• Mesterséges ondóbevitel: mekkora az esély a terhességre?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A meddőség napjaink egyre gyakoribb problémája. Sajnos évről évre növekszik azon párok száma, akiknek orvosi segítséget kell igénybe venniük az áhított terhesség eléréséig. Mennyire megbízható a mesterséges ondóbevitel (inszemináció) és milyen hátrányai vannak?

    Mikor van szükség inszeminációra?

    A férfi meddőség pszichés okai

    Napjainkban a férfi meddőséget leggyakrabban pszichés tényezők okozzák, ezen két mechanizmus gátoltsága folytán. A stressz, a nem kiegyensúlyozott párkapcsolat, a szociális és egzisztenciális bizonytalanság, az alkoholizmus mind a nemzőképesség csökkenését okozhatja, legtöbbször a hímvessző merevedési zavara (erektilis diszfunkció) formájában...
    Tudjon meg többet a férfi meddőségről a WEBBetegen!

    A beavatkozás ritka javallatai között szerepel, ha közösülési képtelenség áll fenn, szervi elváltozás vagy pszichés ok miatt. Gyakoribb, hogy az ondó minősége vagy mennyisége nem megfelelő. Ezekben az esetekben ez az elsőként választandó kezelés.

    Előfordul az is, hogy a spermiumok száma megfelelő, de nem tudnak a méhszájon keresztül feljutni a méh üregébe, mert a méhnyakban lévő nyák gátlótestet (antitestet) tartalmaz, így nem átjárható a számukra.

    Azokban az esetekben, mikor a meddőség okára alapos kivizsgálás után sem derül fény, szintén segíthet a mesterséges ondóbevitel.

    Fontos kiemelni, hogy a kezelés elvégzésének alapfeltétele a petevezetők bizonyított átjárhatósága, mert lezárt petevezetők esetén ez a módszer sem segít. Amennyiben mindkét oldali kürt lezárt, úgy lombikprogramba irányítják a párt.

    Hirdetések

    Közelebb juttatja a hímivarsejtet a petesejthez

    A női meddőség okai

    Meddőségről akkor beszélünk, ha fogamzásgátlást nem alkalmazva, rendszeres szexuális élet mellett sem következik be a teherbeesés egy év időtartam alatt. A párok körülbelül 15-20 százaléka meddő, azonban orvosi segítséggel jelentős arányban létrejöhet a terhesség.
    Miért nem esnek teherbe a nők?

    Normálisan az ondó milliliterenként 20 milliónál több hímivarsejtet tartalmaz. A megtermékenyítéshez pedig egyetlen spermium kell. Ennek a nagy számbeli aránytalanságnak a hátterében az áll, hogy a hímivarsejteknek viszontagságokkal teli az útjuk a petesejtig. Nagyon sok „elvész”, és csak kevés, de valószínűleg a legjobb minőségűek, jutnak el a megtermékenyítés helyéig.

    Amennyiben a hímivarsejt csökkent száma vagy csökkent mozgása áll a meddőség hátterében, úgy az inszemináció azzal segít, hogy közelebb juttatja a hímivarsejtet a petesejthez. Amikor a méhnyak átjárhatóságával van a probléma, akkor is segít, hogy közvetlenül a méh üregébe injektálják a spermiumokat. Létezik olyan típusú inszemináció is mikor a kürtbe juttatják a spermiumokat, hiszen itt van a megtermékenyítés helye, mégis az eredmények nem jobbak, mint a hagyományos típus alkalmazása esetén.

    Az inszemináció típusai

    Amennyiben a férj vagy élettárs ondója tartalmaz hímivarsejteteket, akkor az inszeminációt kizárólag a férj, vagy élettárs ondójával végezik el. Ezt a beavatkozást homológ inszeminációnak (AIH) nevezzük.

    Ha a partner a beavatkozás tervezett idején nincs elérhető közelségben (pl. külföldi kiküldetés), vagy speciális okok miatt korábban tároltatott saját hímivarsejtet (pl. kemoterápia, sugárkezelés előtt), úgy a lefagyasztott majd kiolvasztott spermium is felhasználható, nem csak a beavatkozás napján nyert friss minta.

    Ha a férj, vagy élettárs ondója hímivarsejtet nem tartalmaz és életképes spermium valószínűleg a hereszövetben sincs, akkor lehetőség van a pár kérésére donor hímivarsejt felhasználására. Ezt a típusú beavatkozást donor inszeminációnak (AID) nevezzük.

    Hogyan történik a beavatkozás?

