Kóros viselkedést válthatnak ki egyes Parkinson-szerek

MTI
megjelent:

Körülbelül minden ötödik, dopamin agonista (a dopamin receptorokon pozitív hatást kifejtő) szert szedő Parkinson-kóros páciensnél jelent meg játékszenvedély vagy hiperszexualitás - állapították meg a rochesteri Mayo Klinika kutatói.

Nem tapasztalták ezeket a viselkedési formákat azoknál a pácienseknél, akiket nem kezeltek e szerekkel vagy a szokásos terápiás adagnál kevesebbet kaptak, valamint azoknál, akik a karbidopa és levodopa hatóanyagú szereket önmagukban kapták.

J. Michael Bostwick munkatársaival 267 pácienst vizsgált 2004 és 2008 között. 66-an szedtek dopamin agonistát, de csak 38-an vették be a terápiás mennyiséget, 178 ember karbidopát/levodopát alkalmazott, míg 23 beteget nem kezeltek.

A 46 és 80 év közötti páciensek közül hat férfinál és egy nőnél alakult ki valamely mértékű megszállottság már egy hónappal azután, hogy elérték a dopamin agonista fenntartó szintjét.

Megszállott viselkedés

Öten szenvedélyes játékosok lettek, öten hiperszexuálisak, de más jellegű megszállott viselkedést is megfigyeltek. Két pácienst már pszichiátriai kezelés alá vontak, mielőtt kiderült, hogy állapotuk a Parkinson-szerekkel függ össze.

A kóros viselkedés megszűnt, amikor a kezelést felfüggesztették vagy a dózist csökkentették. A zavar a dopamin agonistákkal kezeltek 18,4 százalékánál fordult elő, míg az ilyen szert nem szedők körében nem jelentkezett.

Bostwick arra figyelmeztet a Mayo Clinic Proceedings című szaklap áprilisi számában megjelent tanulmányban, hogy a gyógyszerek ezen mellékhatásáról is tudniuk kell a Parkinson-kórral kezelt pácienseknek, sőt társuknak és családjuknak is, mielőtt a megfelelő terápia mellett döntenek.

(MTI)

Cikkajánló

Mi a Parkinson-kór?

Dr. Zsuga Judit, neurológus, Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
Parkinson-kór
A Parkinson-kór közel 200 évvel ezelőtti első leírása óta a kutatók mára felderítették a hátterében álló rendellenességek legtöbbjét. A betegség genetikai és környezeti tényezők kombinációjának eredménye. Három jellemző tünetét már Parkinson is leírta: a mozgások lelassulása (bradykinesia), az izmok feszessége (rigor) és a remegés (tremor).
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg összeállítás - Dr. Zsuga Judit, Dr. Kerekes Éva
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.