Furcsa szagú hüvelyváladék - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

Előfordul,hogy hagyma szagú a hüvelyváladékom. Mi okozhatja ezt, mert egyéb panaszom nincsen? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

Nem is olyan fura a kérdése, mint gondolja. A fura szagú hüvelyváladék oka leggyakrabban fertőzés lehet.

A probléma oka a túlzásba vitt higiénia is lehet, ugyanis a gyakori mosakodással, az erőteljes kozmetikai szerekkel elpusztul a hüvely normál flórája, és megtelepednek kórokozó baktériumok. Keressen fel panaszával nőgyógyászt!

Olvasson bővebben a WEBBetegen az intim higiéniáról>>

(Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

A leggyakoribb hüvelyfertőzések

A hüvelyben előforduló baktériumok összetételét és mennyiségét számos tényező határozza meg, illetve egyensúlyát könnyen felboríthatja, például a szervezet hormonális állapota, a táplálkozás, bizonyos gyógyszerek alkalmazása, egyes mosakodószerek túl gyakori alkalmazása.
A hüvely a pubertást követően saját baktériumflórával rendelkezik. Ezek közül a baktériumok közül a legfontosabb a lactobacillus, mely védelmet nyújt a kórokozókkal, hüvelyfertőzésekkel szemben. A hüvelyben előforduló baktériumok összetételét és mennyiségét számos tényező határozza meg, illetve egyensúlyát könnyen felboríthatja, például a szervezet hormonális állapota, a táplálkozás, bizonyos gyógyszerek alkalmazása, egyes tusfürdők, intim mosakodószerek túl gyakori alkalmazása. A menstruációs vér szintén a hüvelyen keresztül távozik a női testből, mely jó táptalaja a kórokozóknak. A végbél közelsége is a fertőzések létrejöttét segíti elő.
A hüvely a nemi életben betöltött funkciója miatt is folyamatosan baktériumoknak van kitéve, melyek a meleg, jó vérellátású környezetben könnyen elszaporodhatnak.
A leggyakoribb hüvelyfertőzések >>

(WEBBeteg)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.