Szőrtüszőgyulladás a szeméremajkon? - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

Észrevettem egy borsó alakú kitüremkedést a nagy szeméremajkam belsején. Azóta viszketni is kezdett, de egyben fáj is. Körülötte a bőr egészen piros. Szőrtüszőgyulladás lehet? Valóban erre utalnak a jelek? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Hölgyem!

Valóban lehet, hogy egyszerű szőrtüszőgyulladása van.

Furunkulus és karbunkulus

A furunkulus egy, a karbunkulus pedig több egymás mellett lévő szőrtüsző egyidejű megbetegedését jelenti.
Furunkulus és karbunkulus >>

Ha a szeméremajak alsó részén van, akkor egy Bartholin ciszta, vagy tályog is lehet, de akkor romlanának a tünetek, azzal biztosan orvoshoz kell mennie.

Amit javaslok pl. betadine-kenőcs, és csináljon párakötést (kicsit nehézkes lesz), hátha ez megoldja a problémát. Ha nem, akkor viszont el kell menni orvoshoz.

(WEBBeteg/ Dr. Farkas Ágnes)

Bartholin ciszta és Bartholin tályog

A Bartholin mirigy a hüvelybemenetnél helyezkedik el, mindkét oldalon megtalálható a nagyajkak alsó harmadában. Amennyiben a mirigy begyullad duzzanat, pirosság, fájdalom, láz jelentkezhet, míg előtte a legtöbb beteg a mirigy létezéséről sem tudott.

A Bartholin mirigy gyulladását az okozza, hogy gennykeltő baktériumok jutnak a mirigy kivezető csövébe. Először a kivezető cső gyullad be, megduzzad, így a mirigy által termelt váladék nem tud szabadon ürülni a hüvely felé. A felgyülemlő váladék is megfertőződik, így már az egész mirigy begyullad.

Típusos esetben néhány nap alatt tályog alakul ki. A betegség tünetei az egyre nagyobb fájdalom a hüvelybemenet alsó harmadában. Általában egyik oldalon jelentkezik csak. Duzzanat jelenik meg, pirosság, melyet lüktető fájdalom, hőemelkedés, láz kísér. Sokszor járáskor illetve üléskor is fokozódik a fájdalom.
Bartholin ciszta és Bartholin tályog >>

Cikkajánló

A szőrtüszőgyulladás okai és kezelése

Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Szőrtüszőgyulladás
A szőrtüszőgyulladás a szőrtüszőre lokalizálódó gennyes elváltozás. A kiváltó mikroorganizmus a legtöbb esetben a Staphylococcus aureus baktérium. Hogyan tudjuk megelőzni és orvosolni ezt a gyakori problémát?
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Virágh Zsófia, bőrgyógyász
WEBBeteg, Oxygen Medical - Dr. Vincze Ildikó, bőrgyógyász-kozmetológus
WEBBeteg - Dr. Fövényi József, diabetológus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Ács Júlia, Dr. Árki Ildikó
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.