• Mesterséges ondóbevitel: mekkora az esély a terhességre?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A meddőség napjaink egyre gyakoribb problémája. Sajnos egyre több párnak kell orvosi segítséget igénybe vennie az áhított terhesség eléréséig. Mennyire megbízható a mesterséges ondóbevitel (inszemináció) és milyen hátrányai vannak?

    Mikor van szükség inszeminációra?

    A férfi meddőség pszichés okai


    Napjainkban a férfi meddőséget leggyakrabban pszichés tényezők okozzák, ezen két mechanizmus gátoltsága folytán. A stressz, a nem kiegyensúlyozott párkapcsolat, a szociális és egzisztenciális bizonytalanság, az alkoholizmus mind a nemzőképesség csökkenését okozhatja, legtöbbször a hímvessző merevedési zavara (erektilis diszfunkció) formájában...
    Tudjon meg többet a férfi meddőségről a WEBBetegen!

    A beavatkozás ritka javallatai között szerepel, ha közösülési képtelenség áll fenn, szervi elváltozás vagy pszichés ok miatt. Gyakoribb, hogy az ondó minősége vagy mennyisége nem megfelelő. Ezekben az esetekben ez az elsőként választandó kezelés.

    Előfordul az is, hogy a spermiumok száma megfelelő, de nem tudnak a méhszájon keresztül feljutni a méh üregébe, mert a méhnyakban lévő nyák gátlótestet (antitestet) tartalmaz, így nem átjárható a számukra.

    Azokban az esetekben, mikor a meddőség okára alapos kivizsgálás után sem derül fény, szintén segíthet a mesterséges ondóbevitel.

    Fontos kiemelni, hogy a kezelés elvégzésének alapfeltétele a petevezetők bizonyított átjárhatósága, mert lezárt petevezetők esetén ez a módszer sem segít. Amennyiben mindkét oldali kürt lezárt, úgy lombikprogramba irányítják a párt.

    Hirdetések

    Közelebb juttatja a hímivarsejtet a petesejthez

    A női meddőség okai


    Meddőségről akkor beszélünk, ha fogamzásgátlást nem alkalmazva, rendszeres szexuális élet mellett sem következik be a teherbeesés egy év időtartam alatt. A párok körülbelül 15-20 százaléka meddő, azonban orvosi segítséggel jelentős arányban létrejöhet a terhesség.
    Miért nem esnek teherbe a nők? >>

    Normálisan az ondó milliliterenként 20 milliónál több hímivarsejtet tartalmaz. A megtermékenyítéshez pedig egyetlen spermium kell. Ennek a nagy számbeli aránytalanságnak a hátterében az áll, hogy a hímivarsejteknek viszontagságokkal teli az útjuk a petesejtig. Nagyon sok „elvész”, és csak kevés, de valószínűleg a legjobb minőségűek, jutnak el a megtermékenyítés helyéig.

    Amennyiben a hímivarsejt csökkent száma vagy csökkent mozgása áll a meddőség hátterében, úgy az inszemináció azzal segít, hogy közelebb juttatja a hímivarsejtet a petesejthez. Amikor a méhnyak átjárhatóságával van a probléma, akkor is segít, hogy közvetlenül a méh üregébe injektálják a spermiumokat. Létezik olyan típusú inszemináció is mikor a kürtbe juttatják a spermiumokat, hiszen itt van a megtermékenyítés helye, mégis az eredmények nem jobbak, mint a hagyományos típus alkalmazása esetén.

    Az inszemináció típusai

    Az terhesség jelei


    Az a mai napig sem tisztázott pontosan, hogy mi okozza az émelygést, az undorodást bizonyos ételektől. A háttérben valószínűleg egy védekező mechanizmus áll, amely a magzat egészségét szolgálja azáltal, hogy az anyát távol tartja a potenciálisan veszélyes táplálékoktól. Főleg későbbi terhességi korban fordulhat elő bizonyos (esetenként szokatlan) ételek megkívánása.
    A terhesség jelei >>

    Amennyiben a férj vagy élettárs ondója tartalmaz hímivarsejteteket, akkor az inszeminációt kizárólag a férj, vagy élettárs ondójával végezik el. Ezt a beavatkozást homológ inszeminációnak (AIH) nevezzük.

    Ha a partner a beavatkozás tervezett idején nincs elérhető közelségben (pl.: külföldi kiküldetés), vagy speciális okok miatt korábban tároltatott saját hímivarsejtet (pl.: kemoterápia, sugárkezelés előtt), úgy a lefagyasztott majd kiolvasztott spermium is felhasználható, nem csak a beavatkozás napján nyert friss minta.

    Ha a férj, vagy élettárs ondója hímivarsejtet nem tartalmaz és életképes spermium valószínűleg a hereszövetben sincs, akkor lehetőség van a pár kérésére donor hímivarsejt felhasználására. Ezt a típusú beavatkozást donor inszeminációnak (AID) nevezzük.

    Hogyan történik a beavatkozás?

    Lehetséges normál ciklusban figyelni a petesejtérést, és az alapján kiválasztani a megfelelő időpontot az inszeminációra, de biztosabb a siker, ha a petefészket serkentik gyógyszerekkel arra, hogy legyen tüszőérés. Ilyenkor biztos és kiszámíthatóbb a tüszőrepedés időpontja, sőt sokszor gyógyszeresen váltják ki azt. Több petesejt indul érésnek ezekben a kezelt ciklusokban, növelve a terhesség esélyét. A hímivarsejteket mossák, előkészítik és finom steril műanyag csövön keresztül juttatják a méh üregébe.

    Fontos a megfelelő hüvelyi tisztaság, ezzel kivédhető az esetleges fertőzés felvitele a kismedencébe. A beavatkozás nőgyógyászati vizsgálóasztalon történik, a rutin vizsgálatoknál is megszokott pozícióban. A beavatkozás után kb. 30 percig vízszintesen kell feküdni. A továbbiakban a korábbi életvitelen nem kell változtatni. Terhességi vitamin szedése javasolt. Sok esetben a beavatkozás után a terhesség létrejöttét illetve fennmaradását is gyógyszeresen segítik.

    A beavatkozás szövődményei

    A petefészek működést serkentő gyógyszeres kezelés csak rendszeres orvosi kontroll mellet javasolt. A petefészek esetleges „túlserkentése” ugyanis súlyos, akár életveszélyes állapotot okozhat. Amennyiben az inszemináció megfelelő laborháttérrel, körültekintően, steril körülmények között történik, a méhüreg fertőződésének esélye nagyon alacsony.

    A beavatkozást követően ritkán enyhe alhasi fájdalmak jelentkezhetnek, amely fél-egy órán belül magától megszűnik. A donor spermium felhasználása során átvihető fertőző betegség, de a ma ismert ilyen fertőzésekre a donorokat rendszeresen szűrik.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Esélyességi mutatók

    Ha az inszeminációt megfelelő javallat miatt és jól kiválasztott időpontban végzik, úgy a sikerességi arány egy beavatkozásra számítva 15-20 százalék, hat beavatkozásra számítva 30-40 százalék.

    Az ikerterhesség esélye az átlagosnál nagyobb, körülbelül 5 százalék, ennek a petefészek gyógyszeres serkentése az oka. Amennyiben a kezelés hat alkalommal sikertelen, esetleg egyedi mérlegelés alapján (például idősebb pároknál) már hamarabb is, a meddő párnak fel kell ajánlani a lombikbébi-kezelést.

    (WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Megoldás hajhullás ellen

    Vichy

    A probléma megelőzhető és kezelhető. Mutatjuk, hogy mire figyeljen! (x)

    Gyermekkori ágybavizelés

    Dr. Lesznyák Judit

    A 15 év alatti korosztály akár 10-20 százalékát is érintheti a probléma.

    A férfi, aki második gyermekét szülte -...

    Thomas Beatie, aki eredetileg nőnek született, megszülte második gyermekét. A gyermek természetes úton született meg, és még nem tudtak...

    Lombikbébi program - Hogyan zajlik?

    Magyarországon mintegy 150 ezer párt érint a meddőség problémája, amelynek hátterében általában nem egy ok áll. Az esetek körülbelül...

    A petefészek elégtelenség kezelési...

    Korai petefészek elégtelenségben elsősorban az alacsony ösztrogén szint miatt kialakuló szövődményeket kell kezelni. Ezzel megelőzhető a...

    A Tourette-szindróma és tünetei

    A Tourette-szindróma tünetei legtöbbször a kívülálló számára is nyilvánvalóak: akaratlan mozgások és irányíthatatlan hangadások...

    Orrvérzés - Tudja mi okozhatja, és hogyan...

    Az orrvérzés a felső légutak spontán vérzései közül a leggyakoribb. Az orr nyálkahártyájának sajátos felépítése, erekben gazdag...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA