• Ingyenes méhnyakrákoltás Svédországban?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A svéd legfelső közegészségügyi hatóság minden 10-11 éves kislányt beoltana a méhnyakrák ellen. Javaslatuk szerint a gyermekek az egyéb ingyenes oltásokkal együtt kapnák a megbetegedés nagy részét okozó HPV (humán papillomavírus) elleni vakcinát.

    A méhnyakrák


    Az ENSZ adatai szerint a világon évente körülbelül félmillió nőnél fedeznek fel méhnyakrákot, a betegség Magyarországon évente csaknem félezer nő haláláért felelős.

    A vakcina beadása évi 32 millió eurónyi összegbe (8,2 milliárd forintba) kerülne. A különböző svéd kormányhivataloknak és hatóságoknak április elejéig kell véleményezniük a javaslatot, és a végleges döntést még tavasszal meghozzák. Az oltási programtól a svéd hatóságok azt várják, hogy az évente 100 méhnyakrákos halálesetet előz meg.

    Ingyen kapják a méhnyakrák elleni védőoltás egy részét a Bonyhádon élő 12 éves lányok is. A tervek szerint a három oltásból kettőt fizet ki a város összesen 67 lánynak.

    Hirdetések

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A világpiacon két új védőoltás létezik a méhnyakrákos esetek 70 százalékát okozó 16-os és a 18-as típusú HPV vírus ellen.

    Kezelés nélkül a méhnyakrák csaknem mindig halállal végződik, ám védőoltással és a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétellel mindez elkerülhető.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Koleszterincsökkentés

    Dr. Vajda Orsolya

    Mi alapján választ gyógyszert az orvos? Mennyi ideig kell szedni?

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    A HPV-oltás biztonságos és hatékony

    A humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás biztonságos és hatékony védelmet nyújt a fiatal lányok és nők számára a méhnyakrák kórokozója ellen - derült ki egy új, független tanulmányból, amely megerősítette az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) korábbi megállapításait.

    HPV (humán papillomavírus) okozta nemi fertőzések

    A HPV-nek több mint 130 típusa ismert és ezek közel egyharmada nemi úton terjed. Leggyakrabban szexuális úton adódik át. A betegség már a tünetmentes lappangási idő alatt is fertőző.

    HPV kvíz - Ideje többet megtudni a veszélyes kórokozóról

    A HPV-nek több mint 130 típusa ismert, melyeknek közel egyharmada nemi úton terjed. A betegség már a tünetmentes lappangási idő alatt is fertőző. Mit okoz a HPV? Hogyan terjed? Hogyan ismerhető fel? Tesztelje tudását!

    A HPV elleni védőoltás

    A HPV (humán papillomavírus) okozta fertőzés sajnos egyre gyakoribb. A HPV a méhnyakrák kórokozója, mely ellen létezik védőoltás. A HPV elleni védőoltás széles körben javasolt, legideálisabb esetben a szexuális élet megkezdése előtt, hiszen a HPV elleni oltás szempontjából azok a legalkalmasabbak, akik még nem élnek szexuális életet. De a HPV elleni oltás beadatása minden szexuálisan aktív nőnek ajánlott.

    Idejétmúlt önmagában a P skála szerinti eredmény - A méhnyakrák szűrése

    A nők körében rendszeresen végezendő szűrések közül az egyik legfontosabb a méhnyakrák szűrése, ugyanis ha idejében fény derül a legtöbbször még rákmegelőző állapotra, úgy megfelelő kezeléssel a legtöbb esetben teljes gyógyulás vár a betegre. Hogy pontosan mi mindent kell tudni az állapotról, arról dr. Hernádi Balázst, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászát kérdeztük.

    Idén is kérhető hetedikes lányoknak a méhnyakrák elleni ingyenoltás

    Idén is kérhető iskolás lányoknak a méhnyakrák elleni védőoltás - mondta az egészségügyért felelős államtitkár budapesti sajtótájékoztatóján.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA