A nászéjszaka impotencia - Milyen okai vannak a jelenségnek?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Az esküvők szezonját éljük, ebben az időszakban rengetegen mondják ki a boldogító igent. De mi történik akkor, ha az igen után a vőlegény nem tud teljesíteni a nászéjszakán? Ezért a nászéjszaka impotenciának nevezett állapot a felelős, ami gyakrabban fordul elő, mint gondolnánk.

Valójában a legtöbb párnak nincs mitől félnie, hiszen az első közös szexuális együttlét általában már csak szép emlék, mire az oltár elé járulnak. A nászéjszaka impotencia azoknál a férfiaknál gyakoribb, akik valamilyen kulturális vagy vallási okból szűzen nősülnek.

Egy török felmérés szerint, ahol vallási és kulturális szokások miatt ritka az esküvő előtti nemi élet, a nászéjszaka impotenciát leggyakrabban a teljesítmény miatti szorongás okozza. A kutatók úgy találták, hogy csak minden negyedik esetben volt fizikai oka a rossz teljesítménynek, vagy annak hiányának. Kutatásuk eredményéről az Urology című szakfolyóiratban számoltak be.

Házasság előtti önmegtartóztatás - Kulturális és vallási okok

Törökországban a lakosság 98 százaléka muzulmán, és az iszlámban tilos a házasság előtti szexuális együttlét. A szüzesség nem csak az iszlám vallásban számít még mindig a becsület jelének, s a mélyen hívő párok jelentős többsége a nászéjszakán éri meg első szexuális élményét, ami súlyos lelki stresszt okozhat mindkét fél számára.

Mivel eddig még kevés kutatás született a témában, elsősorban a stresszt okolják a rossz teljesítményért. Ennek ellenére kutatók azt tapasztalták, hogy a házasság első hónapjaiban, vagy súlyos esetben, az első évben tapasztalt erekciós problémákkal orvoshoz fordulók 28 százalékánál volt valamiféle pénisz vérellátási zavar, mely megakadályozta a normális erekciót.

A vizsgált személyek 18-39 év közöttiek voltak, és sokan az esküvő után egy teljes évet vártak, mielőtt orvosi segítségért fordultak. Ennek oka, hogy a többség szégyellt segítséget kérni, míg mások először pszichiátriai tanácsadással próbálták a problémát megoldani.

Potencia teszt

Sok férfi veszélyezteti erejét és teljesítőképességét életstílusával, anélkül, hogy ezzel tisztában lenne. A teszt kitöltésével megtudja, hogy potenciája veszélyben van-e. Potencia teszt

Szorongás is állhat a háttérben

Az első szex alkalmával jelentkező erekciós zavar azonban egyre gyakoribb a nyugati kultúrák nem hívő fiataljai között is. Ennek oka általában szintén pszichés, nagyrészt itt is a teljesítmény miatti szorongás áll a háttérben.

Mindemellett a depresszió, illetve az AIDS és más szexuális úton terjedő betegségektől való félelem is okozhatja. A tapasztalatlanabb férfiaknál külön aggodalomra ad okot, ha úgy érzik, partnerük sokkal tapasztaltabb szexuális téren. Sajnos a fiatalok közül csak kevesen ismerik el, hogy a problémájuk lelki eredetű, s ezt hallva általában másik orvoshoz fordulnak, hátha az meg tudja állapítani, mi a gond velük.

Szakértők szerint a pénisz vérellátottságát vizsgáló tesztek hamis pozitív eredményt adhatnak, s a terápiás gyakorlat a lelki, vagy fizikai probléma miatt jelentkező potenciazavarra általában hasonló.

Természetesen úgy vélik, hogy szükség esetén a megfelelő vizsgálatokat el kell végezni, a súlyos elváltozások kizárása érdekében.

A merevedési zavar kialakulása

A merevedési zavar hátterében fizikális és nem fizikális okok is szerepet kapnak, sőt gyakran ezek kapcsolatban is vannak egymással. Előfordulhat, hogy a merevedési zavar egyes betegségek első jele. A merevedési zavar kialakulása

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, forrás: WebMD, lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Szimuly Sándor, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.