• Eredményesen lehet kezelni bizonyos magzati szívritmuszavarokat

    Szerző:
    WEBBeteg

    A veleszületett szívhibák a leggyakrabban előforduló fejlődési rendellenességek, a koraszülések mellett a csecsemőhalandóság legfőbb meghatározói - nyilatkozta a WEBBeteg.hu portálnak dr. Ladányi Anikó csecsemő- és gyermekkardiológus főorvos, aki szerdánként várja a betegeket a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet szakrendelésén.

    1998-ban végzett a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán, egyetemi tanulmányai alatt mentőtisztként dolgozott az Országos Mentőszolgálatnál Dr. Ladányi Anikó, aki 2004-ben csecsemő- és gyermekgyógyászat szakvizsgát, majd 2007-ben csecsemő-és gyermekkardiológia szakvizsgát tett. Három éve egy speciális területtel, a magzati kardiológiával is foglalkozik.

    Hirdetések

    Miért lett gyermekorvos, illetve miért ezt a szakterületet választotta?

    Kilencéves voltam, amikor elveszítettem legkedvesebb nagypapámat, akkor úgy éreztem, tennem kell valamit azért, hogy ne kerüljenek ilyen helyzetbe a gyerekek. Az egyetemi éveim alatt is bennem maradtak a gyermekkori élmények. Amikor hatodévben mentőtisztként dolgoztam, megerősítést kaptam abban, hogy a legkisebbekkel kell foglalkoznom, akik annyira őszinték, a mosolyuk, a pillantásuk mindent feledtet. Úgy gondolom, nagyobb kihívás a gyermekeket gyógyítani, hiszen a legkisebbek még nem kommunikálnak, nem tudják elmondani, mi a panaszuk, de a non-verbális kommunikációjukból sok minden megtudható.

    Fiatal, lelkes kollégákat kerestek az akkor alakuló Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszív Központjába, így oda jelentkeztem, ahol 2011-ig teljes állásban, majd gyermekeim születése óta részmunkaidőben dolgozom, miután mellettük már nem vállalható be a korábbi munkatempó.

    Mi a helyzet a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet szakrendelésén?

    Itt kiszámíthatóbb a munkarend, előre látható az előjegyzett betegek száma. Szerdánként rendelek, egész nap, délelőtt az OEP által finanszírozott ellátás, délután a magánrendelés zajlik. Minden csütörtökön várja a betegeket Dr. Környei László főorvos kollégám, valamint egy fiatal kollégám is tart szakrendelést.

    Kitartó, kemény munka eredménye az a helyzet, amit itt lát előttem, betelt előjegyzési naptár, plusz mindig akad akut kérés is szívbetegség alapos gyanúja miatt. Amikor elindult a szakrendelésünk, még két-három beteg jött hozzánk alkalmanként, majd ez a szám az évek alatt szépen gyarapodott, egyre nagyobb a visszajáró betegek aránya.

    A magzati szív szűrése

    A magzati echokardiográfia kifejezetten a veleszületett szívhibák kiszűrését célozza. Ellenőrizni tudjuk a szív anatómiáját, a szívbillentyűk, szívizomzat funkcióját, áramlást és szívfrekvenciát tudunk mérni, így a szívfejlődési rendellenességek és szívritmuszavarok döntő hányadára már magzati korban fény derülhet. Ezen kívül egyéb szervek, valamint a kromoszómarendellenességek gyanúját is felvetheti a vizsgálat.
    Miután a magzati szív szűrés szempontjából az egyik legbonyolultabb szerv, vizsgálatához a legmodernebb ultrahangkészülék, valamint igen alapos gyermekkardiológiai ismeret és gyakorlat elengedhetetlen.
    A vizsgálatot a hasfalon keresztül, egy speciálisan a szív vizsgálatára kifejlesztett ultrahangvizsgáló fejjel végezzük. Több metszési síkból tulajdonképpen 3D-ben rekonstruáljuk a szívet, így az összetett szívhibák döntő hányada felismerhető.

    Bővebben: Gyermekkardiológia

    Mennyire jellemző önöknél a hosszabb előjegyzési idő?

    Az egészségbiztosító által finanszírozott ellátás területén két hónapos az előjegyzési idő, ami átlagosnak számít. Nyilván az lenne az ideális, ha azt tudnánk mondani az aggódó szülőknek, hogy egy-két héten belül elhozhatja gyermekét, ahogyan a magánrendelésen ez megvalósítható. Akkor van lehetőség a rövidebb várakozási időre, ha megüresedik egy hely, mert lemondják. De ehhez valóban az kell, hogy időben szóljanak a szülők, hogy nem tudnak eljönni a rendelésre.

    Mi az oka annak, hogy hónapokat kell várni a gyermekkardiológián? Az orvoshiány a legnagyobb probléma?

    Kevesen vagyunk. A főváros jobb helyzetben van, de vannak olyan megyék, ahol egyetlen gyermekkardiológusra hárul minden feladat. Szerencsére látható egyfajta javuló tendencia az utánpótlásban.

    Ez egy nagyon speciális terület, hosszú és kemény képzéssel. Az általános orvosi diploma megszerzése után öt év a csecsemő- és gyermekgyógyászati szakvizsga, erre épül a hároméves csecsemő- és gyermekkardiológiai képzés. Friss szakvizsgásként azonban még nyilvánvalóan hiányzik a tapasztalat és a rutin.

    Melyek a leggyakoribb panaszok, amelyekkel felkeresik önöket?

    Az első helyen áll a szívzörej, amely szerencsére az esetek túlnyomó többségében ártalmatlan, azonban nem szabad félvállról venni. Minden szívzörejjel bíró gyermeket legalább egyszer látnia kell gyermekkardiológusnak is, mivel csak egy komplex (fizikális vizsgálat, vérnyomásmérés, EKG, szaturációmérés, szívultrahang) gyermekkardiológiai vizsgálat alapján lehet kizárni a ritka okként háttérben meghúzódó, teendőt igénylő strukturális problémákat. Amennyiben nem találunk eltérést, a szülők megnyugodhatnak, kontrollra csak indokolt esetben hívjuk vissza kis betegeinket. A szívzörej mellett mellkasi fájdalom, nehézlégzés, ritmuszavar gyanú, ájulás, kékülés, újszülött-és csecsemőkorban súlystagnálás, fáradékonyság, szapora légvétel lehet még figyelemfelkeltő tünet, ami miatt felkeresnek bennünket háziorvosi beutalóval vagy a magánrendelésen.

    Az újszülött-, csecsemő- és gyermekkorban a veleszületett szívbetegségek előfordulási gyakorisága megközelítőleg 1 százalék...

    Hatalmas szám. 100 gyermekből egynél valamilyen szívfejlődési rendellenességgel kell számolni. A veleszületett szívhibák a leggyakrabban előforduló fejlődési rendellenességek, a koraszülések mellett a csecsemőhalandóság legfőbb meghatározói. Ez az előfordulási arány nyilván még magasabb, ha a szülőknél, testvérnél előfordult szívbetegség. Ilyenkor, illetve bizonyos anyai alapbetegségek esetén (inzulinos cukorbetegség, autoimmun betegség, bizonyos típusú anyagcsere-betegségek), valamint ha a szülészeti követés kapcsán a magzatnál szívbetegség gyanúja merül fel (vastag nyaki redő, kóros szívkép, testüregi folyadék, ritmuszavar, kromoszómarendellenesség gyanú), van lehetőség egy speciális, ún. magzati szívultrahang-vizsgálatra, amivel már méhen belül kiszűrhetőek a komplex, összetett szívfejlődési rendellenességek. Emellett bizonyos típusú magzati korban kiszűrt súlyos problémát okozó ritmuszavarokat az anyának adott gyógyszerekkel eredményesen tudunk kezelni.