    Lehetséges normál ciklusban figyelni a petesejtérést, és az alapján kiválasztani a megfelelő időpontot az inszeminációra, de biztosabb a siker, ha a petefészket serkentik gyógyszerekkel arra, hogy legyen tüszőérés. Ilyenkor biztos és kiszámíthatóbb a tüszőrepedés időpontja, sőt sokszor gyógyszeresen váltják ki azt. Több petesejt indul érésnek ezekben a kezelt ciklusokban, növelve a terhesség esélyét. A hímivarsejteket mossák, előkészítik és finom steril műanyag csövön keresztül juttatják a méh üregébe.

    Fontos a megfelelő hüvelyi tisztaság, ezzel kivédhető az esetleges fertőzés felvitele a kismedencébe. A beavatkozás nőgyógyászati vizsgálóasztalon történik, a rutin vizsgálatoknál is megszokott pozícióban. A beavatkozás után kb. 30 percig vízszintesen kell feküdni. A továbbiakban a korábbi életvitelen nem kell változtatni. Terhességi vitamin szedése javasolt. Sok esetben a beavatkozás után a terhesség létrejöttét, illetve fennmaradását is gyógyszeresen segítik.

    A beavatkozás szövődményei

    A petefészek működést serkentő gyógyszeres kezelés csak rendszeres orvosi kontroll mellet javasolt. A petefészek esetleges „túlserkentése” ugyanis súlyos, akár életveszélyes állapotot okozhat. Amennyiben az inszemináció megfelelő laborháttérrel, körültekintően, steril körülmények között történik, a méhüreg fertőződésének esélye nagyon alacsony.

    A beavatkozást követően ritkán enyhe alhasi fájdalmak jelentkezhetnek, amelyek fél-egy órán belül maguktól megszűnnek. A donor spermium felhasználása során átvihető fertőző betegség, de a ma ismert ilyen fertőzésekre a donorokat rendszeresen szűrik.

    Esélyességi mutatók

    Ha az inszeminációt megfelelő javallat miatt és jól kiválasztott időpontban végzik, úgy a sikerességi arány egy beavatkozásra számítva 15-20 százalék, hat beavatkozásra számítva 30-40 százalék.

    Az ikerterhesség esélye az átlagosnál nagyobb, körülbelül 5 százalék, ennek a petefészek gyógyszeres serkentése az oka. Amennyiben a kezelés hat alkalommal sikertelen, esetleg egyedi mérlegelés alapján (például idősebb pároknál) már hamarabb is, a meddő párnak fel kell ajánlani a lombikbébi-kezelést.

    WEBBetegForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász szakorvos

    Prelife

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A rotavírus-fertőzés

    Dr. Kónya Judit

    3-5 éves korra szinte minden gyermek átesik a fertőzésen. Fontos tudnivalók!

    Vérnyomás és sport

    B. M., szakfordító

    A mozgásszegény életmód a magas vérnyomás egyik kockázati tényezője.

    Megtermékenyítés segítséggel: milyen...

    A párkapcsolatok 15-20 százalékában figyelhető meg, hogy minden próbálkozás ellenére sikertelen a gyermeknemzés. Amikor felmerül a...

    A női meddőség okai

    A meddőség okát a közvélekedés rendszerint a nőkben keresi, holott a sikertelenség oka éppúgy lehet a férfi oldalán, sőt akár egy...

    A meddőséggel kapcsolatos rövidítések...

    Épp csak elkezdődött a meddőségi kezelése, de máris összezavarta a kezelési lapon álló rengeteg rövidítés? Vajon mit jelent az ART és...

    A petevezetékek átjárhatósági...

    Az első olyan vizsgálatot, amikor a méhüreg és az egyik oldali petevezeték ábrázolódott, 1910-ben végezték el. Akkor még a vizsgálat...

    A férfi, aki második gyermekét szülte -...

    Thomas Beatie, aki eredetileg nőnek született, megszülte második gyermekét. A gyermek természetes úton született meg, és még nem tudtak...

    A meddőség jelenlegi helyzete

    A nagy populációkon elvégzett vizsgálatok alapján a legtöbb pár (100-ból kb. 84) esetében, rendszeres nemi élet mellett (hetente...

    Az endometriózis diagnosztizálása

    A jellegzetes tünetek alapján sokszor könnyű lehet felállítani a megfelelő diagnózist, amihez a képalkotó vizsgálatok, mint az ultrahangos...

    A premenstruációs tünetegyüttes

    Szinte minden nő tapasztalta már, hogy a menstruációt megelőző 5-10 napban az átlagosnál feszültebb, türelmetlenebb, ingerlékenyebb...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA