• Az orvos válaszol - Parkinson kór vagy MSA?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A multiszisztémás atrófia az agy egyes területeinek pusztulásával jár. Összetett tünetegyüttes jellemzi, gyakran nehéz a Parkinson-kórtól elkülöníteni, ezért csak valószínűsíthető dianózis állítható fel. Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatában feltett kérdések közül.

     Tisztelt Doktornő!


    Édesapámnál multiszisztémás atrófiát diagnosztizáltak. Nagyon szépen kérem, ha tud, írjon pár sort erről a betegségről, tüneteiről, esetleg arról, mivel lehetne édesapámon könnyíteni, javítani kicsit a tünetein, állapotán.

    A multiszisztémás atrófia

    Az MSA (multiszisztémás atrófiaúgynevezett neurodegeneratív megbetegedés, ami az agy egyes területeinek pusztulásával jár. Összetett tünetek jellemzik, melyek közül egyes betegeknél nem kell mindegyiknek fennállni. Azt, hogy melyik tünet dominál, az dönti el, hogy az agy melyik területén kifejezettebb a károsodás. Genetikai háttere nem ismert, de családokon belüli többszörös megjelenése nem jellemző.

    Hirdetések

    A betegség 30-70 éves kor között jelentkezik, és általában 6-7 év alatt halálhoz vezethet. Pontos diagnózisa csak szövettani vizsgálattal lehetséges, mely csak a halál bekövetkezte után végezhető el. A jellemző tünetek és a gyógyszeres terápiára való reagálás hiánya az, ami felveti a betegség fennállásának lehetőségét. A koponya MR vizsgálaton az érintett agyi területek jelintenzitás-csökkenését írták le.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Gyakran nehéz a Parkinson kórtól való elkülönítése. Csak valószínűsíthető diagnózis állítható fel. Elkülöníti a Parkinson kórtól a fiatalabb korban való kezdet, a tünetek szimmetrikus megjelenése, a DOPA kezelés hatástalansága, a korán jelentkező széklet és vizelettartási  zavar, az impotencia, a hirtelen felálláskor jelentkező vérnyomásesés, a nyugalomban észlelhető kézremegés hiánya.

    Jellemző tünetei: mozgásszegénység, izmok merevsége, esetleg végtagremegés, szemteke-rezgés  (a szemek jobbra-balra való rezgése, mely akarttól független),  végtagok koordinációs zavara, széklet és vizelettartási zavar, impotencia, légzészavar.
    Sajnos jelenleg a betegség kezelés nem megoldott. A Parkinson kórban használt szokványos gyógyszerek nem hatásosak. A gyógytornával egy ideig a mozgásteljesítmény romlása késleltethető.

    Röviden ennyiben lehet a betegség lényegét összefoglalni. Azt nem tudom megmondani, hogy az Édesapjának mi a betegsége, mivel a tüneteket, és az orvosi vizsgálat során talált eltéréseket nem írta meg. Ha ezeket megírja, akkor megpróbálok Önnek válaszolni erre a kérdésére is.

    Üdvözlettel: 
    Dr. Bessenyei Mónika neurológus

    (WEBBeteg)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fiatalkori mellrák

    Tóth András

    Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Újdonságok a neurológiában

    A sclerosis multiplex és a Parkinson-kór diagnosztikájában, terápiájában alkalmazott legújabb eljárásokról tanácskoztak hazai és külföldi neurológusok Debrecenben. A konferencián szó volt a Debreceni Egyetem Neurológiai Klinikáján folyó világszínvonalú stroke-ellátásról is.

    Először végeztek Magyarországon agyműtétet robot segítségével

    A Parkinson-kór tüneteit enyhítő elektródákat ültettek be egy beteg agyába a ROSA nevű csúcskategóriás idegsebészeti robot segítségével az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben. Korábban Magyarországon, de az egész kelet-közép-európai régióban sem került sor ehhez hasonló beavatkozásra, amely a Nemzeti Agykutatási Program újabb jelentős eredménye.

    Parkinson-kóros demencia és Lewy-testes demencia - Miben különböznek?

    A Parkinson-kóros demencia és a Lewy-testes betegség okozta demencia tünetei meglepően hasonlóak, melynek oka, hogy mindkét betegség a primer degeneratív demenciákhoz sorolható.

    Mi a Parkinson-kór?

    A Parkinson-kór közel 200 évvel ezelőtti első leírása óta a kutatók mára felderítették a hátterében álló rendellenességek legtöbbjét. A betegség genetikai és környezeti tényezők kombinációjának eredménye, jelenleg utóbbiak szerepe tűnik nagyobbnak.

    A Parkinson-kór tünetei és rizikófaktorai

    A Parkinson-kór egy progresszív neurológiai betegség, mely a motoros és nem motoros funkciókat egyaránt érinti, ám a vegetatív idegrendszer eltérései és pszichés problémák is jellemzőek lehetnek rá. Elsődleges jelei a különböző mozgásproblémák, ám a fájdalom, az alvászavar és a depresszió is jellemzőek rá.

    Alzheimer-kór: új kezelés a láthatáron

    Míg az Alzheimer-kór kezelésében a legtöbb gyógymód a memória javítását célozza meg, az Ohiói Állami Egyetem Wexner Orvostudományi Központjának kutatói mély agyi stimulációs eljárással próbálkoznak a betegek problémamegoldó és döntéshozó képessége csökkenésének lelassítására.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.