Biszfenol-A - Erekciós zavart és libidócsökkenést okozhat

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
frissítve:

A nagy mennyiségű biszfenol A-nak (BPA) kitett férfiaknál erekciós problémák és libidócsökkenés jelentkezhet. Azok a munkavállalók, akik nagy mértékben vannak biszfenol A-nak kitéve, 4-7-szer gyakoribb a szexuális problémák jelentkezésének valószínűsége.

Korábbi kutatások már kimutatták, hogy a BPA expozíció reprodukciós problémákat okozhat állatoknál, ám sokáig nem vizsgálták az emberre gyakorolt hatását.

A biszfenol-A (BPA) a műanyag termékekben széles körben használt anyag. Az Európai Unióban használatát korlátozzák, például be van tiltva alkalmazásuk a gyermekek élelmiszerével érintkező műanyag termékekben, például a cumisüvegekben. BPA-t tartalmaznak műanyag palackok, ételtároló dobozok is, ám a hétköznapi használati tárgyakon keresztül igen kis mennyiségű kitettség éri a felnőtteket. A legnagyobb expozíció inkább a BPA-t használó (elektronikai, autóipari) gyárak munkásai körében tapasztalható.

A Kaiser Permanente korábbi kutatása BPA-nak kitett és ki nem tett kínai gyári munkások által a szexuális funkcióikra adott pontszámokat hasonlították össze. A munkakörüknél fogva BPA-nak kitett emberek BPA szintje ötvenszer magasabb volt, mint amit egy átlag amerikai, vagy a kemikáliának nem kitett kínai tapasztal.

A kontrollcsoporttal összehasonlítva a BPA-nak kitett munkásoknál négyszer gyakoribb volt az erekciós zavar, az alacsony szexuális vágy, illetve a gyengébb szexuális teljesítmény. Hétszer gyakrabban jeleztek magömléssel kapcsolatos problémákat is.

Hasonló eredményre jutott egy 2018-as kínai kutatás, amelynek eredményei szerint a BPA-nak kitett környezetben dolgozó férfiak 45 százaléka alacsony szexuális vágyról számolt be. A vérben mért BPA-szint mértéke összefüggött

  • a csökkent szexuális funkcióval,
  • a csökkent szexuális vággyal,
  • az erekciós képesség gyengülésével,
  • az ejakuláció intenzitásának csökkenésével és
  • a korai magömléssel.
Merevedési zavar
Ha a zavar nemcsak hátráltatja, hanem lehetetlenné is teszi a közösülést, impotenciáról beszélünk (ez egész pontosan impotentia coeundi, míg az impotentia generandi a gyermeknemzésre való képtelenség, esetleg megtartott közösülési képességgel). A merevedési zavar hátterében fizikális és nem fizikális okok is szerepet kapnak, sőt gyakran ezek kapcsolatban is vannak egymással. Előfordulhat, hogy a merevedési zavar egyes betegségek első jele.
Merevedési zavar - Áttekintés | A merevedési zavar kialakulása | A Merevedés Minőségi Mutatója kérdőív kitöltése

Az Európai Unióban már 2011-ben leállították a BPA-t tartalmazó cumisüvegek forgalmazását, Dánia pedig az összes, 3 év alatti gyermek számára készült termékből kivonta a BPA-t. Emellett egyre több, műanyag palackban árusított ásványvíz palackjánál figyelnek arra, hogy BPA mentes legyen. Ennek ellenére nem lehet minden esetben tudni, hogy a megvásárolt áru mennyi BPA-t tartalmaz.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Szimuly Sándor, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.