Parkinson-kór kezelése méh-őssejtekkel

MTI
megjelent:

A női méhnyálkahártyából származó őssejtek átalakultak agysejtekké, amikor Parkinson-kórra emlékeztető agykárosodással élő egerekbe fecskendezték be - közölték csütörtökön amerikai kutatók.

A megállapítás azt sugallja, hogy a Parkinson-kórban szenvedő nők saját maguk őssejtdonorai lehetnek - vélik a connecticuti Yale Egyetem orvosi karának kutatói. Mivel ezeket az őssejteket könnyű kinyerni, más rászorulók számára is sejtbankot hozhatnak létre.

Híres Parkinson-kórosok
Ebben a betegségben szenvedett - de nem ez okozta halálát - II. János Pál pápa és a 2003-ban elhunyt Papp László háromszoros olimpiai bajnok ökölvívó. A Parkinson-betegek közé tartozik minden idők egyik legnagyobb bokszolója, Muhammad Ali (lánya könyvet írt a betegek családja számára Fogom a kezed, hogy el ne ess címmel) és a világhírű amerikai filmszínész, Michael J. Fox is, aki 2000-ben alapítványt hozott létre a kór kutatásának finanszírozására.
"A méhbelhártya vélhetően a legbiztonságosabb és legkönnyebben elérhető őssejtforrás jelenleg. Reméljük, hogy az általunk most kialakított sejtek csupán az elsők a számos sejttípus közül, melyeket többféle betegség kezelésére használnak egykor" - mondta Hugh Taylor kutatásvezető. Taylor szerint a Journal of Cellular and Molecular Medicine című szaklapban közzétett eredmény csak a jéghegy csúcsát jelenti mindabban, amit ezekkel a sejtekkel elérhetnek majd.

A méhet bélelő hártyában található őssejtek úgynevezett felnőtt őssejtek, melyek már részlegesen szakosodtak, ám megfelelő feltételek között laboratóriumban átalakíthatók más típusú sejtekké. Mint Taylor kiemelte, valamilyen oknál fogva a méhnyálkahártya őssejtjei kevesebb kilökődési immunválaszt váltanak ki, mint más típusú őssejtek.

Ráadásul a nők természetes módon bocsátják ki havonta menstruációjukkor, amikor a petesejt megtermékenyülésének és beágyazódásának hiányában a felkészült, megvastagodott méhnyálkahártya lelökődik, és vérzés kíséretében távozik a méhből.

A Parkinson-kór az egyik olyan degeneratív betegség, melynél az őssejtes terápia eredményes gyógymódot jelenthet. A betegséget az okozza, hogy az agy dopamint - egy fontos, a mozgás irányításában szerepet játszó üzenetátvivő vegyületet - termelő sejtjei elpusztulnak. A kutatók reményei szerint ezeket a sejteket helyettesíthetik az őssejtből átalakult új sejtek.

A Yale kutatói kilenc nőtől származó őssejteket alakítottak át laboratóriumban dopamintermelő idegsejtté. Az őssejteket közvetlenül a Parkinson-szerű betegségben szenvedő egerek agyába is befecskendezték, majd kimutatták, hogy ott is dopamintermelő sejtekké alakultak át. A következő lépés annak igazolása lesz, hogy az egerek tünetei megszűnnek-e az új sejtektől.

(MTI)

Cikkajánló

Mi a Parkinson-kór?

Dr. Zsuga Judit, neurológus, Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
Parkinson-kór
A Parkinson-kór közel 200 évvel ezelőtti első leírása óta a kutatók mára felderítették a hátterében álló rendellenességek legtöbbjét. A betegség genetikai és környezeti tényezők kombinációjának eredménye. Három jellemző tünetét már Parkinson is leírta: a mozgások lelassulása (bradykinesia), az izmok feszessége (rigor) és a remegés (tremor).
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg összeállítás - Dr. Zsuga Judit, Dr. Kerekes Éva
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.