Potenciazavar: a házastárs felelőssége is

WEBBeteg
megjelent:

Az egészséges férfiak és nők normális életfunkciója a nemi élet, melynek minőségéért mindkét partner felelős. A szexuális működést nemcsak testi, hanem pszichés tényezők is befolyásolják.

Mi a potenciazavar?

Potenciazavarról (merevedési/erekciós zavar, erektilis diszfunkció) beszélünk, amennyiben a kielégítő szexuális aktivitáshoz szükséges merevedés elérésére, fenntartására tartós, legalább 3-6 hónapon át fennálló képtelenség áll fenn. Amikor merevedés létrejön, azonban annak mértéke vagy időtartalma csökkent, szintén erről van szó. Az impotencia kifejezés a merevedési zavarok legsúlyosabb formáját jelenti, a beteg nem tapasztal merevedést semmilyen körülmények között. Az átmeneti, alkalmi sikertelenség nem jelent potenciazavart.

A merevedési zavar legfontosabb rizikófaktorai az előrehaladott életkor és az idős korban gyakoribbá váló idült betegségek. Az erektilis diszfunkció a férfiak szexuális életének leggyakoribb zavara. Jelentőségét gyakorisága valamint magánéleti illetve társadalmi-szociális negatív hatásai adják.

Merevedési zavar - a baj nem jár egyedül

A merevedési zavar hátterében sokszor valamilyen keringési betegség húzódik meg. A kezelésben ezért az urológus, andrológus mellett a belgyógyász is szerepet kaphat. Merevedési zavar - a baj nem jár egyedül

Mi okozhat potenciazavart?

Általában nem elsődleges betegség, hanem következmény. Az esetek nagy részében szív-érrendszeri betegség (pl. érelmeszesedés, magasvérnyomás betegség) vagy anyagcsere betegség (pl. cukorbetegség) állhat a háttérben. A fenti betegségek korai vagy akár egyedüli tünete is lehet. Hormonális zavarok (pl. pajzsmirigy betegségek), gyógyszerek mellékhatásai (pl.: vérnyomáscsökkentők, nyugtatók, stb.), valamint életmódbeli tényezők (alkoholfogyasztás, dohányzás, kábítószer fogyasztás, stressz, mozgásszegény életmód) szintén hozzájárulhatnak a betegség kialakulásához.

A szexuális vágy hiányának hátterében a szervi okokon kívül pszichés okok (pl. depresszió, szorongás) is állhatnak. A különböző szervi, lelki okok összefonódhatnak.

A krónikus betegségek illetve az ezekkel járó gyógyszer mellékhatások az idősebbeknél, a pszichés valamint az életmódbeli tényezők pedig inkább a fiatalabb férfiaknál játszhatnak szerepet a betegség kialakulásában.

Potenciazavar és párkapcsolatA házastárs fontos szerepe

A betegek, a házastársak, közvetve a család életminőségét jelentősen befolyásolja a betegség. Kezeléssel azonban az életminősége nagymértékben javítható.

Tehát amennyiben tudomása van arról, hogy párja a fenti problémával küzd, az ő és környezete egészsége, életminősége érdekében feltétlenül javasolja neki, hogy forduljon szakemberhez.

Kezelési lehetőségek

Manapság számos lehetőség áll rendelkezésre a szexuális zavarok kezelése terén. Különböző tabletták, vákuumos pumpák, injekciók, síkosítók, krémek, hormonkezelés, sebészi beavatkozás is alkalmazhatóak.

A gyógyszerek a foszfodiészteráz enzim blokkoló hatásán keresztül érik el a hímvessző barlangos testének simaizom reakcióját. A betegek rendszeresen vagy időszakosan alkalmazhatják a készítményeket, a tervezett aktus előtt bevéve a tablettát a megfelelő merevedés biztosítására. A mellékhatások általában enyhék, átmenetiek. De készítménytől függően azért tapasztalhatunk különbséget pl. a fejfájás gyakoriságában.

A Magyarországon elérhető foszfodiészteráz enzim blokkolók általában jó hatékonyságúak. Különbséget a hatás kialakulásának gyorsaságában, illetve a hatástartamban találhatunk. Érdemes figyelembe venni, hogy gyorsan ható készítmények között is van olyan, mely hatását hosszan akár 6 órán át is kifejti.

Alapvető fontosságú az életmódbeli, a pszichés tényezők kezelése valamint krónikus betegségek esetén az alapbetegség megfelelő kezelése.

A potencianövelő szerekről

Összegyűjtöttük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat, amit minden férfi feltesz, ha nehézségei támadnak a szexuális teljesítményével. Potencianövelő szerek - Amire a férfiak a leginkább kíváncsiak

(WEBBeteg)

Cikkajánló

Merevedési zavar - Bárkinél jelentkezhet

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, pszichoterapeuta
Bár a merevedési zavar a 65 év feletti korosztálynál a leggyakoribb, bármely életkorban kialakulhat. Időszakos, ritka előfordulása önmagában nem tekinthető kórosnak, bárkivel előfordulhat.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.