• Dr. Hasitz Ágnes: nem bántam meg, hogy a klinikum helyett a háziorvoslást választottam

    Szerző:
    WEBBeteg

    Szentendre belvárosában, a Bükkös-patak partjánál található dr. Hasitz Ágnes háziorvosi rendelője, ahová kiemelkedő számú beteg jár, összesen közel háromezer. Fontos számára a prevenció, a betegek egészségének megőrzése. Ezt kommunikálja személyesen, saját internetes oldalán, valamint a havonta megrendezett előadásokon is.

    Az orvosi rendelő előtt várakozva olvastam, hogy több, összesen öt szakvizsgával rendelkezik. Adódik a kérdés: eredetileg nem háziorvos szeretett volna lenni?

    Újra elindult Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázat!
    Ajánlásait 2018. május 10-ig küldheti be háziorvosáról, valamint a vele dolgozó nővérről!

    ÍRJON ÖN IS KEDVENC ORVOSÁRÓL!

    1989-ben végeztem a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen, ezt követően egy évig Székesfehérváron, majd 12 évig a Szabolcs utcai Kórház belgyógyászati osztályán dolgoztam, ezután az egész team átment a Szent Rókus Kórházba.

    A hematológia volt a szívügyem, azonban az élet úgy hozta, hogy váltani kellett. Nem újítottam meg a szakvizsgámat, ám az alapokat jól ismerem, és ez nagy segítséget nyújt a mindennapi gyógyításban.

    Hirdetések

    2002 óta dolgozom ebben a háziorvosi praxisban, két évig alkalmazottként, ezt követően önállóan. Nem bántam meg, hogy váltottam, ugyanis annál szerteágazóbb módon nem is lehetne segíteni a betegeken, mint ahogyan mi tesszük nap mint nap.

    Mekkora a praxislétszáma?

    Közel 3000 a páciensek létszáma, ez nyilván soknak tűnik, számtalan feladatot jelent, de nálunk Szentendrén ez a jellemző, ugyanis kevés a kolléga. A fele lenne az ideális beteglétszám, de például Nyugat-Európában ez nem jelent akkora kihívást, mert ott nem egy vagy két asszisztens segíti a háziorvost, mint nálunk, hanem ennél több, akár hat kolléga is bent van, akik számos feladatot párhuzamosan ellátnak. Mert van olyan beteg, aki csak gyógyszert írat ki, van, aki vércukrot vagy vérnyomást méret, és ott vannak az akut panasszal érkezők, akik kivizsgálásra, kezelésre várnak.

    És vannak betegei, akik ellátogatnak az egészségmegőrző klubba...

    Igen, van egy törzscsapat, akik témától függően eljönnek a havonta megrendezett előadásokra. Járok az egyik céghez foglalkozás-egészségügyi szakrendelést tartani, ők biztosítottak a számunkra egy termet, ahová meghívunk előadókat, betegségekkel, egészségmegőrzéssel kapcsolatos témákkal foglalkozunk, mint például a fejfájás, csontritkulás, stroke, a helyes táplálkozás és testmozgás, illetve betegjogok.

    Van még hová fejlődnünk, rendszeresen 700 meghívót küldünk ki e-mailben, de ennek csak egy töredéke jelez vissza. Nem érnek rá, dolgoznak, tanulnak vagy betegek, holott ezek a programok éppen a prevencióról, egészségük megőrzéséről, róluk szólnak.

    Van még egy szívügye...

    Mindig is tetszett a diabetológia, így letettem a licenc vizsgát a meglévő belgyógyászati szakvizsga mellé. Remekül lehet gyakorolni a háziorvoslást kiegészítve, mint ambuláns szakmát. Nyilván van egy szűk szakmai része, amely kórházi kezeléshez kötődik. A Rendelőintézet Diabetológiai szakrendelésére a járás háziorvos kollégái küldik hozzánk a betegeiket, itt három diabetológus dolgozik.

    Oktatja is a szakmát. Miért döntött úgy, hogy rezidenseknek tart gyakorlatot?

    Évek óta fogadok, oktatok fiatalokat, a Semmelweis Orvostudományi Egyetemről érkeznek hozzám hallgatók. Kihívás tanítani, rezidensekkel foglalkozni. Eddig hat háziorvos jelölt volt nálam gyakorlaton.
    Két kezelőm van, így az egyikben tud dolgozni a rezidensem, aki folyamatos kontroll alatt van, de önálló munkavégzésre ösztönzöm. Az asszisztens szintén külön szobában dolgozik, így önállóan el tudja látni az adminisztrációs feladatokat.

    Követi a rezidensei pályáját?

    Igen. Itt rendel a szomszéd szobában az első rezidensem. Van, aki Pátyon, Pomázon és Budakalászon lett háziorvos. Mindegyikkel találkozom. Egy csapat vagyunk, közösen ünnepeljük meg a karácsonyt is az itteni kollégákkal karöltve.

    Mit szólt Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázathoz, a megosztásokhoz, a történetekhez?

    Az egyik betegem, aki ráadásul a barátnőm, felhívta a figyelmemet a pályázatra, ő kezdte el szervezni: jelölt, történetet írt, bevonta a családját, az ismerőseit.

    Miután bekerültem az első tíz orvos közé, elindult a szavazás. A kolléganőm írt egy bejegyzést a közösségi oldalára, majd megosztotta.

                    

    Nagyon sok kedves visszajelzést írtak a betegeim, megtiszteltetés volt, jól esett, hogy spontánul írtak, senki nem kötelezte őket semmire. Az egyik, nem éppen felhasználó barát idős páciensem az unokáját mozgósította a szavazás során, ez nagyon kedves történet.

    „Azért jó háziorvosnak lenni, mert egy sokrétű, innovatív szakma, nagyon sok lehetőségünk van. Kitartó munkával nagyon sokat tehetünk a betegeink egészségéért.”

    Saját honlapján is tájékoztat
    Dr. Hasitz Ágnes honlapján tájékoztatja a betegeit a programokról, a rendeléséről, megosztja a legfontosabb információkat. Ez is része a munkájának.

    A háziorvosi praxis tevékenységei:

    - Az akut betegek ellátása a rendelőben vagy a beteg otthonában.

    - Egyik fő tevékenységük a krónikus betegek kivizsgálása, kezelése, gondozása (magas vérnyomás, egyéb szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, elhízás, zsíranyagcsere-zavarok, légzőszervi betegségek, emésztőrendszeri betegségek, vérképzőrendszeri betegségek, stb.).

    - Másik fő tevékenységük a prevenció, mind primer, szekunder, mind tercier formában. Ennek megvalósítása érdekében szűrővizsgálatokat végeznek: komplex szív- és érrendszeri rizikófelmérés, szájüregi rákszűrés, artériás érvizsgálat (Doppler), cukorbetegek számára neuropathiaszűrés, EKG, Holter-EKG stb..

    - A fentieket kiegészítve szerveznek kampányszerű szűréseket szakorvosok közreműködésével (szív- és érrendszeri rizikószűrés, COPD szűrés, bőrgyógyászati szűrés, urológiai, szemészeti szűrés.

    Forrás: doktorha.hu

    WEBBeteg

    Forrás: WEBBeteg
    T. A., újságíró
    Kép forrása: Semmelweis Egyetem

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Az év praxisa a Kárpát-medencében - Szavazzon Ön is!

    Indul Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázat második szakasza! Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyi Államtitkársága által meghirdetett pályázat első szakaszában a páciensek május 10-ig történeteikkel díjazhatták háziorvosukat és munkatársát határon innen és határon túl.

    Hajrájához érkezett Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázat!

    Még nem késő beszállni, május 10-ig bárki beküldheti történetét háziorvosáról!

    Dr. Fodor Zsuzsanna: eddig nem tapasztalt összefogás jellemezte a falut

    Pusztaföldvár egyetlen háziorvosa négy éve dolgozik az 1600 fős településen, de már eddig is több fejlesztést, változtatást valósított meg, mint több tíz éve praktizáló pályatársai: betegirányító rendszer, modern betegvizsgáló készülék, barátságos váróterem.

    Dr. Mangó Gabriella: egészként tekintem és így is kezelem a betegeimet

    A betegre egészként kell tekintenünk, fizikai-szellemi-lelki összességében, és ezektől függ a kezelés, a gyógyszerszedés és a gyógyulás is – véli dr. Mangó Gabriella gyöngyösi háziorvos.

    Dr. Kovács György Zoltán: a Teljesség az új kulcsszó!

    Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázat diplomája az ékköve mindegyiknek, ahogyan Dr. Kovács György Zoltán fogalmazza: az összes elismerés betetőzése. A nyugdíjas háziorvos Körösladány Díszpolgára, több helyi és országos kitüntetés birtokosa.

    Döntse el Ön, hogy ki legyen az év legjobb háziorvosa!

    Május 10-ig tart Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázat a magyarországi és a határon túli magyar háziorvosok, illetve az őket ajánló pácienseik számára. A pályázat meghirdetője az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyi Államtitkársága.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA