• Dr. Kovács Tibor: Örök gyermek maradok egy ilyen fiatalos környezetben, a kis betegek között

    Szerző:
    WEBBeteg

    A Svábhegyi Gyermekgyógyintézet orvosigazgatója végzettségét tekintve csecsemő- és gyermekgyógyász, aki több mint tizenöt éves háziorvosi tapasztalattal rendelkezik. És még akkor nem árultunk el mindent.

    Izgalmas pályakép az Öné... Miként lesz egy orvostanhallgatóból mentőtiszt, majd gyermek háziorvos, aztán orvosigazgató?

    A Semmelweis Egyetemen végeztem az orvosképzést, a tanulmányaim mellett mentőápoló voltam fél évig, ötödévben pedig elvégeztem egy mentőtiszti tanfolyamot. Vénás injekciót adhattam be a betegeknek, szülést vezettem le, balesetekhez mentünk, izgalmas volt a sürgősségi ellátás. Másfél évig dolgoztam így a bicskei mentőállomás kötelékében.

    Hirdetések

    1992-ben, amikor lediplomáztam, a Törökbálint Tüdőgyógyintézet frissen nyíló Gyermekpulmonológiai- és Bronchológiai Osztályán lettem szakorvos-jelölt. A Svábhegyi Gyógyintézettől érkeztek főorvosok, és ők szervezték meg az ott folyó munkát. 1997-ben immár csecsemő-és gyermekgyógyász szakorvosként kerültem először Sülysápra, majd Dunabogdányba, mint gyermek háziorvos.

    Ez utóbbi praxisa a mai napig is meg van, amellett, hogy itt, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézetben is rendel.

    Igen. 2009 végén elkezdtük szervezni a magánellátást a Svábhegyi Gyermekgyógyintézetben, 2010-ben költöztünk a Bokor utcába.

    2014. november elsejétől pedig mint orvosigazgató segíti a kollégák munkáját, szervezi az intézet mindennapjait. Nem unatkozik.

    Az intézet mindennapos operatív munkája mellett klinikai fejlesztésinek ügyeit is koordinálom, pályázatokon veszünk részt, előkészítő feladatokat látok el.

    Belépve önökhöz, egyedül a recepción láttam megkülönböztetést, ott is csupán a tájékoztató tábla tekintetében, hogy magán és az OEP által finanszírozott ellátást is végeznek.

    Ez egy magántulajdonban működő intézmény, a cégcsoportnak van egy non-profit része, amely az OEP által finanszírozott járóbeteg-ellátást (alapellátást) végzi, a gyermek tüdőgyógyászat, az allergológia és az immunológia, valamint a kardiológia és a fül-orr-gégészet szakrendeléseket, illetve van az ellátásunknak egy magán része. Ennek keretében felépítettünk egy teljes gyermekgyógyászati járóbeteg-ellátó központot.

    Fontos szempont, hogy az ellátás szintjén ne legyen megkülönböztetés, ugyanazt a minőségű szolgáltatást kapja meg a beteg mindkét szinten. A szülő dönti el, melyik szolgáltatást választja a szakrendeléseink tekintetében, amelyik szakmára pedig nincs OEP-támogatás, ott lehetőség van a magánrendelést igénybe venni.

    Mitől függ, hogy melyiket választja a család?

    Van, aki délután ér rá, így a magánrendelésre jön el, az előjegyzés függvényében döntenek arról, melyik szolgáltatást választják.

    Azaz az OEP-ellátás tekintetében itt is van várólista?

    Eleve a kivizsgálás hosszabb időt vehet igénybe, várakozásra kényszerülhet a család, ameddig elkészül a bőrteszt, a vérvétel eredménye, vagy éppen a légzésfunkció vizsgálatról megérkezik a lelet. A délutáni magán szakrendelésekre hamarabb be lehet jutni, hiszen kevesebb terhelés hárul a szakasszisztensekre.

    Hányan dolgoznak itt?

    Összesen hetvenen, ebből ötvenöt szakorvos, a többi a szakasszisztensek, ügyfélszolgálati munkatársak száma.

    Mi alapján történik a kollégák kiválasztása?

    „Bennem van a jó értelemben vett infantilizmus”

    Amikor medikusként belgyógyászati gyakorlaton voltam, megviselt a tehetetlenség az idős betegek ellátásában. Részsikereket lehet itt is elérni, de definitív módon nem tudunk olyan mértékben segíteni, mint egy beteg gyermeken. Sohasem jelentett problémát a legkisebbekkel való kommunikáció. Úgy érzem, bennem van a jó értelemben vett infantilis lélek, ezt merem vállalni. Örök gyermek maradok egy ilyen fiatalos környezetben, a kis betegek között. Őszinték, nincs mellébeszélés, csapkodnak, tiltakoznak, ha úgy gondolják, elmondják a véleményüket, nem szimulálnak.

    Annak idején azokat a szakorvosokat kerestem meg, akikkel a pályám elején együtt dolgoztam, háziorvosként hozzájuk küldtem a betegeimet a szakrendelésekre, a saját gyermekeimet is nyugodt szívvel rájuk bíznám. Minta kollégák, akik mind szakmailag, mind pedig emberileg is kiválóak. Büszke vagyok a kollégáimra, akik itt dolgoznak.

    Akkor önöknél nem jellemző a szakorvoshiány?

    Van olyan szakterület, ahol nincs elegendő számú szakorvos. Ilyen a gyermek bőrgyógyászat, amely egy speciális szakterület.

