Acida - Megoldás a savproblémákra

Acida - Támogatott tartalom
megjelent:

Önnek is voltak már refluxos tünetei gyomorégés, szegycsont mögötti feszítő, égő, fájdalmas érzés, ingerköhögés, émelygés, puffadás, kellemetlen szájíz vagy savas felböfögés formájában? Az Acida hatékony megoldást jelent savproblémáira.(x)

A gastrooesophagealis reflux betegség (GERD) milliók életét keseríti meg. Életkortól, nemtől függetlenül bárkinél előfordulhat, 40 éves kor fölött pedig meredeken nő gyakorisága.

Miért veszélyes a kezeletlen reflux betegség?

Elhanyagolt esetekben nyelőcsőszűkület, fekély, illetve daganatos elváltozás is kialakulhat a reflux betegség talaján. A GERD Magyarországon (is) népbetegségnek tekinthető. A gyomorsav-túltengés okozta panaszok leggyakrabban enyhe formában fordulnak elő, így sok beteg nem fordul panaszaival orvoshoz, hanem a patikákban vény nélkül kapható készítmények (hagyományos savlekötők, egyes H2 receptor blokkolók, bizonyos protonpumpa-gátló szerek) közül választanak.

acidaA reflux kezelési lehetőségei

A hagyományos savlekötők (antacidumok) a már meglévő savat semlegesítik. Hatásuk viszonylag gyors, mivel azonban magát a sav termelődését nem befolyásolják, így csak rövid időre szüntetik meg a panaszokat. A sav hamar újratermelődhet, ezért újabb gyógyszer bevételére lehet szükség. Így előfordulhat, hogy naponta akár 4-5 tablettát kell bevennünk, ami napi munkánkat, kényelmünket, életritmusunkat negatívan befolyásolhatja.

A H2 (hisztamin) receptor blokkolók ugyan befolyásolják a sav termelődését is, azonban csak részlegesen.

Egy nap egy tabletta – Hogyan hat az Acida 20 mg tabletta?

Az Acida 20 mg tabletta az ún. protonpumpa-gátló (PPI) gyógyszerek közé tartozik, melyek a legmodernebb, leghatékonyabb szerek a gyomorsav-túltengés kezelésében. A gyomor speciális sejtjeiben lévő „pumpára” (ionokat szállító protonpumpa) hatva gátolja a gyomor sósavelválasztását, csökkentve a sav mennyiségét a gyomorban. Ennek következtében csökken a valószínűsége annak, hogy nagyobb mennyiségű sav a gyomorból a nyelőcsőbe visszacsorogjon, azaz reflux betegség alakuljon ki.

Az Acida 20 mg pantoprazol hatóanyag-tartalmú, vény nélkül kapható gyomorsav-csökkentő gyógyszer.

Az Acida 20 mg pantoprazol hatóanyag-tartalmú, vény nélkül kapható gyomorsav-csökkentő gyógyszer. Az Acida 20 mg tabletta nem a refluxos tünetek azonnali enyhítésére szolgál, azonban a savas felböfögés és a gyomorégés akár már egynapi alkalmazást követően is megszűnhet. A tablettákat legalább 2-3 egymást követő napig kell szedni a tünetek enyhítésének érdekében. Naponta mindössze egy tabletta biztosítja a hatékony terápiát, szemben az antacidumokkal, melyekből akár 4-5 tablettára is szükségünk lehet. Mindez rohanó világunkban kifejezetten előnyös, mivel az Acida 20 mg tabletta nem csak a leghatékonyabb, hanem legkényelmesebb megoldása is a refluxos panaszoknak.

Az Acida 20 mg 7 vagy 14 darabos kiszerelésben elérhető sárga színű, gyomornedv-ellenálló bevonattal ellátott tabletta, melyet kevés folyadékkal étkezés előtt egészben kell bevenni. A javasolt napi 20 mg pantoprazol adagot nem szabad túllépni. Amennyiben kéthetes folyamatos szedés után a panaszai továbbra is fennállnak, mindenképpen forduljon kezelőorvosához. Négy hétnél tovább ne szedje az Acida 20 mg tablettát orvosi konzultáció nélkül.

Hasmenés és fejfájás előfordulhat mellékhatásként, azonban mindkettő nagyon ritkán, a betegek csupán egy százalékánál jelentkezik.

Mikor nem ajánlott az Acida 20mg tabletta alkalmazása?

Ne szedje az Acida 20 mg tablettát amennyiben:

  • allergiás (túlérzékeny) a pantoprazolra, vagy az Acida egyéb összetevőire,
  • atazanavirt (HIV fertőzés kezelésére) tartalmazó gyógyszert szed,
  • 18 éves kor alatti,
  • terhes vagy szoptat.

Amennyiben az alábbi tünetek bármelyikét észleli a gyógyszer szedése előtt vagy után, azonnal tájékoztassa kezelőorvosát, mivel ezek egyéb, súlyosabb betegség tünetei lehetnek:

  • váratlan testsúlyvesztés (mely fogyókúrával vagy testmozgással nem függ össze),
  • hányás, különösen, ha ismételten előfordul,
  • vérhányás (fekete, kávézaccszerű hányadék),
  • vér a székletében; a széklet ekkor fekete vagy szurokszerű lehet,
  • nyelési nehezítettség vagy fájdalom,
  • sápadtság és gyengeség (vérszegénység),
  • mellkasi fájdalom,
  • gyomorfájás,
  • súlyos és/vagy nem szűnő hasmenés, mivel az Acida kis mértékben fokozhatja a fertőzéses hasmenések előfordulását.
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Cikkajánló

Mi okozza a savproblémákat? A gyomorégés okai

Dr. Vitális Zsuzsanna, gasztroenterológus
Gyomorsav
Régen azt gondoltuk, hogy a gyomorégés, a felső hasi diszkomfortérzés, vagy a korai teltségérzés hátterében sok vagy kevés gyomorsavtermelés áll. Ez az elképzelés mára már megdőlt.
Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Vitális Zsuzsanna, gasztroenterológus
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg összeállítás - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.