    Három éve foglalkozom ezzel a speciális területtel, a magzati szívultrahang vizsgálattal a csecsemő- gyermekkardiológián belül.

    Hogyan és honnan értesülnek erről a lehetőségről a legérintettebbek, a kismamák? Mikor a legideálisabb a szűrés elvégzése?

    Az ideális az lenne, ha minden várandóst meg tudnánk vizsgálni, mivel a szívbetegséggel bíró magzatok 90 százaléka a teljesen problémamentesen induló terhességekből kerül ki, akiknél semmiféle terhelő előzményről nem tudunk. Ez azonban elegendő speciális szívultrahanghoz értő gyermekkardiológus hiányában nincs így, sehol a világon.

    A vizsgálat optimális ideje a 18-22. terhességi hét, bizonyos igen speciális esetekben azonban már lehetőség van ennél korábban, a 14. héten is vizsgálatra, amit később mindenképpen egy kontrollvizsgálatnak kell követnie.

    Tóth András, újságíróForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Tóth András, újságíró
    Fotó forrása: Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

     

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Ön szívbeteg? Fogadja meg a tanácsainkat

    A szívbetegeknek fokozottan érdemes vigyázniuk magukra a kánikulai időszakban, különösen, ha 50 év felettiek, társbetegségeik is vannak és/vagy túlsúlyosak. Dr. Vaskó Péter, a Kardioközpont szakorvosa hasznos tanácsokat ad.

    Szakmai téren nincs megalkuvás - Beszélgetés dr. Sármán Balázzsal

    Tehetséges, fiatal, elismert vezető kardiológus, végtelenül természetes, barátságos civilként és orvosként egyaránt. A gyógyítás mellett a családja a legfontosabb érték a számára, no és a sport, egész pontosan a tenisz, és az igaz barátok, valamint az újabb szakmai kihívások. Dr. Sármán Balázs PhD a budapesti Uzsoki Kórház Cardiovascular Center-, az invazív kardiológiai részlegvezető főorvosa.

    Dr. Blatniczky László PhD: segítünk a vízilabda edzőknek

    Szerencsés vagyok, ugyanis azzal foglalkozhatok, ami egyben a hobbim is - mondja a csecsemő- és gyermekgyógyász, endokrinológus, diabetológus szakorvos, a Budai Gyermekkórház Diabetológiai Szakambulanciájának főorvosa, aki 2014 óta várja a kis betegeket a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet magánrendelésén.

    Folyamatos szemészeti vizsgálatra lenne szüksége a gyermekeknek

    Az egyik leggyakoribb szembetegség a gyermekeknél a kancsalság, a két szem nézővonalának eltérése, amelyet konzervatív és szükség esetén sebészi módszerekkel kezelünk - mondja dr. Hangyál Éva gyermekszemész specialista, aki tavaly óta az OptoKid Gyermekszemészet és Binokuláris Látáscentrum szakrendelésén várja a betegeit.

    Dr. Bánfi Andrea PhD.: Nagyon fontos a környezetünkkel szembeni tolerancia

    Általában nem lehet húszperces szakorvosi vizit alkalmával a pontos diagnózist megállapítani, lépésről lépésre kell haladni, mint ahogyan ismételt kontrollra, folyamatos gondozásra van szükség a krónikus légúti és egyéb allergiás betegségben szenvedő gyermekek kezelésekor - hangsúlyozza dr. Bánfi Andrea csecsemő- és gyermektüdőgyógyász szakorvos, főorvos, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet szakmai vezetője.

    Dr. Kovács Tibor: Örök gyermek maradok egy ilyen fiatalos környezetben, a kis betegek között

    A Svábhegyi Gyermekgyógyintézet orvosigazgatója végzettségét tekintve csecsemő- és gyermekgyógyász, aki több mint tizenöt éves háziorvosi tapasztalattal rendelkezik. És még akkor nem árultunk el mindent.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA