Tampon és joghurt 

szerző: Fazekas Erzsébet - WEBBeteg
megjelent:

A probiotikus tampon kettős hatású orvostechnikai eszköznek minősülhet, mert használata elősegíti az egészséges hüvelyflóra helyreállítását, fenntartását, alkalmas a fertőzések megelőzésére. Eközben pedig értelemszerűen betölti a tamponok funkcióját – miközben menstruáció alatt is képes védelmet nyújtani a hüvelyhám számára.

Már az egyiptomiak is éltek a pálcikára tekert nedvszívó papirusz adta előnyökkel. Az ókori görögök pedig mit ne ismertek volna! A középkorból nincs tamponra vonatkozó adat, ám az újkori orvoslás újra felfedezte – műtétnél, sebesülésnél a vérzés felfogására alkalmazták, tamponálás lett a módszer elnevezése. 1929-ben pedig egy amerikai feltaláló zsinórt erősített a tamponra, így tette könnyen eltávolíthatóvá.

Hazánkban ma 1,3 millió nő használja havi rendszerességgel, évente 200 millió darab fogy belőle. Újdonságot jelentő sajátos - probiotikus - fajtájával magunk is csak most ismerkedünk. A bemutatón úgy mondták, ez valójában orvostechnikai eszköz, amely klinikailag igazoltan, betegségmegelőzésre (is) szolgál. Itt tudtuk meg azt is, hogy a kutatásban, a jótékony hatású Laktobacillus-törzsek szabadalmaztatásában a magyar származású Kvanta Endre is részt vett.

A probiotikumok erősítik az immunrendszert

A probiotikus táplálék-kiegészítőktől lényegesen kevesebbet náthásak a profi futók, ezt mutatták ki ausztrál kutatók.
A probiotikumok erősítik az immunrendszert

Az új termék előállításához szükséges találmányokat a stockholmi Karolinska Intézetben dolgozó kutatócsoport fejlesztette ki. Ők izolálták az új tejsavtermelő baktériumtörzseket (a Laktobacillus és a Pediokokkusz nemzetségből), melyek közül az egyik faj képes a hüvely flórájában kolonializálódni és megtelepedni még akkor is, ha a baktériumokat a menstruáció ideje alatt juttatták a hüvelybe. Ezért a szakemberek azt gondolták, érdemes a szabadalmaztatott törzset a normál hüvelyi pH fenntartásának érdekében, tamponba vagy egészségügyi betétbe csomagolni.

Az így bejuttatott baktériumok közül az említett faj két menstruációs ciklust követően is megtalálható a hüvely flórájában. Nézegetjük a szétboncolt tampont - a szorosan összepréselt papírvatta(szerű)-rétegek belsejében jókora sárga porszemeket látunk - ez maga a „probiotikum”, amit joghurtokba keverve szoktunk fogyasztani. A por, a fagyasztott állapotban végzett vízkivonás (fagyasztva szárítás, azaz liofilizálás) után visszamaradó forma.

Probiotikumok - Nobel-díj járt a felimerésért

Az 1900-as évek elején figyeltek fel arra, hogy az emésztőrendszerben lakto- azaz „biobacillus” él - 1908-ban Nobel díj járt a felismerésért, tudjuk meg az előadótól. A probiotikumok olyan élő mikroorganizmusok, melyek - megfelelő mennyiségben adagolva - hozzájárulhatnak a gazdaszervezet egészségének megőrzéséhez, hivatkoznak az Egészségügyi Világszervezet egyik megállapítására. Leggyakoribb típusai a tejsav- és a bifido-baktériumok. (Egyes élesztőgombák szintén hasznosak lehetnek.)

Általában olyan élelmiszerek fogyasztásával jutunk hozzájuk, amelyek fermentációval készültek, és/vagy aktív élő-kultúrát adtak hozzájuk (kefir, joghurt, szójaszósz, méz).

Szakemberek megfigyelése szerint, a megfelelő probiotikumok – az orvosilag előírt terápiát kiegészítve – képesek egyes betegségek tüneteit, sőt, akár okát is gyógyítani, illetve használatuk segít megelőzni kialakulásukat. Előnyös tulajdonságai különféle emésztőrendszeri problémák: hasmenés, irritábilis bélszindróma (IBS), krónikus bélgyulladás, húgyúti (urogenitális) fertőzések, atópiás és egyéb allergiás betegségek (laktóz-intolerancia), vastagbéldaganat, magas vérnyomás, magas koleszterinszint, Helikbakter pylori-fertőzés esetén mutatkoznak meg.

Egy nemrégiben készült felmérés során 2900 nőt kérdeztek hüvelyi egészségi állapotáról – 74 százalékuk mondta, volt már gondja e téren, tehát orvosi tanácsra szednie, tennie kellett valamit a Laktobacillus visszapótlása érdekében.

Prebiotikumok, probiotikumok, szinbiotikumok

Ha a bélflóránk egyensúlya felborul, és a káros baktériumok száma megnő, célszerű probiotikumokat, prebiotikumokat alkalmaznunk az egyensúly helyreállítása érdekében.
Prebiotikumok, probiotikumok, szinbiotikumok

Egészséges nőknél a hüvelyi mikroflórát ugyanis a Laktobacillus nemzetséghez tartozó tejsavtermelő baktériumok uralják, amelyek természetes módon tudják egyensúlyban tartani a hüvely pH-értékét.

Valójában ez jelenti az első védelmi vonalat a húgyúti, ivarszervi fertőzésekkel szemben. Optimális esetben ugyanis a pH-érték olyan alacsony (3,8–4,2), hogy gátolni tudja a legtöbb mikroorganizmus szaporodását. Az egyensúlyi állapot viszont könnyen felborul - például, ha gyenge az immunrendszer. De kedvezőtlenek a menstruáció hormonális változásai, vagy általában véve a vér lúgos pH-jának hatása.

A menstruáció zavarai

A menstruáció zavarainak hátterében rendszerint hormonális vagy anatómiai rendellenesség áll. Ha valami megzavarja a rendszer tökéletesen összehangolt működését, a hormonok egyensúlya azonnal felborul. Amenorrhoea, dysmenorrhoea, vérzési rendellenességek - nőgyógyászati problémák a WEBBetegen.

Veszélyeztető tény a bakteriális, gombás fertőzés (olykor maga az uszodalátogatás), illetve a fogamzásgátló (rendszeres) vagy az antibiotikum (alkalmi) szedése. A felborult pH, a megváltozott hüvelyflóra esetén a vizsgálatban résztvevőknél azt figyelték meg, hogy ez az „eszköz”, a benne lévő probiotikum révén, segíthet. Akkor is, ha olyan „banális” szokás, mint a szoros, műszálas fehérnemű viselése, a túlzott higiéné (hüvelyöblítés) vagy a stressz okozta a gondot.

A tájékoztató előadáson az új gyógyászati „eszköz” hatásmechanizmusáról elmondták: a por, miután testhőmérsékleten (37 Celsius fokon) nedvesség éri, 90 perc alatt visszanyeri eredeti formáját, és ez az élő „anyag” telepeket hoz létre (kolonializálódni kezd).

A szakembertől azt hallottuk, önszabályozó mechanizmusa lévén, nem tud túltermelődni. A termék tehát, ötvözi a fertőzések kezelésére használt hüvelyi készítmények gyógyító hatását a tampon klasszikus funkcióival.

A toxikus sokk-szindróma

A tampon alkalmazásával hozták összefüggésbe a toxikus sokk-szindrómát, ám az nem csak a tampont használó nőknél, és nem is csak kifejezetten nőknél fordul elő. Igen ritka, de akár halálos betegség is lehet.
A toxikus sokk-szindróma

Sajátos benne az, hogy a bele csomagolt hatóanyag, a menstruáció alatt is képes kifejteni jótékony hatását, amikor különben a legtöbb gyógyhatású krém vagy készítmény (tabletta, kúp) nem tud hasznosulni (mert kifolyik) – ez az élő organizmus viszont a hüvelyhám leváló sejtjeivel táplálkozva, megtapad. A ciklus alatti alkalmazás egy kúrának minősül, utána 2 hónapon át a pH rendeződött értéket mutat.

A tampon Skandináviából indult hódító útjára (hiszen gyártója, a világ első, 2000-ben alakult női probiotikus vállalata, svéd).

Először a szomszédos Norvégiában, Finnországban, majd francia, olasz nyelvterületen terjedt el – a Német Gyógyszerészek Szövetsége (Bundesverband Deutscher Apotheker) 2010-ben az Év termékének választotta. Hazánkban az év eleje óta - gyógyszertárakban - kapható.

(WEBBeteg - Fazekas Erzsébet)

Cikkajánló

Mikor szedjünk probiotikumot?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Probiotikum
A probiotikumok a bél mikroflórájának olyan, jótékony hatással bíró, természetes, élő mikroorganizmusai, melyek segítenek megőrizni és helyreállítani bélflóránk egészségét, és ezzel immunrendszerünk megfelelő működésében is nélkülözhetetlenek.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Sánta Zsuzsanna, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szalóczy Péter, nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.