Egy debreceni startup, ami gyökeresen átformálja az anatómia tanulást

szerző: Molnár Judit, újságíró-szerkesztő - WEBBeteg
megjelent:

Bárki, aki egészségügyi területre készül, szembesülhet azzal a nehézséggel, amit az anatómia kurzus jelent, legyen szó orvostanhallgatóról, biológia szakos középiskolásról vagy akár egy masszőrnek tanuló fiatalról.

Óriási a tudásanyag, az alapvető szervektől az utolsó idegpályákig mindent ismernie kell a leendő szakembereknek, aminek a megtanulása erőt, türelmet és időt próbáló folyamat. Éppen ez a nehézség adta az ötletet a debreceni fiataloknak, akik eldöntötték: másképp is lehet tekinteni az anatómiára.

Az ötletből szűk két év alatt valóság lett: a Regéczy-Fábián Anatómia Atlasz már nemcsak egy elképzelés, hanem egy működő és egyre nagyobb népszerűségnek örvendő mobilalkalmazás. Segítségével az emberi test minden apró részlete megvizsgálható, a 700-nál is több illusztráció és az angol-latin szótár a humán anatómiai ismeretek könnyebb elsajátítását segítik elő.

RF Anatomy

Az applikáció a kezdetektől fogva sikereknek örvend és nemzetközi szinten is dinamikus növekedési potenciállal bír: mára 10 ezren letöltötték, 138 országban használják, és több startup versenyen is előkelő helyezést értek el vele. Hogy miért hiánypótló a kezdeményezés, és hogyan jutottak el a sikerekig? Erről kérdeztük Fábián Ádámot, Regéczy Zoltánt és Hortobágyi Norbertet, az applikáció megvalósítóit.

Mikor született meg az első elképzelés?

Fábián Ádám: Az RF Anatomy ötlete akkor fogalmazódott meg bennem, amikor az anatómia kurzust tapostuk. A legnagyobb probléma az volt, hogy ma, ha egy orvostanhallgató anatómiát szeretne tanulni, nem sok választási lehetősége van. Itt nálunk mindössze egyetlen atlasz használatos, de a világpiacon emellett már csak egy olyan alternatíva van, amiből érdemes tanulni. Ráadásul sokan panaszkodnak is a piacon lévő atlaszokra, ezért jött az a gondolat, hogy miért ne? Miért ne csinálhatnánk mi egy jobbat, ami látványosabb részletesebb, olcsóbb, és amelyet a világ bármely pontján tudnak használni. Felhívtam Regéczy Zolit, aki az egyik legjobb barátom és csoporttársam volt, hogy szeretnék vele találkozni. Azt hittem, őrültségnek tartja, és nemet fog mondani, de győzködnöm sem kellett, azt mondta csináljuk meg. Ketten indultunk, később csatlakozott hozzánk Norbi is, mára pedig szerencsére egy jóval nagyobb csapattal dolgozunk együtt.

Hortobágyi Norbert: Tavaly május óta erősítem a csapatot, jogi végzettségem révén az elejétől kezdve egész más szemmel tekintek az atlaszra. Többnyire én képviselem az RF Anatomy racionálisabb vonalát, ezáltal jól kiegészítem az egészségügyi szemléletet. A kreatív megvalósítás mellett a kommunikációval is foglalkozom.

Kiknek szól, kiknek ajánlják az RF Anatomy-t?

Fábián Ádám: Az elsődleges célközönségünk az orvostanhallgatók, de orvosok és egészségügyi dolgozók is gond nélkül használni tudják.

Regéczy Zoltán: Legkevesebb 3-4 évig van szüksége egy hallgatónak az anatómia atlaszra, amit napi szinten forgatni szükséges, mert minden fontos kurzus az anatómiai ismeretekre épül. Sőt, tapasztalataink szerint vannak olyan szakterületei az orvoslásnak, ahol a gyakorló orvosoknak a munkájuk során is rendszeresen szüksége lehet a tankönyvre. Erre is gondoltunk, hiszen a mobileszközökre letölthető applikáció olcsó és mindig kéznél van, így nem csak a tanulást, de közvetve az orvosi munkát, a gyógyítást is megkönnyítheti.

RF Anatomy - Fábián Ádám, Regéczy Zoltán, Hortobágyi Norbert

Mi a legnagyobb erőssége az alkalmazásnak? Miben jobb, mint a tankönyv?

Fábián Ádám: A két kiadvány, amit jelenleg az oktatásban használnak, egyetlen cég tulajdonában áll, és mivel nem nagyon van versenytárs cég, ezért horribilis áron kínálják az atlaszt itthon is, ami hozzávetőlegesen 42 ezer Ft-ot jelent. Ez nagyon megterhelő a hallgatók számára, akiknek sok esetben az egyetem jelenti a kitörést egy jobb élet felé. Örülnek, ha éppen hónap végéig kijönnek abból a kevés pénzből, amit kapnak, nemhogy még a tankönyveket is mellényzsebből fizettessék ki a szüleikkel. A diákévek alatt minden kiadást meggondol az ember, ezért az egyik legnagyobb előnye az alkalmazásnak az elérhetősége, és az olcsó ára. Terveink szerint az előfizetési költségek sokkal jobban igazodnak a reális keretekhez, így az anatómiát tanuló orvostanhallgatók, gyógytornászok vagy más szakmák képviselői számára sem lesz nagy teher a havi 2$ vagy akár az éves előfizetés, amely 3000 forint körüli összeget jelent, tehát a jelenlegi költségeknek csak a töredéke.

A másik erőssége az alkalmazásunknak, hogy éppen azokat a hiányosságokat pótolja, amely az oktatásban használt, nyomtatott atlaszokban fellelhető. Például a könyvből hiányzik az agytörzsi metszet, ami nem elhanyagolható pontja az anatómiai ismereteknek, ezt az alkalmazásban már megtalálhatják a felhasználók. Érdekesség, hogy az eredeti anatómia atlasz illusztrálása 30-40 év alatt készült el, a mi illusztrációink számítógéppel készült grafikák, saját szellemi termékeink. Mindemellett a kezdetektől a globális piac volt a célunk, ezért az atlaszt latinról angol nyelvre is lefordítottuk.

Mitől innovatív az a megoldás, amit ötletükkel képviselnek?

RF AnatomyFábián Ádám: Alkottunk egy jó atlaszt, ami ellensúlyozza a meglévő tankönyv hátrányait, azonban folyamatosan azon gondolkoztunk, hogy igen-igen, jó úton haladunk, de hogyan lehetne ez még sokkal jobb? Hogyan segíthetnénk még jobban az anatómia tanulását? Ha a hallgatók akár a világ bármely pontjáról egymást segítve tanulhatnának, sokkal hatékonyabb lenne a rendszer. Az új termékünk, amit cégen belül RF Anatomy2-nek nevezünk, már nem csak egy atlasz lesz a 3-ból, hanem ez lesz a világ első és egyetlen közösségi anatómia applikációja. Az április 29-én piacra dobott újítás egy teljesen platform független fejlesztés, tehát Android, iOS, Windows rendszerekben, de még akár egy laptopon is használhatják majd a felhasználóink. Az új rendszer felhő alapon fog működni, ezért az alkalmazás mérete drasztikusan csökkeni fog a jelenlegi 1 GB-ról maximum 22MB-ra.

Az RF Anatomy2 alapját az atlasz adja, azonban minden egyes képhez saját jegyzetet tudnak készíteni a felhasználók, amit továbbküldhetnek a barátaiknak vagy akár idegen felhasználóknak is. Így ha például az egyik csoporttársam sokkal jobb jegyzetet ír egy képhez, és elküldi nekem, akkor az a jegyzet ugyanannál a képnél az én rendszeremben is megjelenik. Egy képhez több jegyzet is készíthető és több felhasználótól is kaphatunk kommentet ugyanazon képhez. A felhasználóink összekapcsolásának másik fontos lépése egy univerzális chat. Ha valaki gyorsan választ szeretne kapni egy kérdésére, a többi RF Anatomy felhasználótól azonnal érkezhet a segítség a világ bármely pontjáról. Az app funkciói folyamatosan fognak bővülni, ahogyan a képanyag is.

Az új rendszert havidíjas szolgáltatásként lehet majd igénybe venni: az előfizetést 1, 6, illetve 12 RF Anatomy - Regéczy Zoltánhónapra előre vásárolhatják meg. Reményeink szerint 2-3 éven belül több millió havi előfizetést fogunk eladni.

Regéczy Zoltán: A piacon egyébként vannak versenytársaink, két konkrét konkurenciát ismerünk, de több hasonló app készült már, sok közülük 3D technológiát használ. Utóbbiakat viszont mi külön soroljuk, nem tartjuk versenytársnak, mert anatómiát nem igazán lehet 3 dimenziós ábrák alapján tanulni. Az új fejlesztésünkkel azonban már elértük, hogy nincsen hasonló a piacon. Azáltal, hogy interaktívvá tettük az alkalmazást, egy teljesen új irányt képviselünk.

Milyen a fogadtatása eddig az alkalmazásnak?

Fábián Ádám: Alkottunk egy olyan atlaszt, amellyel mindössze pár hónapja léptünk piacra, de már most 138 országból vannak aktív felhasználóink. Pár hónap alatt több ezer főre bővült az RF Anatomy család. Az értékelésünk az 5-ös skálán 4,7-es, és indiai orvostól kezdve németországi felhasználókig rengeteg irányból kaptunk olyan visszajelzéseket, hogy ilyen jó anatómia applikációt még nem használtak.

Hortobágyi Norbert: Az utóbbi időben rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk a világ minden tájáról, amiket nagyon fontosnak tartunk és jól is esik. Több aktív felhasználónk is elismerését fejezte ki, de az is nagyon jó érzés, amikor Debrecen utcáin már felismernek bennünket.

Hogyan egyeztethető össze a tanulással egy startup vállalkozás elindítása? Mi volt a legnehezebb pontja az ötlet megvalósításának?

Regéczy Zoltán: Amit nagyon megtanultunk az utóbbi 2 év alatt, az a hatékony időbeosztás. SzinteRF Anatomy - Hortobágyi Norbert órára pontosan be van osztva a legtöbb napunk, szóval nem feltétlenül tudjuk megtenni, hogy délután leülünk egy jó filmet megnézni, mert várnak a teendők. De ezt alapvetően most nem is bánjuk, hiszen a mindennapjaink részévé vált az, hogy az ötletünk megvalósításán dolgozzunk.

Fábián Ádám: A legnagyobb nehézségeket talán az jelentette, hogy se én, se Zoli nem értettünk igazán az üzlethez. Mára nagyobb tapasztalattal rendelkezünk az üzleti vonalról is, ami jelentősen megkönnyíti a munkánkat, és nagy segítséget nyújtott volna az induláskor is.

Hortobágyi Norbert: Egyértelműen az üzleti szemléletünk erősödött a legtöbbet, ezért már sok dologra egészen másképp tekintünk, mint az elején.

Nem csak egyéni siker az applikáció létrehozása, hanem már két rangos, startup vállalkozásoknak szóló versenyt is megnyertek vele. Mit ad hozzá egy új vállalkozás törekvéseihez egy-egy ilyen megmérettetés?

Fábián Ádám: Először tavaly májusban, az Invitel startup versenyén indultunk el, akkor még egy béta verzióval, de sikerült bezsebelni az első helyet. Pályázatot kellett beküldeni, amelyet egy szakmai zsűri vizsgált meg, és az eredményt egy rendkívül színvonalas díjátadó keretein belül vehettünk át. Novemberben elindultunk a Get In The Ring című versenyen, addigra azonban már a termékünk 2 hónapja piacon volt. A verseny lebonyolítása rendkívül izgalmas volt, hiszen ez a világ legnagyobb startup versenye, 2015-ben 80 országban rendezték meg. Végül mindenkit magunk mögé tudtunk utasítani. Az első versennyel ellentétben ez egy pitch verseny volt, és olyan körülmények között rendezték meg, mintha egy box meccsen lennénk: vagyis a nézőtér közepén egy ringben két cég képviselőjének egy bizonyos időkorláton belül kellett meggyőzni a zsűrit, hogy az ő cége a legjobb. A zsűriben tőkebefektetők, egyetemi professzorok és neves üzletemberek ültek. A nemzeti döntő után mi képviseltük Magyarországot a kelet-európai döntőben, Szófiában. Ugyan Kolumbiába, a világdöntőre nem sikerült kijutni, de sokat tanultunk az ottani tapasztalatokból. Ezek a versenyek mind-mind nagy lökést adtak az egész csapatnak, és ezeknek köszönhetően nem csak üzleti körökben tettünk szert jelentős ismertségre.

Mik a további célok?

Fábián Ádám: A könyv alapú változaton is gondolkodtunk, azonban ezt a tervet egy időre félretettük, mert bőven van még tennivaló az alkalmazással.

Zoli a háziorvoslás és a radiológia iránt érdeklődik, szeretne praktizáló orvosként tevékenykedni. Ádámot az aneszteziológia érdekli leginkább, azonban az utóbbi két év egyre inkább abba az irányba sodorta, hogy az alkalmazás által kijelölt úton haladjon tovább, aminek határa az eddigi sikereket tekintve a csillagos ég.

(WEBBeteg - M. J.)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.