Ugrásszerűen nőhet a parkinsonosok száma

Független Hírügynökség
megjelent:

A lakosság elöregedésével párhuzamosan ugrásszerűen fog nőni a Parkinson-betegek száma a világon, és ez már a következő évtizedekben is súlyos terhet fog róni a közegészségügyi rendszerekre - hívják fel a figyelmet szakértők a Parkinson-kór világnapján.

A Parkinson-kór és más idegrendszeri leépüléssel járó időskori betegségek egyre gyakoribbá válnak, és ezt nem fogják bírni a nem intézményesített házi jellegű gondozási rendszerek, amelyek már mai is teljesítményük határán vannak.

Az Európai Parkinson-társasaság szerint hiányoznak a megfelelő intézményi gondozók, szerepüket önkéntesek igyekeznek pótolni. Mivel egyre nő a társadalmakban az idősek aránya, az öregkori betegek gondozása csillagászati összegekbe fog kerülni, ha azonnal nem hoznak megfelelő intézkedéseket, hívja fel a figyelmet a Parkinson-társaság.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a Parkinson-kór miatt 2030-ra 20 százalékkal fog csökkenni az egészségben leélt évek száma. Ez a mutató (angol rövidítéssel DALY) fejezi ki a betegségek miatti korai halált és a betegségben leélt életéveket, másképpen mondva a betegség miatt elvesztett egészséges életéveket.

Az Alzheimer-kór esetében, amely - a Parkinsontól elérően - tipikusan csak idős korban jelentkezik - még drámaibb lesz az elvesztett egészséges életévek számának növekedés. WHO szerint 2030-ra 66 százalékkal lesz nagyobb az Alzheimer-betegség miatt elvesztett egészséges évek száma, 2005-höz képest.

A Parkinsont - tévesen - időskori betegségnek tartják, pedig például Franciaországban a Parkinson-betegek 10 százaléka 45 év alatti.

(FH)

Cikkajánló

Mi a Parkinson-kór?

Dr. Zsuga Judit, neurológus, Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
Parkinson-kór
A Parkinson-kór közel 200 évvel ezelőtti első leírása óta a kutatók mára felderítették a hátterében álló rendellenességek legtöbbjét. A betegség genetikai és környezeti tényezők kombinációjának eredménye. Három jellemző tünetét már Parkinson is leírta: a mozgások lelassulása (bradykinesia), az izmok feszessége (rigor) és a remegés (tremor).
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg összeállítás - Dr. Zsuga Judit, Dr. Kerekes Éva
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.