló szürkeskálához rendeli hozzá, és monitoron jeleníti meg. Az igen gyors képfrissítés lehetővé teszi, hogy a képeket mozgóképként (real time) szemléljük.

   Az UH-vizsgálat elsősorban a lágyrészek vizsgálatára alkalmas. A levegő csaknem teljes mértékben visszaveri a hullámokat, ezért az ultrahang nem alkalmas a tüdő ill. a gázzal telt belek vizsgálatára. A csontról is erős reflexio történik, ezért nem alkalmazható, pl. a koponyaűr (kivéve nyitott kutacson keresztüli) vizsgálatára.

   Az áramló folyadékokról visszaverődő ultrahang frekvenciája megváltozik, a bebocsájtott és visszavert ultrahang hullám frekvenciájának különbségéből kiszámítható az áramlás sebessége.( Doppler-elv) Ezen alapul a pulzus-Doppler vizsgálat . A színkódolt áramlásvizsgálattal (color-Doppler) az artériás és vénás rendszer, valamint a szív vizsgálata válik lehetővé.

   Éjszakai vizsgálatokkal csökkentette az MR-várólistákat a Diagnoscan

   Legutóbb frissült:
   • WEBBeteg.hu