    A szakorvosok utánpótlása fontos feladat, hiszen biztosítani kell a jövőnket, a folyamatos betegellátást, a fiataloknak pedig olyan alternatívát kell felkínálni, amely szakmailag és anyagilag is biztos jövőt, egzisztenciát jelent a számukra.

    Mi a húzóágazat a Svábhegyi Gyermekgyógyintézetben? Mire büszke még?

    Az intézet az allergológia és a gyermek tüdőgyógyászat területén több mint fél évszázados múltra tekint vissza, országos ellátó központ vagyunk, a magánellátással együtt jelenleg 24 szakterület képviselteti magát, így nehéz kiemelni egy-egy szakmát. Mindegyikre büszke vagyok.

    Az a legszebb, hogy a nulláról felépítve egy széles ellátási körrel rendelkező intézetet hoztunk létre, amelynek járóbeteg-szakrendelésein túl  alapellátási szinten általános csecsemő- és gyermekgyógyászati ellátást is nyújt, valamint van egy 24 órás gyermekorvosi ügyeleti szolgáltatása.

    Létrehoztuk az ügyfélkártya családunkat, az Arany, illetve Platina kártya birtokában folyamatos gyermekorvosi ellátást biztosítunk a gyermeknek Budapesten és annak környékén. Gyakorlatilag bármelyik nap be tud jönni a család előzetesen egyeztetett időpontban, várakozás nélkül, azonnali ellátást biztosítva a gyermekük részére, 24 órás szakorvosi ügyeletet érhetnek el, házhoz is megyünk, ha szükséges.

    Ez lenne a közeljövő ideális szakorvosi ellátása, ami önöknél már jelenleg is elérhető?

    Úgy gondolom, igen. Ehhez azonban azt kellene elérni, hogy bekerüljenek a szolgáltatások egy klasszikus biztosítási rendszerbe, alap- és kiegészítő csomagokkal, ezekből pedig finanszírozni lehetne a beteg ellátását.

    Milyen lesz az intézet évekkel később?

    Abban bízom, hogy egy nagy hagyományokkal rendelkező, kiváló járóbeteg-ellátást nyújtó intézetként működhetünk 5-10 év múlva is, amellett, hogy előrébb fogunk járni a gyermek-egészségügyi innovációban, mint más intézmény. Saját diagnosztikus eszközök fejlesztésében, telemedicina kialakításában szeretnék közreműködni.

    Az első ilyen fejlesztésünk várhatóan jövő év elején a piacra kerülhet. Annyit elárulhatok, hogy a tüdőgyógyászat területén alkalmazható majd a távgondozási rendszerünk, amely saját eszközzel rendelkezik, így folyamatos nyomon követést, állapotváltozást biztosít a számunkra és kis pácienseinknek, segítve a pontosabb diagnózist, vagy éppen a gyógyszerbeállítást. Emellett a gyermekurológia és a gyermekszemészet terültén is szeretnénk újdonságokkal megjelenni.

    WEBBetegForrás: WEBBeteg
    Tóth András, újságíró,
    Fotó forrása: Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

     

    Svábhegyi Gyermekgyógyintézet Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
    Cím: 1037, Budapest, Bokor utca 17-21.
    Tel: +36 1 44 33 200
    Weboldal: http://svabhegy.eu/

     

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Éjjel-nappal hívható gyermekorvosi ügyelet

    A nap 24 órájában hívható a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet gyermekorvosa. A telefon közvetlenül az orvosnál cseng ki. (x)

    Dr. Blatniczky László PhD: segítünk a vízilabda edzőknek

    Szerencsés vagyok, ugyanis azzal foglalkozhatok, ami egyben a hobbim is - mondja a csecsemő- és gyermekgyógyász, endokrinológus, diabetológus szakorvos, a Budai Gyermekkórház Diabetológiai Szakambulanciájának főorvosa, aki 2014 óta várja a kis betegeket a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet magánrendelésén.

    Eredményesen lehet kezelni bizonyos magzati szívritmuszavarokat

    A veleszületett szívhibák a leggyakrabban előforduló fejlődési rendellenességek, a koraszülések mellett a csecsemőhalandóság legfőbb meghatározói - nyilatkozta a WEBBeteg.hu portálnak dr. Ladányi Anikó csecsemő- és gyermekkardiológus főorvos, aki szerdánként várja a betegeket a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet szakrendelésén.

    Folyamatos szemészeti vizsgálatra lenne szüksége a gyermekeknek

    Az egyik leggyakoribb szembetegség a gyermekeknél a kancsalság, a két szem nézővonalának eltérése, amelyet konzervatív és szükség esetén sebészi módszerekkel kezelünk - mondja dr. Hangyál Éva gyermekszemész specialista, aki tavaly óta az OptoKid Gyermekszemészet és Binokuláris Látáscentrum szakrendelésén várja a betegeit.

    Dr. Bánfi Andrea PhD.: Nagyon fontos a környezetünkkel szembeni tolerancia

    Általában nem lehet húszperces szakorvosi vizit alkalmával a pontos diagnózist megállapítani, lépésről lépésre kell haladni, mint ahogyan ismételt kontrollra, folyamatos gondozásra van szükség a krónikus légúti és egyéb allergiás betegségben szenvedő gyermekek kezelésekor - hangsúlyozza dr. Bánfi Andrea csecsemő- és gyermektüdőgyógyász szakorvos, főorvos, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet szakmai vezetője.

    Crouzon-szindróma

    A Crouzon-szindróma ritka genetikai betegség, melynek ismertetőjegyei sokszor már az újszülöttön is szemmel láthatóak, egyes esetekben csak később, kisgyermekkorban merül fel a betegség gyanúja.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA