• Fontos lehetőség a vérzékenységgel járó betegségek kezelésében

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az a legszebb a kutatási munkában, hogy soha nincs vége. Újabb és újabb kérdések kerülnek felszínre, amelyek újabb és újabb feladatokat rónak ránk - nyilatkozta portálunknak Dr. Wohner Nikolett, aki a Nőkért és a tudományért elnevezésű L’Oréal-UNESCO ösztöndíj egyik díjazottjaként a vérzékenységgel járó betegségekkel foglalkozik.

    Dr. Wohner Nikolett, a Semmelweis Egyetem III. sz. Belgyógyászati Klinikájának munkatársa az egyetemi évek alatt ismerkedett meg a kutatással, II. éves hallgatóként az Orvosi Biokémia Intézetben leginkább a véralvadásról szóló előadások tetszettek neki, illetve az intézetben működő laboratóriumi munkát is izgalmasnak találta. Ezt követően mint tudományos diákkörös, az orvosi egyetemi diploma megszerzése után pedig mint PhD-hallgató folytatta a munkát az intézetben, ahol a vérrögök kialakulásának hátterét, azok szerkezetét kutatta.

    Hirdetések

    Miként került Franciaországba, és mivel foglalkozott ott?

    Miután megvédtem a doktorimat, Párizsba mentem posztdoktori ösztöndíjjal. Négy évet töltöttem ott, tavaly ősszel költöztem haza. Fő kutatási területem a von Willebrand-betegség volt, amely egy vérzékenységgel járó betegség.

    Amikor hazatértem Párizsból a III. sz. Belgyógyászati Klinikán kezdtem el dolgozni, mint orvos, így jelenleg mindkét területtel foglalkozom, részt veszek a klinikai munkában, illetve kutatással foglalkozom.

    Egy életre szóló elköteleződést jelent a kutatási területe?

    Igen, ez így van. Ha beleástam magamat egy témába, akkor nehezen váltok, különösen, hogy tíz éve foglalkozom ezzel, azaz a véralvadással. Tudatos döntés volt. Nyilván lehet apró módosításokat tenni, változtatni az életpályán, de igen, egy elköteleződést jelent az adott téma felé.

    A klinikán is ez a területem, a hematológián belül a véralvadással foglalkozom, napi szinten találkozom betegekkel.

    Ami nyilvánvalóan előnyös mindkét területen...

    Mindenképpen. Amennyiben bizonyos betegségeknek jól ismerjük a hátterét, a folyamatokat, megalapozottabb a tudásunk, és ez előnyt jelent a gyógyító munkánkban. Az pedig egy hatalmas ösztönző erő a számomra, hogy ilyen problémával kezelt betegekkel foglalkozhatom. Arcokhoz tudom kötni a betegségeket.

    Kétszer több ember hal meg Európában trombózisban, mint AIDS-ben, mell- és prosztatarákban vagy közlekedési balesetben együttvéve. Ennek ellenére az átlagember alig tud valamit e rettegett betegség tüneteiről és kezelési módjáról. Milyen lehetőségek vannak a betegség kezelésében?

    Október 13.
    2014-ben a Nemzetközi Trombózis és Haemostasis Társaság október 13-át a Trombózis Világnapjának nyilvánította. A cél, hogy felhívja a lakosság figyelmét arra, mi vezethet a trombózishoz, hogyan lehet azt megelőzni, diagnosztizálni és kezelni.

    Bővebben a trombózisról!

    Amennyiben a betegnek vérrög alakul ki a szervezetében, akkor fel kell azt oldani, ehhez azonban nagyon jól kell ismerni a vérrög szerkezetét, mert így célzottabban tudjuk biztosítani a terápiát. Az volt a kutatásaim célja, hogy ezt a komplex szerkezetet feltérképezzük, miként néz ki egy vérrög attól függően, melyik szervben, szervezetünk mely részén alakul ki. Fontos kérdés az is, hogy az olyan komponensek, mint például a vörös- és fehérvérsejtek, bizonyos fehérjék, DNS, hogyan befolyásolják a vérrög feloldását. Ezeknek a tényezőknek a figyelembevétele fontos lesz a jövőben, mert sokkal hatékonyabb gyógyszereket lehet fejleszteni.

    Az ösztöndíjat a Budapesten és Párizsban folytatott kutatómunkájáért együttesen érdemelte ki. Párizsban a már említett von Willebrand-betegséggel foglalkozott.

    Kiderítettük, hogy a vérzékenységgel járó, örökletes betegség kialakulásáért részben egy olyan receptor felelős, amely egy fontos véralvadási faktor mutánsait (genetikailag módosult formáit) a vérből kivonja, meggátolva ezzel az alvadást. 100-ból 1 embert érint ez a heterogén betegség, amelynek vannak enyhébb és súlyosabb változatai, van, aki nem is tud róla.

    A receptor gátlása fontos előrelépést jelentene a vérzékenység kezelésében, de ez egy következő lépés, nem is a mi feladatunk már.

    Olvasson tovább! A von Willebrand-szindróma

    Fontos megemlítenünk, hogy a legtöbb kutatómunka, így az öné is, csapatmunka...

    Igen, kutatócsoportban dolgozom. Egy-egy témán egyedül, de folyamatosak a konzultációk, az eredmény pedig mindig a csapat érdeme.

    Miben segítette a munkáját, a pályáját az ösztöndíj?

    Nagy elismerés a női kutatóknak a L’Oréal-UNESCO ösztöndíj. Minden évben átadják, és egész Európában jelen van, így Párizsban is, ahol a díjat alapították.

    Mindenképpen ösztönző erőt, egy hatalmas lendületet jelent az elismerés, amely anyagi támogatással is jár, de ez az összeg nem fedezi egy következő projekt költségeit, nem is ez a célja.

    Egy több éves kutatás teljes költsége több tíz millió forint, amelyet különböző nemzetközi és hazai pályázatokból teremtünk elő, ezek mellett vannak kormányzati források is.

    Nőként kutatómunkát végezni... Nem tekinthető leányálomnak...

    A nők sokszor kerülnek nehéz helyzetbe, döntéskényszerbe, amennyiben családot, gyermeket szeretnének. Évekre is kieshetnek a kutatásból, és nagyon nehéz a visszatérés. Ha megnézzük, hogy a PhD-hallgatók között több a nő, majd később egyre kevesebben maradnak, akkor elmondhatjuk, hogy sok nő választja a családot, háttérbe szorítva a kutatómunkát. Egy ilyen díj azonban motiváció, hogy ennek ellenére érdemes ezt a pályát választani.

    A cél a gyógymód, gyógyszer kifejlesztése
    Meg kell különböztetni az egyes kutatásokat, ugyanis a mi munkánk az alapkutatás, amelyben alapvető molekuláris folyamatokat írunk le. Nagyon jól kell ismernünk az alapokat ahhoz, hogy aztán az adott betegséget terápiásan megcélozhassák. Hosszú folyamat eredménye, amíg egy alapkutatásból klinikai vizsgálat, gyógyszerkísérlet lesz, több év, évtized is eltelik addig – mondja Dr. Wohner Nikolett. A további lépéseket már nem mi, hanem a gyógyszercégek, a klinikum teszik meg. Ez egy hatalmas összjáték, csapatmunka.

    WEBBeteg Forrás: WEBBeteg
    T. A., újságíró
    Kép forrása: L’Oréal-UNESCO ösztöndíj

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Hgb (haemoglobin)

    Dr. Dobi Gyöngyi

    Mennyi a normálértéke? Mi okozhatja azt, ha a szintje eltér a normál tartománytól?

    Rett-szindróma

    Dr. Debreczeni Anikó

    Általában a szokottnak megfelelő a fejlődés 1 éves korig, de ekkor megreked.

    Összefogás újfajta kezelések fejlesztésére a rák ellen

    A Boehringer Ingelheim és a Vanderbilt Egyetem bejelentette, hogy bővítik jelenlegi sikeres együttműködésüket újfajta rákellenes molekulák kifejlesztése céljából.

    Öregedés - Magyar kutatók fontos felfedezést tettek

    Az öregedés folyamatában szerepet játszó emberi fehérjéket azonosítottak magyar kutatók matematikai elemzéssel. Az ELTE genetika tanszéke és az MTA SZTAKI kutatói gépi tanulásos algoritmussal jellemezték az ember 24 ezer fehérjéjét, és meghatározták, hogy közülük melyek játszhatnak szerepet az öregedési folyamatokban - olvasható a Magyar Nemzet oldalán.

    A vérzékenység lehetséges okai

    A vérzékenység tág fogalom, a kissé elhúzódó banális vérzésektől az életveszélyes betegségekig terjed. A véralvadási folyamatokat több szinten, egymással szoros kapcsolatban lévő rendszerek szabályozzák a szervezetben, ezek bármelyike sérülhet, így a véralvadás elhúzódását vagy elmaradását, ezzel vérzékenységet okozva.

    Hazánkban a vérzékeny betegek ellátása Európa élvonalában van

    Vérzékenység-fokozott véralvadás: a vonal két vége, és mindkettő komoly problémák okozója. Éppen ezért van szükség mindkét állapot szakszerű kezelésre, a betegek pontos informálására, tanácsadására és életvitelük segítésére.

    Meghosszabbítja-e a kávé vagy a tea a cukorbetegek életét?

    A diabétesszel diagnosztizált betegek számára sok étel és ital kerül tiltólistára, ám egy új kutatás szerint a kávét és teát nem kell kiiktatniuk, mivel mindkettő segíthet megelőzni a betegek idő előtti halálozását. Legalábbis akkor, ha a diabéteszben szenvedő beteg nőnemű.

    Diagnosztikai és terápiás eljárásokat fejlesztő projektet indított a négy orvosképző egyetem

    Több, sok embert érintő betegségcsoport diagnosztikáját és gyógyítását fejlesztő kutatási projektet indított 1,47 milliárd forintos uniós támogatással a négy orvosképző egyetem - tájékoztatta a Szegedi Tudományegyetem közkapocslati igazgatósága az MTI-t.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA