• Csökkentheti a rák kockázatát az emlő és a petefészek eltávolítása

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az emlő- illetve petefészekrákra egy bizonyos genetikai hajlammal rendelkező nők esetében a megelőző műtétek jelentős mértékben csökkenthetik mindkét ráktípus kockázatát.

    A 2500, bizonyos genetikai mutációkkal rendelkező nőt vizsgáló kutatás azt mutatta ki, hogy a megelőző masztektómia (mell-levétel) illetve petefészek- vagy petevezeték eltávolító műtét majdnem teljesen megszüntette e ráktípusok előfordulását.

    Hirdetések

    Ön tudta?


    Vannak olyan családok, ahol a nők körében viszonylag gyakori a petefészekrák, illetve a petefészek- és emlőrák előfordulása. A családi halmozódást mutató esetekben általában fiatal korban kialakul a daganat, és rendszerint kétoldali. Ha családunkban gyakoriak a fent említett tumoros betegségek, már akkor is érdemes felvenni egy onkológussal a kapcsolatot, amíg egészségesek vagyunk, mert ő segít felmérni és csökkenteni a kockázatot, valamint rendszeres vizsgálatot, ellenőrzést javasolhat már fiatal felnőttkortól kezdve.

    „Ez az első olyan kutatás, amely azt bizonyítja, hogy a nők tovább élhetnek e megelőző beavatkozások következtében, és egyértelműen megmutatja a genetikai szűrés jelentőségét abban az esetben, ha a családi kórtörténetben korai emlő- vagy petefészekrák fordul elő” – számolt be a tanulmány társszerzője, Virginia Kaklamani, a Northwestern Egyetem docense. A kutatás során 2482 BRCA1 vagy BRCA2 génmutációval rendelkező nőt vizsgálták. Ezek a mutációk jelentősen megnövelik a petefészek- illetve az emlőrák kockázatát. A vizsgálatból az derült ki, hogy a valamelyik gén mutációjával rendelkező nők esetében a megelőző emlőeltávolító műtét hatékonyan megszüntette az emlőrák későbbi kockázatát.

    A tanulmány szerint a hároméves lekövetési időszakban nem fordult elő emlőrákos esemény azokban a nőkben, akik kockázatcsökkentő masztektómián estek át. Ugyanebben az időszakban a műtéten nem átesett nők hét százalékában alakult ki emlőrák. Ehhez hasonlóan a petefészek- illetve petevezeték eltávolító műtéten átesett nőkben a petefészekrák kockázata teljes mértékben megszűnt. Kaklamani szerint a tanulmány a megelőző műtétek potenciális előnyei mellett azt is bizonyítja, milyen fontos a genetikai tesztelés a szóban forgó genetikai mutációk jelenlétének kimutatásában. „Az alapellátásban dolgozó orvosoknak, nőgyógyászoknak és a női pácienseknek tisztában kell lenniük ezek létezésével” – állítja a kutató.

     Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt!

    „Ha tehát egy nő családi kórtörténetében előfordul petefészek- vagy emlőrák, az illetőn genetikai szűrést lehet végezni. A szűrésnek nem az onkológusnál kell megkezdődnie.” Bár sok nő vonakodik attól, hogy rákdiagnózis nélkül alávesse magát ilyen beavatkozásoknak, a szerzők arra ösztönzik a magas kockázatnak kitett pácienseket, hogy vegyék fontolóra a megelőző lépéseket. „A nőknek tudniuk kell, hogy az ilyen megelőző műtétek lehetőségei sokat fejlődtek. Az emlőeltávolításon átesett nők számára fejlett kozmetikai lehetőségek állnak rendelkezésre, a petefészek- és petevezeték eltávolító műtétek pedig kis kockázattal járó, ambuláns beavatkozások.”

    Medipress

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Diabétesz, inkontinencia

    B. M., szakfordító

    Összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között.

    A HER2-pozitív emlőrák

    A különböző típusú emlőrákok nők esetében a leggyakrabban előforduló daganatok közé tartoznak. Magyarországon minden évben körülbelül 8000 nőt diagnosztizálnak emlőrákkal, vagyis minden nyolcadik nő esetében várható az emlőcarcinoma kialakulása. Ezen esetek egyötöd részében pedig HER2-pozitív emlőrák a diagnózis.

    Áttörés a mellrákkutatásban

    Az emlődaganat kialakulásához vezető, eddig ismeretlen folyamatot fedeztek fel a Debreceni Egyetem kutatói. Az egyedülálló tudományos eredmény alkalmazásával újfajta, akár otthon is elvégezhető daganatdiagnosztikai eljárás fejleszthető ki.

    Petefészek-daganatok - Petefészekrák

    A petefészek daganatai rendkívül sokfélék mind szövettani, mind szerkezeti, mind pedig funkcionális (hormontermelők vagy sem) szempontból. Léteznek jó- és rosszindulatú, valamint átmeneti formák. A gyakori funkcionális ciszták mindig jóindulatúak. A rosszindulatú petefészek-daganatok nagy része (közel 90 százaléka) hámsejt eredetű (carcinoma).

    Mellrák - Ezekre figyeljen az önellenőrzés során

    Az emlőrák kezdetben tünetszegény, a korai felismerés alapja a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel és a havonkénti önellenőrzés, melyet minden nő otthonában segítség nélkül elvégezhet.

    Okozhat-e mellrákot a melltartó viselése?

    A médiában időről időre szárnyra kap a hír, miszerint a melltartónak szerepe van a mellrák kialakulásában. Sokan nem tudják eldönteni, mi is az igazság, és internetes fórumokon beszélik meg kétségeiket. A legújabb feltevés szerint az éjszaka viselt melltartó a felelős. De vajon ez valóban így van?

    Hat daganatos betegség első jelei

    A rákot könnyebb gyógyítani, ha a tüneteit korán felismerik. Bizonyos ráktípusok, például a petefészek- és a prosztatarák esetén a korai diagnózis óriási különbséget jelenthet a prognózis és a kimenetel szempontjából.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA