• Dr. Bittner Nóra: az első beszélgetés alapozza meg az orvos-beteg bizalmat

    Szerző:
    WEBBeteg

    A daganatos megbetegedések egyre nagyobb számban a fiatal, 40 év alatti korosztályt is érintik, fontos a megfelelő és hatékony tájékoztatásuk, ma azonban már másfajta megszólításra érzékenyek a fiatalok, és ezeket próbáljuk újra kialakítani, a középiskolákkal is együttműködve – nyilatkozta a WEBBeteg.hu kérdésére dr. Bittner Nóra, a Magyar Rákellenes Liga megválasztott elnöke, akivel feladatairól, a szervezet legfontosabb céljairól beszélgettem.

    Továbbra is fontos az elsődleges prevenció, azaz az egészséges életmód, így a mozgás és a táplálkozás, valamint a szekunder prevenció, azaz a szűrővizsgálatok további hangsúlyozása, szervezése, hiszen ezekkel lehetne valóban csökkenteni a magyar betegek kiemelkedően magas megbetegedési és halálozási adatain - hangsúlyozza dr. Bittner Nóra főorvos, akit 2007-ben megválasztottak az Év orvosának a betegek jelölése alapján.

    Hirdetések

    Korábban is részt vett a Liga munkájában, mint elnökségi tag. Miben változott most a feladata elnökként?

    A Magyar Rákellenes Liga egy alulról építkező civil szervezet, amely az alapszervezeteken nyugszik, az általuk kialakított célokat, így a betegek tájékoztatását, komplex onkológiai kezelésekhez juttatását segíti. Elnökségi tagként a közös megbeszéléseken és önkéntes képzésben vettem részt. Elnökként viszont az összes beérkező javaslat alapján és a nemzetközi rákszervezet (UICC) éves célkitűzése alapján kell kialakítani az éves munkatervet. A stratégia megalkotása után ennek a különböző budapesti és vidéki rendezvényeken való megvalósulását fogom koordinálni.

    Mit tekint legfontosabb céljának?

    A 25 éve működő Liga taglétszámának növelését és a fiatalok megszólítását, különböző programok alapján. A fiataloknál lehet valóban kialakítani az egészségtudatos életmódot, az emlő havi önvizsgálatát a lányoknál, a herék önvizsgálatát a fiatal fiuknál is, hiszen a heredaganat a 17 és 22 éves kor között fordul elő leggyakrabban. Az egészséges táplálkozás és a mozgás szerepe is itt alakítható még ki napi rendszerességgel. Felismertük, hogy ma már másfajta megszólításra érzékenyek a fiatalok, és ezeket próbáljuk újra kialakítani, a középiskolákkal is együttműködve.

    2009 óta dolgozik az Országos Onkológiai Intézetben, az Ambulancia vezető főorvosa. Fő szakterülete a daganatos betegségeken belül a tüdődaganat, emlő- és vadtagbélrák kezelése. Ezek közül kettő vezető halálok (tüdő és emlő). Milyen kiemelt feladatuk van önöknek a vezető halálokok megelőzése tekintetében, legyen az elsődleges vagy másodlagos prevenció? Mit tehet és tesz a Liga?

    Az elsődleges prevenció az egészséges életmód kialakításával foglalkozik. Az elhízás, ami már fiatalkorban elkezdődik, a daganaton kívül számos más népegészségügyileg is fontos betegség kialakulásában szerepel oki tényezőként. Ugyancsak jó lenne elérni, hogy a fiatalok ne szokjanak rá a dohányzásra, azaz „ciki legyen a cigizés”, így valóban csökkenthető lenne a szív-érrendszeri és daganatos megbetegedések száma is. Azonban mivel ezek varázsütésre nem változtathatók meg, eddig is a szekunder prevenció, azaz a szűrésen való részvételt kell mind nagyobb arányban elérni. A Liga ezeknek a tájékoztatásában, illetve a szűrések területenkénti mozgósításában tud részt venni.

    Dr. Bittner Nóra:
    Fő tevékenységemnek a betegekkel való kommunikációt tekintem, hiszen minden beteg joggal várhatja el, hogy valóban személyre szóló kezelést kaphasson, kialakulhasson az eredményes kezeléshez szükséges orvos-beteg bizalom. Kiemelten fontosnak tartom a betegek lelki támogatását is az onkoterápiás kezelések során.

    Nagy lehetőség Magyarországon, hogy a szűrővizsgálatok térítésmentesen vehetőek igénybe, mégis (vagy talán épp ezért?) nagyon alacsony a részvételi arány. Az emlőrák esetében a legmagasabb a hajlandóság, de alig éri el a 60 százalékot. Szemben a skandináv országokkal, ahol fizetni kell a szűrésért, 90 százalékos a megjelenés. Így valóban alig akad áttétes emlőrák az ottani betegek között.

    Szervezetten 2017-től indul el a vastag- és végbéldaganatok szűrése. Abban bízunk, hogy a korai figyelmeztetés és felhívás nagyobb érdeklődést fog kiváltani. Ugyan nem szervezetten, de egyre több helyen igyekszünk a melanoma, azaz a rettegett bőrdaganat jól szűrhető módszerét is elterjeszteni. Üdvözlendő, hogy az alacsony sugárterheléssel járó CT vizsgálattal a tüdő daganatok egy része is korai stádiumban felismerhető. Sajnos ilyen eszköz még korlátozott számban áll rendelkezésre. És akkor még a prosztata szűrésről nem is beszéltünk....Van feladat bőven.

    Lényeges a terápia folyamán a beteg és orvos közötti kommunikáció, hogy érthetően, türelmesen elmondja a kezelőorvos, mire számíthat a beteg, milyen esélyei vannak... Ön szerint miben kell fejlődnünk, betegnek és orvosnak egyaránt a kommunikáció tekintetében?

    Talán a mai betegellátás leggyengébb részére kérdezett rá. Valóban a sok dokumentációs igény miatt áttolódik a betegellátásra fordított idő az adminisztráció irányában, egyre kevesebb az orvos munkáját segítő adminisztrátor is. Mindez azonban nem mentesíthet bennünket, kezelő orvosokat attól, hogy a betegeket tájékoztassuk a betegségükről, a szükséges kezelési lehetőségekről és a várható mellékhatásokról. Mindig ez, az első beszélgetés alapozza meg azt az orvos-beteg bizalmat, ami a hosszú kezelési folyamat során lehetővé teszi az együttműködést.

    Névjegy

    Dr. Bittner Nóra PhD.

    Tanulmányok, végzettségek:

    • 1989. Semmelweis Orvostudományi Egyetem ÁOK, Általános Orvos
    • 1995. Semmelweis Orvostudományi Egyetem ÁOK, Tüdőgyógyászat
    • 1999. Janus Pannonius Tudományegyetem Pécs, Közgazdaságtudományi kar, Master of Business Administration (MBA)
    • 2004. Semmelweis Orvostudományi Egyetem ÁOK, Klinikai Onkológia
    • 2006. Semmelweis Orvostudományi Egyetem ÁOK, Klinikai farmakológia

    Tudományos fokozat:

    • 2015. PhD ( Pécsi Orvostudományi Egyetem, Klinikai Orvostudományok Doktori Iskola )

    Munkahelyek:

    • 2009. - Országos Onkológiai Intézet, Ambulancia vezető főorvos
    • 2007. - 2008. Szent Borbála megyei Kórház Tatabánya, Osztályvezető főorvos helyettes
    • 2003. - 2007. Semmelweis Egyetem Radiológiai és Onkoterápiás Klinika, Egyetemi Tanársegéd
    • 2001. - 2003. Lilly Hungaria Kft, Regionalis Onlológiai Orvos Szaktanácsadó
    • 1989 - 2001. Baranya Megyei Kórház Pécs Pulmonológia osztály szakorvos

    Szakmai tevékenység, szakmai érdeklődési terület:

    • A solid tumorok, ezen belül az emlőrák Herceptin kezeléssel szerzett tapasztalatainak hazai összefoglalása 2004-2008 időszakban.
    • A daganatos betegek tápláltsága és a kezelési lehetőségenekk kutatása.
    • A daganatok keletkezésének külső és belső okai,a solid tumorok biológiai viselkedése, molekularis target kezelési lehetőségek, áttétképződés kutatása
    • Fő érdeklődési terület a tüdődaganatok, emlő és vastagbél daganatok
    • Kutatási terület: Tüdődaganatok genetikai eltérései és kezelési lehetőségei
    • A „Magyar Orvos” tudományos szerkesztő bizottságának tagja

    Társasági, bizottsági tagságok:

    • 1988 Magyar Tüdőgyógyász Társaság (MTT)
    • 2002 Magyar Onkológusok Társasága (MOT)
    • 2004. American Scociety of Clinical Oncology (ASCO)
    • 2006 Magyar Onkológusok Gyógyszerterápiás Bizottságának Társasága, vezetőségi tag (MAGYOT)
    • 2007 Magyar Klinikai Onkologusok Társasága ( MKOT)
    • 2013 Országos Minőségügyi Szakfőorvos, Onkológia, Sugárterápia
    • 2013 Magyar Szenologiai Társaság, vezetőségi tag
    • 2013 Magyar Rákellenes liga Elnökségi tag, 2016-tól elnök

    Kitüntetések:

    • 2007- „ Az év orvosa” közönségdíjas a betegek jelölése alapján (Astellas díj)

    (WEBBeteg.hu - Tóth András, újságíró)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A gyomorrák diagnosztizálása, szövődményei és kezelése

    Fizikális vizsgálattal csak ritkán diagnosztizálható a betegség, a legtöbb esetben endoszkópos vagy egyéb vizsgálatokra is szükség van.

    Egységesítenék az onkológiai ellátást

    Az európai irányelvek részletes megismerése segítheti a magyarországi onkológiai centrumok munkáját.

    Késve kerülnek támogatotti körbe bizonyos onkológiai terápiás készítmények

    A korábban ígért tizenöt helyett mindössze hat új onkológiai terápiás készítmény került gyógyszertámogatotti körbe - derül ki az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) által az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményből.

    Klinikai I. fázisú farmakológiai vizsgálóhelyet hozott létre a Honvédkórház

    Klinikai I. fázisú farmakológiai vizsgálóhelyet hozott létre a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ, Honvédkórház az intézmény onkológiai osztályán.

    Dr. Bittner Nóra: Nem volt célunk a gyógyult betegek támadása

    Többen az önerőből felfedezett, immár sikeresen gyógyult személyek támadásának vélték a Magyar Rákellenes Liga idei kampányfilmjét, annak figyelemfelkeltő tartalmát. A kisfilm időközben lekerült a szervezet honlapjáról. Megkérdeztük a Liga elnökét, Dr. Bittner Nórát.

    Mit kell tudni a TNM-rendszerről?

    Minden daganatos betegség kezelésének alapvető követelménye a pontosan meghatározott TNM-besorolás, mivel csak az ismert és precízen besorolt onkológiai betegség kezelhető optimálisan az előírt onkológiai protokollok betartásával. A TNM-rendszer az onkológiai betegség előrehaladottságának pontos meghatározására szolgál.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA