• Kóros viselkedést válthatnak ki egyes Parkinson-szerek

    Szerző:
    WEBBeteg

    Körülbelül minden ötödik, dopamin agonista (a dopamin receptorokon pozitív hatást kifejtő) szert szedő Parkinson-kóros páciensnél jelent meg játékszenvedély vagy hiperszexualitás - állapították meg a rochesteri Mayo Klinika kutatói.

    Nem tapasztalták ezeket a viselkedési formákat azoknál a pácienseknél, akiket nem kezeltek e szerekkel vagy a szokásos terápiás adagnál kevesebbet kaptak, valamint azoknál, akik a karbidopa és levodopa hatóanyagú szereket önmagukban kapták.

    Hirdetések

    J. Michael Bostwick munkatársaival 267 pácienst vizsgált 2004 és 2008 között. 66-an szedtek dopamin agonistát, de csak 38-an vették be a terápiás mennyiséget, 178 ember karbidopát/levodopát alkalmazott, míg 23 beteget nem kezeltek.

    A 46 és 80 év közötti páciensek közül hat férfinál és egy nőnél alakult ki valamely mértékű megszállottság már egy hónappal azután, hogy elérték a dopamin agonista fenntartó szintjét.

    Megszállott viselkedés

    Öten szenvedélyes játékosok lettek, öten hiperszexuálisak, de más jellegű megszállott viselkedést is megfigyeltek. Két pácienst már pszichiátriai kezelés alá vontak, mielőtt kiderült, hogy állapotuk a Parkinson-szerekkel függ össze.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

     

    A kóros viselkedés megszűnt, amikor a kezelést felfüggesztették vagy a dózist csökkentették. A zavar a dopamin agonistákkal kezeltek 18,4 százalékánál fordult elő, míg az ilyen szert nem szedők körében nem jelentkezett.

    Bostwick arra figyelmeztet a Mayo Clinic Proceedings című szaklap áprilisi számában megjelent tanulmányban, hogy a gyógyszerek ezen mellékhatásáról is tudniuk kell a Parkinson-kórral kezelt pácienseknek, sőt társuknak és családjuknak is, mielőtt a megfelelő terápia mellett döntenek.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Földimogyoró-allergia

    Dr. Hidvégi Edit

    A tünetek súlyossága az enyhe irritációtól az életveszélyes reakcióig terjedhet.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Újdonságok a neurológiában

    A sclerosis multiplex és a Parkinson-kór diagnosztikájában, terápiájában alkalmazott legújabb eljárásokról tanácskoztak hazai és külföldi neurológusok Debrecenben. A konferencián szó volt a Debreceni Egyetem Neurológiai Klinikáján folyó világszínvonalú stroke-ellátásról is.

    Először végeztek Magyarországon agyműtétet robot segítségével

    A Parkinson-kór tüneteit enyhítő elektródákat ültettek be egy beteg agyába a ROSA nevű csúcskategóriás idegsebészeti robot segítségével az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben. Korábban Magyarországon, de az egész kelet-közép-európai régióban sem került sor ehhez hasonló beavatkozásra, amely a Nemzeti Agykutatási Program újabb jelentős eredménye.

    Parkinson-kóros demencia és Lewy-testes demencia - Miben különböznek?

    A Parkinson-kóros demencia és a Lewy-testes betegség okozta demencia tünetei meglepően hasonlóak, melynek oka, hogy mindkét betegség a primer degeneratív demenciákhoz sorolható.

    Mi a Parkinson-kór?

    A Parkinson-kór közel 200 évvel ezelőtti első leírása óta a kutatók mára felderítették a hátterében álló rendellenességek legtöbbjét. A betegség genetikai és környezeti tényezők kombinációjának eredménye, jelenleg utóbbiak szerepe tűnik nagyobbnak.

    Cigaretta - 4000 kémiai vegyület egyetlen szálban

    A cigarettásdobozokon feltüntetett vegyi anyagok csak töredékét jelentik annak, ami valójában a dohányosok szervezetébe jut. Körülbelül 4000 különböző kémiai vegyület található ugyanis egy cigarettában, amelynek csak az egyike a függőség kialakulásáért felelős drog, a nikotin.

    Génterápiával a Parkinson-kór ellen

    A terápia után a makákó majmokon nem jelentkeztek azok a mellékhatások, amelyeket a Parkinson-kór jelenlegi gyógyszeres kezelése kivált, például az önkéntelen izomrángások.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.