• Ételintolerancia! - Lehet, hogy ez áll panaszai hátterében!

      Szerző:
      WEBBeteg

      Került már Ön olyan helyzetbe, hogy visszatérő panaszainak okát a leggondosabb orvosi vizsgálat sem tudta kideríteni? Vagy, hogy a „próbálgatásos” alapon szedett gyógyszerek, kezelések, egyéb gyógymódok egyaránt hatástalanoknak bizonyultak? Gondolt már arra, hogy a kellemetlen tünetek okozója az ételintolerancia lehet? (x)

      A március elejei, az „Utazás” kiállítással párhuzamosan megrendezett VitalExpo-n az Izinta standján az odalátogatók megismerkedhettek az ételintolerancia alapjaival.

      Az emésztésünkkel kapcsolatos számos kellemetlenség, a bőrpanaszok, a gyógyszereknek ellenálló migrénes fejfájás, egyes légzési, nőgyógyászati, ízületi fájdalmak hátterében gyakran egy manapság egyre jobban elismert ok, az ételintolerancia áll. Bár sokkal gyakoribb, mint az ételallergia, a figyelmeztető tüneteket ma még nem mindenki kapcsolja össze az ételintoleranciával.

      Szakemberektől hitelesen a VitalExpo-n

      Nem túlzás azt állítani, hogy a 2013. február 28 - március 3 között a budapesti Vásárvárosban megrendezett VitalExpo kiállításon talán a legtöbb látogatót az Izinta Kereskedelmi Kft. vidám, zöld pólót viselő csapata vonzotta a cég ételintolerancia standján.

      A kiállítás három napja alatt több ezer látogató - gyermekek, fiatalok, középkorúak és idősek - kért és kapott tanácsokat a folyamatosan jelenlévő orvos, dietetikus és természetgyógyász szakértőktől. A cég a kiállításon mutatta be először az ételintolerancia csillaggyümölccsel szimbolizált öt pillérének koncepcióját. 

      1. pillér - Tünetek

      Az ételintoleranciát gyakran még a szakemberek is összekeverik az allergiával, pedig a két betegség már a tünetek szintjén is jól elkülöníthető egymástól.

      Az aránylag ritkán (a népesség 2-2,5 %-ában) előforduló ételallergia gyorsan jelentkező, nagyon heves, akár az életet is veszélyeztető jellegzetes tünetekkel jár. A sokkal gyakoribb ételintoleranciára jellemző panaszok ezzel szemben jóval lassabban (leghamarabb 1-3 nap alatt) és enyhébb formában jelentkeznek.

      Jelenlegi ismereteink szerint az ételintolerancia tüneteinek hátterében bélrendszerünk bizonyos szakaszainak károsodása, a bélfal „kilyukadása” áll. Emiatt egyes, még le nem bomlott táplálékfehérjék áthatolhatnak a lyukas bélfalon és bekerülnek a vérkeringésbe, ahol az immunrendszerünk hevesen védekezik ellenük. Végsősoron a védekező reakció eredményeképpen kialakuló és különböző szerveinkben lerakódó, úgynevezett „immunkomplexek” okozzák a kellemetlen tüneteket.

      2. pillér – Oknyomozás

      A leggyakoribb ételintoleranciával kapcsolatba hozható panaszok


      • Emésztéssel kapcsolatos panaszok: puffadás, hasfájás, hasmenés, székrekedés, hányinger, súlyproblémák, Crohn betegség, IBD, IBS,
      • Bőrpanaszok: bőrpír, kiütés, ekcéma
      • Idegrendszeri panaszok: migrénszerű fejfájás, álmatlanság, depresszió
      • Légúti panaszok: rendszertelen köhögés, orrmelléküreg gyulladás
      • Nőgyógyászati panaszok: menstruációs problémák
      • Reumatológiai panaszok: ízületi fájdalom, gyulladás
      • Gyermekkori speciális viselkedési problémák: hiperaktivitás, autisztikus tünetek súlyosbodása

      Tüneteinkkel először mindig orvoshoz forduljunk, aki elvégzi az általa indokoltnak tartott laboratóriumi, vagy műszeres vizsgálatokat. Az esetek nagy részében itt ki is derül a panaszainkat okozó betegség.

      Amikor azonban a tünetek mögött konkrét betegséget a legalaposabb vizsgálat sem tud felfedni, akkor merülhet fel annak gyanúja, hogy panaszainkért valamilyen ételre, táplálékkomponensre mutatott ételérzékenység lehet a felelős.

      Hogy melyik étel, vagy összetevő lehet a „bűnös”, annak megállapítására ma már megbízható immunológiai diagnosztikai tesztek adnak választ.

      3. pillér - Diagnózis

      Az ételintolerancia diagnózisa a szervezetünk által „nem-kedvelt” élelmiszerek fehérjéivel szemben termelődött védekező molekulák kimutatásán alapul. Két ilyen tesztkészlet (kit) is hozzáférhető Magyarországon:

      • a patikákban is beszerezhető, otthon is elvégezhető FoodDetective teszt egy csepp ujjbegyvérből kevesebb, mint háromnegyed óra alatt egyidejűleg 46 ételféleséggel, illetve ételkeverékkel szemben termelődött ellenanyagok kimutatására alkalmas.
      • A csak szaklaboratóriumban elvégezhető, a legmodernebb chip technológiát alkalmazó FoodPrint (Genearrayt) teszt viszont több mint 220 ételféleséget vizsgál. 

      4. pillér - Diéta

      Az elvégzett ételintolerancia vizsgálat kimutatja, hogy mely ételeket kell táplálkozásunkból kihagynunk, vagy más táplálékkal helyettesítenünk. A helyesen összeállított és betartott diéta második-harmadik hetétől már megkezdődik a tünetek enyhülése, emésztőrendszerünk regenerálódása. A diéta összeállításánál – különösen gyermekek, idősek, vagy komolyabb betegségben szenvedők esetében – érdemes táplálkozási szakember (dietetikus) tanácsát kikérni.

      5. pillér - Gyógyulás

      A diéta során szervezetünk lassan rendbe jön, regenerálódik. Az ártalmas ételek elhagyása mellett a folyamat fontos tényezője szervezetünk öngyógyító képessége. Elősegíthetjük a gyógyulást étrend-kiegészítőkkel, pre-és probiotikumokkal, ásványi anyagokkal, enzimekkel is. Az optimális kombináció megtervezéséhez célszerű természetgyógyász szakember segítségét igénybe venni.

      Az ételintolerancia napjaink egyik igen elterjedt betegsége. Az időben felismert, az immunológiai tesztekkel azonosított és a megfelelő diétával, illetve kiegészítőkkel kezelt betegeknél a tünetek részlegesen, vagy teljesen eltűnnek, sőt sok esetben később a diéta is elhagyható. Így igen sok ember életminősége tartósan javulhat, amely mind a beteg, mind a környezete számára felbecsülhetetlen előnyökkel jár.

      (Izinta kft.)

      Legutóbb frissült:
      • WEBBeteg.hu