• Csökkentheti a rák kockázatát az emlő és a petefészek eltávolítása

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az emlő- illetve petefészekrákra egy bizonyos genetikai hajlammal rendelkező nők esetében a megelőző műtétek jelentős mértékben csökkenthetik mindkét ráktípus kockázatát.

    A 2500, bizonyos genetikai mutációkkal rendelkező nőt vizsgáló kutatás azt mutatta ki, hogy a megelőző masztektómia (mell-levétel) illetve petefészek- vagy petevezeték eltávolító műtét majdnem teljesen megszüntette e ráktípusok előfordulását.

    Hirdetések

    Ön tudta?


    Vannak olyan családok, ahol a nők körében viszonylag gyakori a petefészekrák, illetve a petefészek- és emlőrák előfordulása. A családi halmozódást mutató esetekben általában fiatal korban kialakul a daganat, és rendszerint kétoldali. Ha családunkban gyakoriak a fent említett tumoros betegségek, már akkor is érdemes felvenni egy onkológussal a kapcsolatot, amíg egészségesek vagyunk, mert ő segít felmérni és csökkenteni a kockázatot, valamint rendszeres vizsgálatot, ellenőrzést javasolhat már fiatal felnőttkortól kezdve.

    „Ez az első olyan kutatás, amely azt bizonyítja, hogy a nők tovább élhetnek e megelőző beavatkozások következtében, és egyértelműen megmutatja a genetikai szűrés jelentőségét abban az esetben, ha a családi kórtörténetben korai emlő- vagy petefészekrák fordul elő” – számolt be a tanulmány társszerzője, Virginia Kaklamani, a Northwestern Egyetem docense. A kutatás során 2482 BRCA1 vagy BRCA2 génmutációval rendelkező nőt vizsgálták. Ezek a mutációk jelentősen megnövelik a petefészek- illetve az emlőrák kockázatát. A vizsgálatból az derült ki, hogy a valamelyik gén mutációjával rendelkező nők esetében a megelőző emlőeltávolító műtét hatékonyan megszüntette az emlőrák későbbi kockázatát.

    A tanulmány szerint a hároméves lekövetési időszakban nem fordult elő emlőrákos esemény azokban a nőkben, akik kockázatcsökkentő masztektómián estek át. Ugyanebben az időszakban a műtéten nem átesett nők hét százalékában alakult ki emlőrák. Ehhez hasonlóan a petefészek- illetve petevezeték eltávolító műtéten átesett nőkben a petefészekrák kockázata teljes mértékben megszűnt. Kaklamani szerint a tanulmány a megelőző műtétek potenciális előnyei mellett azt is bizonyítja, milyen fontos a genetikai tesztelés a szóban forgó genetikai mutációk jelenlétének kimutatásában. „Az alapellátásban dolgozó orvosoknak, nőgyógyászoknak és a női pácienseknek tisztában kell lenniük ezek létezésével” – állítja a kutató.

     Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt!

    „Ha tehát egy nő családi kórtörténetében előfordul petefészek- vagy emlőrák, az illetőn genetikai szűrést lehet végezni. A szűrésnek nem az onkológusnál kell megkezdődnie.” Bár sok nő vonakodik attól, hogy rákdiagnózis nélkül alávesse magát ilyen beavatkozásoknak, a szerzők arra ösztönzik a magas kockázatnak kitett pácienseket, hogy vegyék fontolóra a megelőző lépéseket. „A nőknek tudniuk kell, hogy az ilyen megelőző műtétek lehetőségei sokat fejlődtek. Az emlőeltávolításon átesett nők számára fejlett kozmetikai lehetőségek állnak rendelkezésre, a petefészek- és petevezeték eltávolító műtétek pedig kis kockázattal járó, ambuláns beavatkozások.”

    Medipress

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fiatalkori mellrák

    Tóth András

    Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    A HER2-pozitív emlőrák

    A különböző típusú emlőrákok nők esetében a leggyakrabban előforduló daganatok közé tartoznak. Magyarországon minden évben körülbelül 7000 nőt diagnosztizálnak emlőrákkal, vagyis minden nyolcadik nő esetében várható az emlőcarcinoma kialakulása. Ezen esetek egy ötöd részében pedig HER2 pozitív emlőrák a diagnózis.

    Áttörés a mellrákkutatásban

    Az emlődaganat kialakulásához vezető, eddig ismeretlen folyamatot fedeztek fel a Debreceni Egyetem kutatói. Az egyedülálló tudományos eredmény alkalmazásával újfajta, akár otthon is elvégezhető daganatdiagnosztikai eljárás fejleszthető ki.

    Petefészek-daganatok - Petefészekrák

    A petefészek daganatai rendkívül sokfélék mind szövettani, mind szerkezeti, mind pedig funkcionális (hormontermelők vagy sem) szempontból. Léteznek jó- és rosszindulatú, valamint átmeneti formák. A gyakori funkcionális ciszták mindig jóindulatúak. A rosszindulatú petefészek-daganatok nagy része (közel 90 százaléka) hámsejt eredetű (carcinoma).

    Mellrák - Ezekre figyeljen az önellenőrzés során

    Az emlőrák kezdetben tünetszegény, a korai felismerés alapja a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel és a havonkénti önellenőrzés, melyet minden nő otthonában segítség nélkül elvégezhet.

    Okozhat-e mellrákot a melltartó viselése?

    A médiában időről időre szárnyra kap a hír, miszerint a melltartónak szerepe van a mellrák kialakulásában. Sokan nem tudják eldönteni, mi is az igazság, és internetes fórumokon beszélik meg kétségeiket. A legújabb feltevés szerint az éjszaka viselt melltartó a felelős. De vajon ez valóban így van?

    Hat daganatos betegség első jelei

    A rákot könnyebb gyógyítani, ha a tüneteit korán felismerik. Bizonyos ráktípusok, például a petefészek- és a prosztatarák esetén a korai diagnózis óriási különbséget jelenthet a prognózis és a kimenetel szempontjából.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA